Keychron är kända för att sätta tangentbord i fokus och har sedan 2017 levererat när det kommer till att skapa tangentbord som du som användare kan designa utifrån hur du själv vill använda din produkt. Framförallt fokuserar de på att utveckla mekaniska tangentbord.

I den här testpiloten testar jag deras Keychron Q1 Max QMK/VIA Wireless Custom Mechanical Keyboard. Tangentbordet kommer i olika versioner där det färgmässigt finns att välja på Carbon Black, Shell White eller Purple. Det finns även möjlighet att välja vilken typ av mekaniska brytare som önskas: Gateron Jupiter Red, Gateron Jupiter Brown eller Gateron Jupiter Banana. Det testexemplar som jag har testat kommer i Carbon Black och har Gateron Jupiter Red som brytare.

Jag har testat tangentbordet i en rad olika spel och kommer att fokusera texten på hur det känns att spela med. Jag kommer även att ta upp skrivkänslan och hur mina allmänna tankar upplevs när jag nu har använt tangentbordet i några veckor.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Erik Öhrner

  • Användarnamn: @Mutumba

  • Registrerad: 2013

  • Plats: Stockholm

  • Specialitet: Spel, sport och film

Det började med en svart låda från Japan som det spelades mycket på och framförallt var det den blåe igelkotten Sonic som fascinerade mest. Genom åren har Erik spelat på de allra flesta konsolerna och i tonåren hittade han även till PC-spelens underbara värld.

Till favoritspelet räknas Final Fantasy VIII (Ja, inte VII!), då det var det första RPG-spelet som Erik spelade och klarade av. I övrigt gillar han sportspel och actionäventyr.

På FZ registrerade han sig redan 2013, men det dröjde några år innan aktiviteten i forumet tog fart på allvar. Eftersom spelintresset är väldigt stort har han precis som många andra en gedigen backlog av spel att ta sig igenom. En vacker dag kanske den är avklarad?

Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Keychron som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Första intryck

Det är en stilig svart låda som jag får hem som har en relativt nedtonad profil. Det här tangentbordet känns inte riktat till den typiske spelaren utan kanske riktat mer mot den lite äldre målgruppen som vill ha en mer nedtonad profil på sin hårdvara.

Av texten på lådan framgår det att du har möjlighet att kunna designa din egen upplevelse utifrån hur du vill ha det. Det låter både spännande men också lite överväldigande. Lyckligtvis passerar den känslan kvickt när jag väl öppnar lådan och kikar på vad som finns där inne.

Till att börja med tillkommer det en rad olika verktyg som du kan använda för att designa ditt tangentbord. En keycap och switch utdragare, en skruvmejsel och en sexkantnyckel och detta låter nästan som att jag har råkat öppna upp verktygslådan istället för en tangentbordslåda men det imponerar också på mig allt detta ingår.

Det finns även USB Typ-C kabel som gör att du kan ansluta tangentbordet på traditionellt vis annars går det bra att ansluta trådlöst antingen via Bluetooth eller med dongeln som har 2.4GHz räckvidd.

Det är ett gediget verktygssätt som tillkommer tangentbordet.

När jag väl har kikat igenom samtliga tillbehör tar jag upp tangentbordet som är en liten men tung pjäs. Tyngden är märkbar och den känns väldigt stabil i mina händer. Tangentbordstypen har en så kallad 75% layout vilket innebär att den är mindre än andra tangentbord och saknar i princip den traditionella högersidan med numpad tangenterna.

Färgvalet Carbon Black tycker jag personligen ger tangentbordet en stilren look som gör att det inte skriker gamingtangentbord vid första anblick. Det är dock relativt enkelt att få till en gamingprofil på tangentbordet nämligen genom att aktivera RGB-belysning. Det finns diverse olika ljusscheman att aktivera vilket gör att gamingkänslan kanske infinner sig starkare hos vissa. Eftersom jag testar tangentbordet mitt i sommaren har jag inte haft jättestor användning av det men det kan nog definitivt användas när hösten närmar sig.

Jag har sedan tidigare inte någon stor erfarenhet av just mekaniska tangentbord. Därför blir jag först lite osäker när jag ser att tangentbordet kommer med Mac-knappar men får snabbt veta att det är möjligt att ersätta dessa med Windows-knappar som tillkommer. Den här processen kan tyckas lite läskig för den som är ovan men det var förvånansvärt enkelt att använda en så kallad keypuller, det är bara att placera griptängerna runtom knappen och sedan dra med sig knappen uppåt vilket gör att den flyger av. Att ersätta knappen är ännu enklare, var bara uppmärksam på att du placerar den rakt och sedan nedåt. Den här processen går väldigt snabbt och det var tre knappar som jag behövde ersätta inom loppet av någon minut.

När det äntligen är dags att sätta igång och knappra på tangenterna märker jag hur responsivt tangentbordet är. Fingrarna fullkomligt flyger över tangenterna och ljudnivån är väldigt låg vilket gör att jag inte stör varken mig själv eller min omgivning. Jag uppskattar även att tangenterna är relativt upphöjda då jag ogillar just låga tangentbord. Med det här tangentbordet känner jag tyngden trots den snabba responsen.

Som jag skrev tidigare är detta ett 75% tangentbord vilket gör att det är aningen mindre än vad jag är van vid sedan tidigare. Däremot finns alla välkända tangenter med även om några stycken har flyttats för att kunna få plats med dem. Det enda klagomålet jag har där är att "del" knappen sitter lite konstigt till om jag vill använda den snabbt, den är belägen på den övre raden bredvid F-tangenterna. Bredvid den tangenten finns även en ljud knopp som reglerar ljudet på datorn. Den känns också aningen malplacerad men kanske finner den ett större syfte för den som tycker om att justera ljudet oftare än vad jag gör.

Det ska nämnas att utvecklarna själva skriver att tangentbordet är gjort med ett Mac användarfokus men att det ska fungera sömlöst även på Windows maskiner och som jag skrev tidigare var det första jag gjorde att byta ut Mac-tangenter mot Windows-tangenter. Det går att byta mellan dessa genom att aktivera ett dragläge på tangentbordets bakre sida.

Specifikationer

Keychron Q1 Max

Bakgrundsbelysning

RGB

Brytare

Taktil. Gateron Jupiter Red (finns även i Brown och Banana)

Uppdateringsfrekvens

1000 Hz

Mediaknappar

Volymknopp och standard mediaknappar

Layout

Nordiskt

Knappmaterial

PBT Double-Shot

Anslutning

Bluetooth, 2.4 GhZ eller kabel

Batteritid

180 timmar

Bredd

148.7 mm

Djup

328.5 mm

Höjd

29.4 mm

Vikt

1,7 kg

Tillbehör

1 x USB Typ-C till USB Typ-C kabel

1 x USB Typ-A till USB Typ-C adapter

1 x Förlängningsadapter till mottagare

1 x Typ-A 2.4 GHz mottagare

1 x Keycap & Switch dragare

1 x Skruvmejsel

1 x Sexkantnyckel

Mjukvara

VIA webbläsaranpassad programvara (stöd i Edge, Chrome och Opera)

Pris vid publicering

3 299 kr (Jupiter Red)
3 299 kr (Jupiter Brown)

Användande

Inför den här testpiloten har jag haft ganska lite erfarenhet av mekaniska tangentbord generellt vilket gjorde att det tog mig ett tag att få in den rätta känslan. De brytarna som kom med mitt testexemplar är Jupiter Red och dessa är ansedda att vara bäst anpassat för spel och det är något som jag kan förstå efter att ha använt tangentbordet i diverse olika spel. Det märks även när det kommer till ljudbilden där jag upplever att brytarna är tysta och knackandet med tangenterna avger en behaglig ton.

Brytarna känns väldigt responsiva oavsett om jag rör mig snabbt fram i ett FPS-spel eller om jag går igenom menyer i ett RPG. Till en början kunde jag nästan uppleva att det blev för responsivt och jag hade en vana att trycka till tangenterna lite hårdare än vad som krävdes, vilket kunde resultera i att jag slog till en tangent två gånger och gjorde ett dubbelhopp istället för ett enkelhopp. Det kan såklart ställa till det i vissa situationer där precisionen behöver vara på topp. Om det sedan är en vana eller ej kan såklart vara lite svårt att avgöra.

En annan aspekt värd att nämna är att för dig som precis som jag har lite större händer kan det bli lite krampaktigt i händerna att spela en längre session. Detta skiljer sig givetvis från person till person men för mig kändes det lite grann efter ett tag då tangentbordet är mindre än vad jag är van vid. Å andra sidan är passformen på tangentbordet något jag gillar då det tar mindre plats på skrivbordet och den har aldrig glidit omkring som jag vet att lättare tangentbord kan göra i kritiska situationer. Trots tyngden är den rätt enkel att flytta på om jag önskar göra det. Men om jag hade fått önska hade exempelvis ett mindre handledsstöd kunnat hjälpa till vid längre spelsessioner.

Eftersom det stod på lådan att tangentbordet var designat ur en Mac-användares perspektiv kanske vissa är lite skeptiska till att tangentbordet lämpar sig för PC. Men det finns ingen oro för detta utifrån mina upplevelser utan det fungerar mycket väl för både skrivande och spel.

Jag har heller inte upplevt någon skillnad i latens om jag spelar trådlöst eller med en kabel ansluten. Det har fungerat riktigt bra att byta mellan anslutningar, under min testperiod har jag behövt ladda tangentbordet en gång. Jag har dock inte haft möjlighet att testa att ansluta tangentbordet via Bluetooth då min dator saknar en sådan anslutning och det tillkom ingen adapter i lådan.

RGB-belysningen är ett trevligt tillskott men det är inte en aspekt som jag har använt mig av jättemycket då jag testar tangentbordet mitt i sommaren men för den som är nyfiken på hur det ser ut kan ta sig en titt i videoklippet nedan. Noterbart är att ljusschemana inte kan kopplas till dina spel utan agerar oberoende vad som sker i spelet.

I videon nedan får du ett smakprov på hur tangentbordet låter och ser ut.

Mjukvara

Den mjukvara som Keychron använder heter VIA och är en webbläsaranpassad mjukvara som endast fungerar till Chrome, Edge och Opera. Du behöver dessutom ha en kabelanslutning för att kunna synka enheten med webbläsar-appen. Tyvärr hade jag problem med att få mitt testexemplar att synka på ett korrekt sätt, vilket gjorde att jag fick ladda hem en JSON-fil från Keychrons hemsida för att få tangentbordet att synka på ett korrekt sätt.

Det finns stora möjligheter att designa vad samtliga tangenter bör göra med mjukvaran.

Ett tomt ark att vara kreativ på!

Väl där finns det mycket att göra för den som önskar. Det går att programmera och ändra på de allra mesta vad gäller tangentkombinationer. Det är dock förmodligen inget som den gemene spelaren kommer att känna sig nödgad att gå alltför djupt ned i kaninhålet men ett välkommet tillskott för den som vill utforska möjligheterna.

Sammanfattning

Det är ingen tvekan om att Keychron har tillverkat ett riktigt gediget tangentbord som känns väldigt proffsigt att både skriva och spela på. Det är en stilren design och kompaktheten gör att det alltid känns trivsamt att komma tillbaka till tangenterna och höra hur de klickar i bakgrunden. Det är verkligen en premium känsla att använda det här tangentbordet då kombinationen av det klickande ljudet och känslan i tangenterna är bland det bästa som jag har upplevt.

Om du, liksom jag, har större händer kan det finnas vissa invändningar mot att välja ett 75%-tangentbord, eftersom det kan innebära kompromisser, och det kanske saknas någon funktion som gör tangentbordet mer inriktat på gaming. De mekaniska brytarna är av typen Jupiter Red och anses av många vara ideala för gaming. Däremot upplever jag att de har vissa brister i precisionen, vilket kan göra den mer kräsne spelaren något besviken. Framförallt när tangentbordet kommer med en tung prislapp. I mitt fall som är mer av en casual-spelare är jag dock väldigt nöjd.

Keychron Q1 Max kostar i skrivande stund cirka 3 299 kronor inkl. moms och finns att köpa på Inet.se.