Sponsrat innehåll: Testpilot
FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Steelseries som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Introduktion

Steelseries släppte i våras en datormus som heter Steelseries Prime. Nu till hösten lanserar de en ny variant med tillägget Mini, som i grunden är exakt samma datormus med några färre millimeter i höjd, bred och djup.

Här idag ska jag lägga mina lite grövre än normalt händer på Prime Mini och se vad den går för. Datormusen finns tillgänglig i två varianter: en trådad och en trådlös. Detta test kommer huvudsakligen handla om den trådlösa varianten men jag kommer att skriva om båda, inte minst när det kommer till priset.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Robin Andersson

  • Användarnamn: @uberpwnage2.0

  • Registrerad: 2009

  • Plats: Norrland

  • Specialitet: Actionspel, rollspel, allt om Japan

Robin Andersson är en välkänd medlem och moderator på FZ. När han inte städar i forumet och håller koll på livesändningarna spelar han såväl gamla som nya spel, där spelintresset varit en del av hans liv sedan barnsben och dessutom blivit allt större med tiden.

Till favoriterna hör League of Legends, The Witcher och Apex Legends, men även japanska rollspel och klassiker som Super Mario. Inte helt otippad gillar Robin även hemelektronik och inte minst att testa de senaste speltillbehören till gamingdatorer.

På FZ har han smeknamnet Uber. Ibland med ett "U" och i vissa fall ett "Ü". Det finns även diskussioner om det uttalas "ownage" eller "pwnage" – kalla honom vad ni vill!

Läs mer om FZ:s testpiloter

Egenskap

Värde

Anslutning

USB Type-C/A. 2.4 Ghz trådlöst med dongel.

Sensor

SteelSeries TrueMove Air (optisk).

CPI

100-18 000, ställbar i steg om 100.

Uppdateringsfrekvens

1 000 Hz

Antal knappar

6 st.

Brytare

Prestige OM™ Optiska magnetiska brytare. 100 miljoner klicks.

RGB

Ja

Bredd

62.2 mm

Djup

120.3 mm

Höjd

40.7 mm

Vikt

80 gram

Produktmaterial

ABS-plast (kropp)
PTFE (fötter)

Batteritid

100 timmar.

Pris

1499 kr för trådlösa och 699 för vanliga.

Första intryck

Om det är något Steelseries kan är det presentation. Datormusen kommer i en snygg och inte komplicerad låda. Steelseries Prime Mini är i centrum med en härlig grå och orange färg på framsidan, där man baktill får se undersidan och på ena kanten hur den ser ut i profil. Det är en liten detalj som jag gillar då det ser snyggt ut samt att det ger en snabb och bra helhetsbild av produkten.

Steelseries vet hur man designar en snygg förpackning.

Den grymma presentationen följer även med vid innandömet när väl lådan öppnas, då den svarta datormusen och den mörka bakgrunden blandas med det den orangea färgen från lådans utsida känns allt bara rätt. Det är inte ofta jag bryr mig om hur en vara är paketerad och hur den uppvisas, men här sticker det ut ordentligt så jag var tvungen att ta med det.

Funktioner och användande

Vid första test känns Prime Mini, precis som antytt, som en mindre datormus. I tabellen ovan kan ni se specifikationerna och dess storlek. Prime Mini är alltså 9 % (7 gram) lättare än sin föregångare och några millimeter kortare. De där få millimeterna trodde jag först inte skulle göra någon större skillnad. Nu har jag tyvärr ingen Prime-mus att känna och klämma på, men jag har en annan datormus med liknande mått.

Ett snabbtest visar att ett “palm grip” med mina händer gör att pek och- långfingret sticker ut mer vid Prime Mini än en datormus i originalets storlek. Det hjälper säkert inte så mycket då vi inte vet hur stora händer vi alla har i jämförelse, men jag skulle säga att har man större händer och använder palm grip så kommer det här inte vara en datormus för dig.

Och för er med mindre händer? Då kommer det här passa perfekt. Jag gillar hur Prime Mini känns i min hand ändå då jag är använder mig av “claw grip”. Den känns som gjuten för precis min hand och hur jag brukar hålla i och använda en datormus.

Jag tycker dock att de hade kunnat försöka få musen att bli ännu mindre. Att kalla den "mini" och bara göra datormusen några ynka millimeter mindre från originalet känns inte tillräckligt, då tycker jag att man kan slå till ordentligt och göra en mer märkvärdig skillnad.

De hala PTFE-musfötterna ger bra glid vid användande.

Prime Mini Wireless använder sig av PTFE-musfötter vilket gör att den känns hinderlös och rörlig vid användande. Att den är trådlös samtidigt gör att allt känns ännu bättre då man slipper ha en kabel som ska dras med. Av någon anledning listar inte Steelseries vad för typ av musfötter som den trådade versionen av Prime Mini använder. Undersidan ser likadana ut, men det står inte på lådan eller hemsidan om det är samma vilket känns konstigt.

En annan sak som är intressant är att vikten på mössen är annorlunda. Den trådade varianten väger in sig på 61 gram, och den trådlösa på 73 gram. När jag testar båda känner jag inte så stor skillnad. Mycket kan ha och göra med att den ena slipper ha en kabel inkopplad. Oavsett vad så är känslan att Prime Mini (mer så Wireless) är en väldigt lätt datormus.

Den medföljande kabeln är 2 meter lång och går att byta ut såväl på trådade som trådlösa varianten av Prime Mini.

Den 2,08 meter flätade paracord-kabeln som följer med är löstagbar på båda varianterna vilket uppskattas. Det är självklart för Prime Mini Wireless, men för vanliga Prime Mini är det förträffligt då man lätt kan byta ut kabel om den blir dålig om några år.

Utseende och bygge

Valet av en helsvart datormus och den matta ytan får Prime Mini att se riktigt snygg ut. Jag gillar också att datormusen inte skriker med sin RGB likt en discolampa och kula, utan det bara finns där som en liten nattlampa vid scrollhjulet. I helhet sticker Prime Mini med sitt utseende inte ut så mycket, och det tycker jag om.

Den texturerade matta ytan gör mycket för helhetsupplevelsen.

Den matta ytan gör också mycket för helhetskänslan när jag använder Prime Mini. Jag får mycket bra grepp om musen, samtidigt som den är svettresistent och lämnar inga synliga fingeravtryck. Den blir också lätt att rengöra vilket alltid är ett plus.

Bygget i stort känns också seriöst och bra. Inget känns plastigt och billigt, och hur mycket jag än trycker och försöker vrida musen som en disktrasa är det inget som knakar. Även sidoknapparna, som oftast brukar vara plastiga och bortglömda, har den här matta ytan vilket i slutändan ger ett väldigt bra helhetsintryck.

Användande

Prime Mini Wireless har upp till 100 timmars batteritid, och även om jag inte suttit och räknat exakta minuter så skulle jag vilja säga att det stämmer. Snabbladdning finns också där 15 minuter ger dig 15 timmars användning.

I mjukvaran finns det även inställningar som kan hjälpa till att hålla batteriet vid liv ännu längre, t ex att RGB slutar skina när datormusen används och att man kan sätta en timer för när den stängs av (givetvis startar den upp bara du rör runt musen eller klickar på en knapp).

Sidoknapparna är i nästan perfekt storlek och sticker ut tillräckligt.

Bra motstånd och ett ljuvligt klick- och klickljud gör Prime Mini en fröjd att få använda.

Höger och vänster musknapp har ett härligt klickljud som klickar till ordentligt, samt att de känns helt rätt när det kommer till motstånd. Mushjulet har jag heller inga klagomål om då den känns bra att snurra och klicka ned.

Sidoknapparna gillar jag väldigt mycket just för att de känns precis rätt. Ofta är de för tjocka och stora eller alldeles för små och smala. Med andra ord är de antingen i vägen, eller så känner man inte av dem. Här så är de nästintill perfekt, precis mittemellan och det känns bra. Jag kan utan problem lyfta tummen och känna av dem direkt.

2022 kommer Steelseries att försöka slå sig in i parfymbranschen med "Prime Perfume".

Skoja bara. Det är en trådlös-dongel och en adapter som som följer med.

För att använda Prime Mini Wireless behöver du koppla in den dongel som följer med i ett USB-C uttag. För er som inte har en sådan rekommenderar jag en konverterade. Det följer med någon adapter men jag förstår ärligt inte vad den egentligen är till för. Är tanken att man ska koppla dongeln i den och sedan att andra änden med en USB-C- till USB-A-kontakt ska in i datorn? Jag tycker mer det ser ut som att Steelseries försöker äntra parfymbranschen.

På undersidan finner vi CPI-knapp och av- och på knapp för den trådlösa funktionen.

På undersidan finns det ett reglage för att stänga av och på den trådlösa funktionen. Den trådlösa förbindelsen går, likt i andra trådlösa möss, över 2,4 Ghz-bandet. För det här testet har jag spelat mycket FPS-titlar, men överlag en salig blandning när det kommer till genre. Jag kände inte av några som helst problem med latens, och hade överlag en bra upplevelse som var utan problem.

Sensorn som används är Steelseries egentillverkade “Truemove air” och likt nästan alla sensorer du kan hitta i möss idag så är den bra. Lift off distance känner jag inte att det är något problem med, men det ska sägas att den inte går att justera.

Allt som allt är snabba och precisa rörelser inga som helst problem. Sensorn, fötterna och den trådlösa funktionen tillsammans får det verkligen kännas som att man använder en trådad mus, men att man slipper kabeln. Ingen fördröjning kände jag av överhuvudtaget.

Mjukvara

Steelseries har givetvis sin egen mjukvara som Prime Mini kan använda sig av. Den går under namnet “Steelseries GG” (Vem kom på det här extremt dåliga namnet?) och tankas ned från Steelseries hemsida.

Mjukvaran är enkel att förstå och använda.

Alternativen för RGB är det man kan förvänta sig.

Via mjukvaran kan du bland annat ställa in polling rate (uppdateringsfrekvens, hur snabbt den registrerar dina musklick) i fyra intervaller mellan 125-1000, och ändra CPI/DPI som går upp till 18 000.

För just CPI/DPI finns det fem olika profiler som du kan använda dig och justera den till precis hur du vill ha det. Det enda som är synd med detta är att knappen som ändrar mellan de olika profilerna är på datormusens undersida. Jag pratade om det här i en annan testpilot för inte så länge sedan, men jag tycker det känns omständligt. Samtidigt kan jag förstå att den placeras där för att förhindra eventuella feltryck av användaren.

Vill man pilla med angle snapping och mouse acceleration finns det möjlighet till det, och även lite alternativ för att få ut så mycket av batteriet som möjligt. En belysnings-tab låter dig också justera RGB som finnes vid mushjulet. De vanliga alternativen man förväntar sig finns där.

Allt som allt är det (om än det dåliga namnet) bra mjukvara som erbjuder det man förväntar sig. Den rullar också på väldigt bra och jag hade inga problem med installationen av den, att få den fungera med datormusen, eller generellt användande. Det tycker jag ändå är värt en applåd, då det för mig i dessa testpiloter ofta blir mycket strul.

Slutsats

Skillnaden mellan Prime och Prime Mini är minimal. För er som tyckte att Prime var snäppet för stor har ni här en mindre variant som annat än vikten och någon millimeter är exakt likadan.

Prime Mini Wireless går lös på 1499 kr vilket jag tycker är för dyrt bara för att få datormusen att bli trådlös - den vanliga kostar 699. Trots priset väljer jag att rekommendera båda varianterna då jag tycker att den på det hela taget är en riktigt bra datormus sett till bygget och hur den presterar.