Att det finns fler spelkontroller än de officiella till konsolerna vet nog de flesta om. Personligen hade jag ingen aning om hur populära de i många fall kan vara då vänner och bekanta i synnerhet har använt de officiella varianterna som oftast följer med konsolerna. Att tredjepart är populärt är inte så konstigt när Playstation 4- och Xbox-kontrollerna under en lång tid haft en hög prislapp, och många har då sökt sig till billigare alternativ. De senaste åren har de som gillar att spela med handkontroll också haft behov av kontroller med fler funktioner, bättre hållbarhet, längre batteritid, mer knappar och tonvis med andra saker. På så vis har vi fått kontroller som är mångt mycket dyrare än “de vanliga”, men som då också har de här fler funktionerna som folk pratar om. Ett alternativ som kostar en större peng, men har några extra grejer som för de flesta gör det värt pengarna.

Idag ska jag testa Astro Gamings C40-kontroll. Det som sticker ut med den här kontrollen är att man kan byta plats på styrkorset och de analoga spakarna. På så vis kan du få den att kännas som en Dualshock 4, eller en Xbox-kontroll.

Baksidan har relevant information om kontrollens funktioner.

Väskan är liten men rymmer mycket.

På framsidan av förpackningen får man ser hur kontrollen ser ut, och på baksidan kan man läsa lite om dess funktioner. När den väl är öppnad blir man bemött av en fin liten väska, och däri har vi kontrollen och alla tillbehör. Väskan är tänkt som ett ställe där man kan förvara kontrollen och dess tillbehör medan man inte använder den, eller om man är på resande fot. Den har bra och enkla fack vilket gör det lätt att plocka ur och ihop allt när det behövs, och den är även kompakt så den är lätt att ha med sig.

Bland tillbehören ser vi bland annat en USB-dongle som kan kopplas till en dator för att använda kontrollen trådlöst, men även en USB-C-kabel så man kan spela trådat och samtidigt ladda den. Här följer det även med en skruvmejsel och andra typer av spakar så du kan välja de som känns bäst för tummarna.

Vidare ska jag berätta lite mer om hur själva mjukvaran fungerar, hur kontrollen känns att hålla i, och hur man egentligen använder mejsel för att konfigurera om kontrollen med styrkors och spakarna.