NZXT är ett amerikanskt företag som startades 2004 med fokus på att tillverka produkter för datorbyggande entusiaster. Under de 18 år som företaget funnits har produktkatalogen utvecklats mer och mer och NZXT har numera också ett gamingsegment.

Personligen förknippar jag NZXT med de interna komponenter de alltid skapat såsom kylningskomponenter och tillhörande chassin att stoppa alla godsakerna i. Jag är ingen storkonsument av datorkomponenter men det jag har köpt från NZXT tycker jag har varit av bra kvalitet.

När chansen dök upp att prova en produkt ur deras gamingsegment behövde jag inte fundera länge. Musen heter NZXT Lift och är en lättviktsmus med en ambidexter design, vilket betyder att den passar höger- och vänsterhänta lika bra. Musen går att beställa som enfärgad svart eller vit, alternativt i en tvåfärgs-kombination med svart eller vit bas, vilket ger totalt tolv olika färgkombinationer. Musen som NZXT har skickat till mig är den helsvarta varianten.

Snygg mus på en snygg musmatta

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Fredrik Thorell

  • Användarnamn: @Shadee

  • Registrerad: 2006

  • Plats: Uppsala

  • Specialitet: Datorer, spel och e–sport

För sisådär 20–25 år sedan kom Fredriks mor hem med en "kommundator" via ett hemdatoravtal, en riktigt värsting på 166 MHz med 16 MB RAM. Hon hade ingen aning om att denna gråa burk skulle vara startskottet för ett livslångt intresse och göra hennes son till en spelfantast av rang.

Några år senare, i samband med att Fredriks vän fick blixtsnabb ADSL, blev det även dags för LAN-spelande. Kompisgänget samlades i garaget för att njuta av 0,5 Mbps uppkopplingshastighet och spela orimligt mycket Doom 1 och 2, Quakeworld, Half–Life: Deathmatch, Counter–Strike, Worms+, Heroes 2 och 3.

Sedan dess har mängder av spel och gamingprylar passerat Fredriks flinka fingrar. Han har hängt på FZ sedan 2006 och har hunnit med att skriva många inlägg i forumet. Och nu testar han även gamingprodukter i testpilotsprogrammet.

Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av NZXT som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Första intrycket

När jag öppnar paketet uppenbarar sig en enkel, snygg och stilren förpackning i vitt med lila inslag. Inuti förpackningen är ytterligare en låda av kartong och musen finns i en skyddande påse, fastkilad av ett extra lager kartong på sidorna. På musens undersida sitter en skyddande plastfilm och den tillhörande tygbeklädda sladden ligger hoplindad ovan musen i ett litet separat fack. Allt som allt, en riktigt bra förpackad produkt.

Unboxing

Det jag gillar att se är den tygbeklädda sladden och den avskalade designen på musen, även om själva designen gör musen lite glatt. NZXT har sin logotyp på två ställen på musen, men det är inget som stör det stilfulla intrycket. Logotypen sticker inte ut från designen på musen i övrigt, vilket ibland kan vara fallet med andra produkter som går under epitetet "gaming".

Musen har totalt fem knappar: De två vanliga musknapparna, två knappar på musens vänstersida och även en DPI-knapp på ovansidan. Den senare används alltså till att justera känsligheten. På musen finns även ett klickbart skrollhjul med tydliga steg och musen ger ifrån sig tydliga och tillfredsställande klickljud.

Lift passar bra i min hand och känns bekväm att hålla i, åtminstone i höger hand. Tumknapparna på musens vänstersidan är för mig som högerhänt perfekt placerade, men inte helt i linje med ambidexter-utformningen som jag tidigare nämnde.

Skogsmus?

Tekniska specifikationer

Egenskap

Värde

Sensor

Pixart 3389

Känslighet

100–16 000 DPI

Uppdateringsfrekvens

500–1 000 Hz

Brytare

Omron

Antal knappar

5 + klickbart skrollhjul

RGB

Ja

Plug-and-play

Ja

Mjukvara

NZXT CAM (ej krav)

Anslutning

USB Type-A, 2 meter Paracord-kabel

Vikt

67 gram

Färg

Svart eller vit, alternativt med mörkblå, ljusblå, lila, orange eller gul som accentfärg

Olika grepp

Som jag nämnde tidigare ligger musen bra i min hand och för mitt grepp, med vad menas egentligen? Det är så att när vi människor sitter vid en dator och använder en datormus har vi generellt tre olika grepp: handflategrepp, klogrepp och fingergrepp.

Handflategrepp

Hanflategreppet är det vanligaste och för de allra flesta det mest bekväma greppet. Hela handen vilar på musen, vilket ger en bra avlastning för handen och är det långsiktigt bästa sättet att hålla i en mus. För att nämna något negativt är precisionen i klickandet inte på topp, med tanke på att man klickar med hela fingret, men också för att småjusteringar är svårare när hela handen är i kontakt med musen.

Handflategrepp

Klogrepp

Klogreppet kommer från att handen är formad som en klo när man håller i musen. Handen vilar på musen, men fingrarna är formade som en klo. Klogreppgreppet ger hög precision, men kan snabbt bli obekvämt och tröttsamt för hand och leder eftersom det är en ansträngd position.

Klogrepp

Fingergrepp

Av de tre huvudsätten är det fingergrepp som ger störst kontroll. Ingen del av handen vilar på musen utan det är istället tumme och lillfinger som styr musen. I övrigt är fingrarna formade på samma sätt i klogreppet. Det här är den mest ansträngande och uttröttande sättet att hålla i en mus.

Fingergrepp

Användande

Jag är en högerhänt handflategrepp-kille och mina tankar kring musen ska tas utifrån de förutsättningarna. Under testets gång försöker jag prova att spela med klogrepp eller fingergrepp för att få viss insikt om vad jag tycker om musen ur de aspekterna, men det är så ovant och jag kommer på mig själv att gå tillbaka till handflategreppet så fort jag inte aktivt tänker på att använda något av de andra greppen. Av den anledningen ger jag upp det experimentet.

I tidigare stycke nämnde jag att musens sidoknappar är bra placerade för min hand, men jag hade jag varit vänsterhänt hade jag inte haft några tumknappar alls att använda. Med tanke på att musen annonseras som ambidexter så förväntar jag mig knappar på båda sidorna. Kanske använder NZXT endast ordet för att beskriva formen på musen, utan att mena att den ska gå lika bra att använda för höger- och vänsterhänta. Om så anser jag att NZXT borde ha använt ett annat ord.

Bra placerade tumknappar men tyvärr endast för högerhänta

När jag spelar snabba spel som Counter-Strike: Global Offensive och Valorant upplever jag musen som trevlig och responsiv. Min enda farhåga är att ibland spelet ibland registrerar ett klick som två, alltså som att jag hade hållit nere musknappen. Det här kan bero på att knapparna på den här musen kräver mindre kraft att trycka ner än min vanliga mus, och det behöver inte vara något som är problematiskt med musen.

Jag kommer på mig själv att störa mig lite på musens glatta yta, eftersom min handflata glider på musen och jag får justera mitt grepp med jämna mellanrum. Det är inte någon katastrof eller något jag kan skylla på vid en misslyckad CSGO-clutch, men tillräckligt störande för att jag ska notera det.

Vid spelade i lugnare spel eller bara allmänt användande fungerar Lift utan att jag har något att anmärka på. Den lätta vikten gör att musen enkelt glider över musmattan och de tydliga, men ändå lätta, stegen på skrollhjulet gör skrollandet bland favoritsidorna på internet till en bekväm upplevelse.

Tumknapparna är tydligt markerade på sidan och är utformade för att kräva en del motstånd för att klicka. Detta är något jag gillar eftersom jag då kan vila tummen på knapparna utan att riskera att råka klicka på dem, vilket kan vara oerhört irriterande när det händer.

Som en avslutande testaktivitet tar jag mig lite friheter som jag nog inte skulle ha gjort om jag köpt musen för egna skattade pengar. Jag tar i lite extra och trycker till musen ordentligt med handen, både ovanifrån och på sidorna. Jag förväntade mig en del knakande och sprakande med tanke på den låga vikten, men Lift uppvisar inga sådana ljud eller brister.

Lift och mjukvara

Först och främst ska sägas att mjukvara till NZXT Lift är valfritt. För den som vill koppla in musen och börja spela direkt är det möjligt. NZXT:s mjukvara heter NZXT CAM och är en gemensam mjukvara för alla produkter från företaget. I CAM finns även möjligheten att aktivera en enklare och halvtransparent informationsvy för processor och grafikkort, som du kan placera var du vill på skärmen. Men som Schyffert sa till sina gäster som konferencier i programmet ”I manegen med Glenn Killing”: Det är inte därför du är här. Vi lämnar de övriga funktionerna CAM har och går vidare.

Inställningarna för musen i CAM har stor fokus på RGB. Hur starkt det ska lysa, vilka färger, hastighet för effekter och så vidare. I övrigt kan du programmera olika lägen för DPI-knappen, välja funktion för varje musknapp, ändra uppdateringshastighet (eng. polling rate), ställa in så kallad ”lift off height”, samt möjlighet att skapa egna makrofunktioner. Programmet ser även till att påminna dig varje gång det finns en uppdatering till musens programvara att ladda hem.

Inställningarna i NZXT Cam

Allt som allt tycker jag att CAM är ett enkelt och trevligt program att använda, även om det är lite irriterande att det inte går att förstora fönstret som programmet öppnas i. Jag leker mest runt med RGB-inställningarna, men uppskattar även enkelheten i att programmera om knapparna till de funktioner jag vill ha. Exempelvis raderar jag alla andra DPI-inställningar än den jag vill, ha samt byter funktion för DPI-knappen, för vara absolut säker att jag inte ska råka ändra känsligheten mitt under en brännande het match i Counter-Strike: Global Offensive.

Slutsats

Från att jag öppnade förpackningen fick jag ett bra första intryck av Lift och det intrycket följer med mig genom hela testet. En bra mus är enligt mig stommen bland de externa tillbehören till datorn, särskilt vid förstapersonsskjutare, en kategori som tillsammans med plattformarsspel är mina huvudspel. En schysst mus är dock även nödvändigt vid lugnare spel som kräver en hel del klickande och skrollande.

NZXT har valt att kalla den här musen för ambidexter och det är ett ordval jag måste motsätta mig, för den här musen är inte till för dig som är vänsterhänt. Den främsta anledningen är såklart att det saknas tumknappar på musens högra sida. Här får NZXT titta på sina konkurrenter och ta nya tag.

Jag gillar designen av musen med den glatta ytan, men samtidigt ogillar jag samma yta för musen blir lite hal att hålla i. Här funderar jag på om NZXT har låtit design gå före funktion, för som jag nämnt tidigare så ser musen verkligen bra ut i sin lågmälda stilrena design. Att den på bekostnad av städat utseende är hal, är inte det bästa.

Allt som allt måste jag säga att Lift är en kompetent och gedigen mus. NZXT verkar ha tagit sikte på de främsta konkurrenterna på marknaden och gjort en egen modell som passar likväl för gaming som i hemmakontoret. Det tog mig kort tid att ta till mig formen, vikten och känslan i knapparna, trots att det skiljer en del från min vanliga mus.

Lift har flera av de kvalitetskomponenter som hittas i de flesta möss i aktuellt prisspann idag, även om skillnader såklart finns. I skrivande stund kostar en NZXT Lift 599 kronor enligt Prisjakt. En prislapp som jag anser är aningen för hög eftersom det finns oerhört mycket att välja på i det prisspannet och där finns mer erkända datormustillverkaren, med mer erfarenhet och större utbud. Hade Lift haft en något lägre prislapp skulle den vara betydligt mer attraktiv.

Till syvende och sist; för egen del är det små detaljer och gammal vana som gör att jag kommer gå tillbaka till min vanliga mus nu när testet är avslutat, även om NZXT Lift är en trevlig och kompetent mus. Om NZXT Lift haft en lägre prislapp hade den fått min rekommendation till dig som är högerhänt. Om du däremot hittar den under de kommande reaperioderna kan det vara värt att slå till på en Lift för själv bilda dig en uppfattning om NZXT som tillverkare av möss.

+ Vikten
+ Skrollhjulet
+ Tumknapparna
+ Designen

- Den glatta ytan
- Priset
- Endast för högerhänta trots benämning som ambidexter