För några år sedan när jag skulle köpa ett tangentbord tyckte jag att de flesta av dem var onödigt stora och tog mycket plats. Tonvis med knappar som i det stora hela känns onödiga. Avståndet mellan funktionstangenterna, och från piltangenterna till numpad var också något jag ifrågasatte. Utöver det så tog de även mycket plats runt tangentbordet i helhet, och då oftast för att försöka få till ett designat och coolt utseende, som ibland såg ut som ett rymdskepp.

Min första tanke när jag får hem det tangentbord jag ska testa idag är motsatsen till det jag tänkt innan. Trots att Strix Scope Deluxe är ett fullstort tangentbord är det i helhet imponerande kompakt. Det här är något jag ser som väldigt positivt, då jag tycker att tangentborden ofta är bra mycket större än de behöver vara. I paketet följer det också med ett handledsstöd i tjockt memoryskum överdraget med konstläder, som man med magneter fäster längst ned på tangentbordet, och sedan kan ta loss utan problem när man känner för det. Efter en kort session så tycker jag att det är skönt, och får hela tangentbordet att kännas mer ergonomisk, helst när man ställt upp det via stödet som alla tangentbord har. Det följer också med ett verktyg för borttagning av tangenterna, och ett par extra silvriga WASD-tangenter, så att du utan problem kan plocka loss tangenterna och göra rent, och få de kanske viktigaste knapperna i FPS-sammanhang att stå ut lite mer.

Tangentbordets ovansida är gjord i aluminium, och med det lilla extra att högra sidan vid numpad har en borstad aluminium-beläggning som ser riktigt bra ut. Hårdplast har vi på undersidan, givetvis utrustad med gummiytor som håller tangentbordet på plats. I helhet så får man inte känslan av att det är billigt, utan det har en tyngd och ett fint utseende som får det att kännas exklusivt och hållbart. Det enda jag kan tycka är jobbigt med aluminium är att det lätt blir fingeravtryck, och för mig som vill ha det rent så måste jag rengöra tangentbordet lite oftare än vanligt. Men i slutändan kanske det ändå är en bra grej att man får en liten extra knuff för att hålla det rent?

En förvånansvärt cool grej är att det finns en kabelränna på undersidan, där du enkelt kan leda kabeln till höger eller vänster. Det kanske inte låter så speciellt, men för mig är det en skön grej att ha då man kan få allting att se lite mer prydligt ut.

En annan sak som jag tycker sticker ut vid första anblick är den stora ctrl-tangenten, som sägs ska vara ungefär dubbelt så stor som normalt. Detta är riktat åt FPS-spelare i synnerhet, då tangenten annars brukar vara rätt så liten vilket kan medföra att man klickar fel. Tangentbordet har inga makroknappar, vilket kan vara synd för vissa, men mig gör det inget då jag vill ha ett så kompakt tangentbord som möjligt. Republic of Gamers levererar på den fronten, nu återstår bara att knappa lite på det för att se hur det verkligen känns.