För 39 år sedan lanserades Magnavox Odyssey och dess skapare Ralph H. Baer, som numer är 89 år gammal, har i en ny intervju talat om sin bild av spelvärlden och hans egen påverkan.

– Kunde jag föreställa mig hur långt det här skulle gå? Svaret är självklart nej. Ingen förstod, inte ens då, att vi var på den här geometriska kurvan ... som skulle gå rakt upp i himmelen. Det var oförutsägbart; det var fantastiskt. Jag är glad att det blev som det blev, och om jag inte hade påbörjat det så hade någon annan gjort det, sa Baer till The Salt Lake Tribune när han förra veckan besökte Salt Lake City för att motta årets Cyber Pioneer Award.

Magnavox var inte det enda han låg bakom, utan han låg även bakom godsaker som den första ljuspistolen (Duck Hunt och den där "#%"¤#& hunden), memory-liret Simon och en rörelsekontrollerad prototyp som #Nintendo tackade nej till. Dåtidens Kinect, kan man säga. Dock anser inte Baer att all utveckling är till gagn för mänskligheten, utan istället förfäras han över våldet i moderna spel.

– Jag tycker det är skamfullt. Det jag skapade bidrog till något avskyvärt. Du kan se samma sak i musik, litteratur, konst – alla former av konst.

Gott och ont, rätt och fel. En sjö av debatter som onekligen är här för att stanna, tillsammans med konstformerna som de handlar om.