Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Steelseries som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

I tjugo års tid har Steelseries varit ett av de drivande företagen kring e-sport och en bidragande aktör till att branschen fortsätter att växa. Steelseries har ett brett sortiment av produkter och arbetar hela tiden med att förse spelbranschen med fler. Steelseries lanserar nu en ny laddning spelmöss som går under namnen Prime och Prime Wireless, där sistnämnda recenseras i den här testpiloten. Jag testar endast med PC, men gamingmusen är därutöver kompatibel med Mac och Xbox.

Jag har använt både trådlösa och trådbundna möss genom åren och har egentligen aldrig upplevt det beryktade problemet med latens, där många påstår att trådlösa möss inte kan konkurrera med trådade motsvarigheter. Jag är dock nyfiken på hur Steelseries har kombinerat trådlöshet med fokus på precision och prestanda.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Erik Öhrner

  • Användarnamn: @Mutumba

  • Registrerad: 2013

  • Plats: Stockholm

  • Specialitet: Spel, sport och film

Det började med en svart låda från Japan som det spelades mycket på och framförallt var det den blåe igelkotten Sonic som fascinerade mest. Genom åren har Erik spelat på de allra flesta konsolerna och i tonåren hittade han även till PC-spelens underbara värld.

Till favoritspelet räknas Final Fantasy VIII (Ja, inte VII!), då det var det första RPG-spelet som Erik spelade och klarade av. I övrigt gillar han sportspel och actionäventyr.

På FZ registrerade han sig redan 2013, men det dröjde några år innan aktiviteten i forumet tog fart på allvar. Som många andra har Erik en gedigen backlog av spel och vänligt nog delar han även med sig av sina tankar och erfarenheter i medlemsrecensioner.

Första intryck

Prime Wireless levereras i en liten orange förpackning som är enkel att öppna och utöver gamingmusen innehåller den tillhörande USB Type-C till Type-A-kabel samt en trådlös mottagare och förlängningsadapter. Innehållet är väl förpackat och det är enkelt att snabbt hitta de prylarna som kommer med. Gamingmusen är i svart färg och det är en snygg, enkel design.

Musen är förhållandevis lätt med sina 80 gram där tyngden känns väl fördelad. Musfötterna är väldigt följsamma och med bra glid, där materialet är "Virgin Grade PTFE". Något som ska vara utmärkande för det materialet är väldigt låg friktion, vilket dels ger lägre motstånd från musmattan, dels att det inte fastnar smuts på musfötterna. Det gör att musen kan hålla uppe flytet under lång tid.

Specifikationer

Steelseries Prime Wireless

Anslutning

2,4 GHz
USB Type-C

Batteritid

100 timmar

Sensor

Truemove Air

CPI

18 000

Knappar

5 stycken

Brytare

Prestige OM (mekaniska)

Polling rate

1 000 Hz / 1 ms

RGB

Ja

Bredd

Cirka 6,5 cm

Djup

Cirka 13 cm

Höjd

Cirka 4 cm

Vikt

80 gram

USB-kabeln har ett härligt flätat yttre som gör att den inte känns plastig och det är enklare att placera kabeln än med ett mer traditionellt plastmaterial. Förlängningsadaptern och mottagaren är dessutom väldigt små vilket är skönt då jag ogillar att sådana saker tar upp alltför mycket plats.

Uppstart och användning

Det tar inte många minuter innan jag har anslutit musen och är igång. Även om just den här gamingmusen heter Prime Wireless är det lite av en lögn eftersom det är även möjligt att använda den USB-kabel som medföljer för att spela trådat. Vid framsidan på musen finns det en USB Type-C-anslutning som gör det enkelt att koppla in kabeln, dels för att ladda musen, dels för att kommunicera med datorn över kabeln.

I trådlöst läge går det att antingen ansluta via USB-mottagaren som har en Type-C-anslutning, eller använda förlängningsadaptern samt USB-kabeln om datorn saknar ett sådant uttag. Jag använder det senare alternativet eftersom den vändbara anslutningen lyser med sin frånvaro på min dator, och det fungerar bra även om det är lite konstigt att jag behöver använda en förlängningsadapter trots att jag spelar trådlöst.

När det gäller känslighet anger Steelseries detta i Count Per Inch eller CPI och på musen kan detta snabbt väljas i fem nivåer. Detta görs genom att trycka på en knapp vid musens undersida och musen svarar genom att uppvisa olika färger för varje nivå. Personligen ställde jag in 2 400 CPI – som ur kartong är den näst högsta nivån – eftersom jag uppskattar att muspekaren är relativt snabb. Det är annars inga konstigheter i att byta nivå, medan den som önskar mer finkornighet behöver konsultera mjukvaran.

Den andra tekniska termen som är av vikt för spelmöss är polling rate. Med polling rate avser det hur pass ofta musen rapporter till datorn, vilket innebär att en högre polling rate rapporterar oftare och ger en mer uppdaterad bild av läget. Prime wireless har möjligheten att ställa in fyra olika nivåer av polling rate och istället för att snabbt trycka på knappen på undersidan håller du in den och en ljussignal visar vald nivå. Det är säkerligen något som en duktig e-sportare uppskattar för att anpassa polling rate för att i avgörande lägen hålla ned latens. För den alldagliga användaren är detta inte lika viktigt som CPI i min mening.

Jag upplever att själva klickandet med musen är behagligt och det verkar även vara lite tyngd i klicken, något som jag inte har upplevt tidigare. Musen har de klassiska vänster- och högerknapparna samt två sidoknappar som är lite väl små och kan skava lite vid min tumme när jag vill komma åt dem, men de gör sitt jobb. Även mushjulet har en knapp som är responsiv men kanske att materialet kunde haft lite mer friktion. Det kan upplevas lite plastigt, men samtidigt är det en skön känsla att rulla och det är inget som jag tänker på när jag spelar eller klickar runt.

Det ska sägas att den här gamingmusen är relativt liten, åtminstone för mina stora händer. När jag greppar musen försvinner den nästan under min hand helt. Det kan säkert bero på vilket grepp som används men i jämförelse med den spelmus jag annars har, Razer Deathadder V2, är Prime Wireless aningen mindre vilket är värt att tänka på.

För den som oroar sig över batteritid hävdar Steelseries att musen kan hålla i 100 timmar med standardljussättning. När batteriet börjar sina blinkar musen med gult ljus i olika intensitetsgrader – mer aktivt ju mindre batteri som återstår. Det ska även kunna gå att snabbladda musen i 15 minuter och få ut 15 timmar från det. Ett sätt musen sparar batteri på är att den inaktiverar sig själv om den inte vidrörs under en längre tid och då stängs RGB-ljuset av och det tar någon sekund innan den blir responsiv igen. Det känns dock fantastiskt att musen drivs av ett internt batteri och inte av AAA-batterier, vilket har varit min erfarenhet av trådlösa möss sedan tidigare. Det blir lätt stressigt om batteriet dör i vissa spelsituationer med sådana batterier.

Under min testperiod behöver musen laddas en till två gånger, men ibland kom jag på mig själv med att ha kabeln inkopplad en längre stund än nödvändigt eftersom det inte heller det är särskilt störande. Indikatorlamporna för batterinivån är dock inte optimala. I och med att RGB-belysningen ligger runt mushjulet kan det ibland vara lite svårt att upptäcka när de börjar blinka att batteritiden är låg, men det är inget överdrivet stort problem för mig.

Mjukvara

Steelseries egen mjukvara heter Steelseries Engine och är enkelt att hämta hem och installera via företagets webbplats. Här ges möjligheten att skräddarsy vissa av musens egenskaper utifrån egna behov och preferenser. Det går att programmera om knapparna, skapa profiler, gå in i detalj när det kommer till saker som CPI och polling rate – egentligen allt som går att önska sig och lite till.

Givetvis går det även att justera färgerna på belysningen och bestämma om olika färger ska vara bestående eller skifta mellan olika nyanser. För den som ogillar belysningen går det även att stänga av det helt. Det är även trevligt att mjukvaran visar en illustration över hur musen ser ut vilket gör det mycket tydligare att se de ljusförändringar som önskas, utan att behöva titta ned på musen som gömmer sig under handen. Det är ett stort plus för den som tycker om att använda flera olika profiler och göra små förändringar.

Jag tycker att mjukvaran är enkel att ha att göra med och det finns mycket att skruva på för den som vill få ut maximalt av sin gamingmus. Däremot fungerar standardinställningarna helt okej för egen del och CPI är enkelt att ändra på utan att gå in i mjukvaran.

Speltest

I och med att Prime Wireless är en e-sport-satsning från Steelseries testar jag musen i den miljön som den främst är tilltänkt för, det vill säga i FPS-genren. Det märks att det är en produkt gjord för mjuka rörelser men med viss tyngd och skärpa i musklicken. Musfötterna ger ett väldigt bra glid i rörelserna och gör det enkelt att flytta siktet.

Det kan vara lite avigt att komma åt sidoknapparna i intensiva ögonblick, men det är en skön känsla att hålla i musen. Den känns väldigt stabil i min högerhand och den här gamingmusen är av formen att döma anpassad för just högerhänta, även om det fungerar okej att ha i vänsterhanden med – men då ligger sidoknapparna lite knasigt till samtidigt.

Jag testar att spela både trådat och trådlöst och märker ingen skillnad, eller i alla fall ingen skillnad stor nog för en lekman att uppfatta. Det finns alltså ingen anledning till att spela med kabeln eftersom trådlöst fungerar alldeles utmärkt.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att trådlöst spelande är fullt gångbart i dagens läge, framförallt med en gamingmus som Prime Wireless som förenar trevlig design med mjuka former och träffsäkert klickande. Om jag hade fått önska hade Steelseries gärna gjort den lite större för oss som har större händer, men i övrigt är det svårt att klaga.

För den som vill byta helt till det trådlösa spelandet är det även lite synd att mottagaren kräver USB Type-C-ingång då jag gissar mig till att det är inte alltför vanligt för oss som spelar på stationära datorer.

Prime Wireless börjar säljas i handeln den 25 maj och riktpriset 1 499 kronor. Det är en ganska hög kostnad för en gamingmus men det är en väldigt kompetent sådan.