ASUS ROG Strix Scope Deluxe

Bakgrundsbelysning:

Ja (RGB)

Mekaniska Brytare:

Ja

Typ av brytare:

Cherry MX Silent Red

Anti-ghosting:

Ja

Kabellängd:

1,8 m

Språklayout:

Nordiskt

Knapplayout:

ISO 105

Vikt:

1070 g

Dimensioner:

440 mm (bredd), 137 mm (djup) 39 mm (höjd)

Strix Scope Deluxe är ett mekaniskt tangentbord med Cherry MX-brytare, av typen “Silent Red”. Skillnaden mot den vanliga Cherry MX Red-varianten är bland annat att de låter lite mindre, men också att det kräver mindre av dig som skriver för att registrera ett tangenttryck. Precis som Cherry MX Red är den här Silent Red-brytaren linjär, vilket kan medföra en del feltryck beroende på hur mycket tyngd som ligger i handen när den vilar. För mig som är van att använda Cherry MX Blue som är icke linjär och har en liten tröskel som måste passeras innan tangenttrycket är fullbordat, händer det ofta att jag råkar skriva när jag inte vill det. Efter några timmar har jag vant mig och kan använda tangentbordet utan större problem. I skrivande stund finns den nordiska versionen enbart med dessa Silent Red-brytare, men i utländska butiker kan man välja mellan de olika Cherry MX-varianterna som finns.

Handledsstödet är nytt för den här “Deluxe-versionen”, och är för mig ett måste. Utan det får jag känslan av att tangentbordet är väldigt högt. På normalstora tangentbord finns ofta utrymme nertill där du kan vila handlederna. Det gör det inte på det här tangentbordet, på grund av idén att det ska vara kompakt. Nu blir det förvisso lite större när man sätter fast stödet, men det är inget som jag stör mig på. Tvärtom, det är precis lagom mjukt och skönt.

För dig som är RGB-fantast finns det givetvis mjukvara där du kan bestämma vilken typ av ljusshow du är intresserad av att använda. Du kan då använda dig av Aura Sync och Armoury Crate II. Sistnämnda låter dig välja vad för typ av ljuseffekt du vill ha, bestämma färgerna och hur snabbt och intensivt de ska skifta. Här finns många olika alternativ, tillräckligt så att alla kommer hitta något de kommer trivas med. Aura Sync låter dig synka diverse färgscheman/profiler med andra ROG-tillbehör.

De olika ljusprofilerna sparas direkt i tangentbordet. Skulle du då ta med dig tangentbordet till ett lan, eller använda den någon annanstans än din egna dator, kan du byta mellan dem via FN-knappen och piltangenterna. Även om det här inte är något jag själv bryr mig om eller kommer använda, tycker jag om det just för att det ger användaren fler valmöjligheter. Det finns säkert vissa där ute som jobbar stenhårt med att få det lysa så snyggt de bara kan, och de vill ha med sig sitt hårda arbete var än de tänker använda tangentbordet.

Vill också påpeka att jag hade otroliga problem att få mjukvaran att fungera som den skulle. Installationen var en lång och utdragen process. Jag lyckades hamna i någon form av loop där jag installerade mjukvaran, behövde starta om datorn, mjukvaran var inte installerad, installera igen, starta om, och inget var installerat igen. Jag är osäker på vad som fick det att fungera i slutändan. Väl inne i programmet hände det ofta att det frös, och konstigt nog bara när man skulle byta mellan att pilla med RGB-profilerna och makroinställningarna. Det kunde även hända när man ville byta från RGB-profil, exempelvis mellan 1 och 2. En omstart av mjukvaran fixade just det problemet, men ofta var jag nojig att starta om med tanke på hur trasig mjukvaran kändes. I slutändan var det här inte ett långvarigt problem då det flöt på relativt problemfritt efter att man suttit med den ett tag.

Som nämnts har det här tangentbordet inte några dedikerade makrotangenter, och det finns heller inte några mediaknappar. Du kan dock enkelt med FN-tangenten använda funktionstangenterna (F9-F11) för att pausa, starta och byta låtar när du sitter och dunkar musik.

En sak som är unik för Strix Scope är dess… jag vet inte vad man ska kalla det, men det är en form av “Stealth-tangent”. Den pausar all typ av musik och film, och drar ned allt till aktivitetsfältet. Det är ganska likt om man skulle använda tangentkombinationen Windows +
D, med det lilla extra att ljud och video pausas. Klickar du på tangenten igen så återgår allt till det normala. Jag satt länge och funderade vad det kan vara bra till och… ja, det enda jag kan komma på är om du sitter och tittar på något som du inte vill att någon annan ska se dig göra, och med denna tangent har du möjlighet att gömma det snabbt. Bra va…? Funktionen är inte felfri om den används medan man sitter och spelar ett spel. Likt när det brukar bli problem att man alt+tabbar kan spelet hänga sig. Om något är jag glad att den inte har en egen dedikerad knapp, utan den delar plats med F12.

En annan tangent som är värd att prata om är den dubbelt så stora ctrl-tangenten. Anledningen till att de valt göra den så mycket större än vad som är vanligt nu, är att de vill att det ska vara lättare att hitta åt tangenten när man spelar till exempel FPS-spel. Nu är jag van att ctrl-tangenten är liten, så det tog ett tag att vänja sig vid den nya storleken. Men efter ett tag gjorde jag det kände jag faktiskt att det gjorde skillnad. I vanlig ordning brukar jag behöva känna efter lite med mitt lillfinger för att försäkra mig om att den är där, nu när den är markant större behövde jag inte göra det. Av vana kände jag efter ändå, men ganska snabbt förstod man att det inte behövdes.