Slender: The Eight Pages

Internetfenomenet Slender Man sätter djupa spår. När Kerstin recenserade #Slender: The Arrival önskade hon nästan att "hon låtit bli". Men den gänglige mannen med de absurt långa armarna har skrämt oss tidigare än så. I #Slender: The Eight Pages tvingas du leta upp åtta blad som gömts i en mörk skog, samtidigt som du är förföljd, ensam och rädd. Att du får må dåligt helt gratis kanske är en klen tröst, antar vi.


Alien Swarm

I rymden kommer dina vänner höra dig skrika, ömsom av glädje ömsom av skogstokig raseri. För i #Alien Swarm sätts samarbete i absolut största fokus. När du och dina medkämpar ställs inför våg efter våg av brutala aliens tvingas ni fatta beslut i ultrarapid. Minsta misstag kan vara slutet: för er och för en lång vänskap. Spelet har mejslats fram av moddare som togs under #Valves vingar. Det är definitivt värt din tid.


Cave Story

Ännu en i raden av stora små indieansträngningar. #Cave Story har tio år på nacken och har under åren uppgraderats i plus-, Wii- och 3DS-versioner. Grottäventyret fortsätter att leva, vilket även gäller den kostnadsfria originalvisionen. Kombinationen av Marios pixelperfekta plattformshopp, #Gradius bisarra vapenarsenal och utforskandet i sann Samus Aran-anda slutar aldrig förföra. Men det största arvet Daisuke "Pixel" Amayas spel lämnar efter sig är vetskapen att en ensam man enträget, utan storbolagsresurser, kan jobba år ut och år, och utföra stordåd.


Façade

Att göra en sådan här sammanställning utan att nämna världens mest besvärande fest är givetvis omöjligt. Så vi gör inte det. Men lika mycket som hemmafesten hos Grace och Trip är en social katastrof, lika mycket är den ett socialt experiment. #Façade lockar fram oanade känslor hos digitala karaktärer, sätter dig i förarsätet och prövar gränserna för vad spel är och kan vara. Du har chansen att stötta dina vänner men du kan lika gärna strö salt i såren. Bli inte förvånad om kvällen slutar med att du blir utslängd. Och bli heller inte förvånad om Façade kommer få dig att tänka.


Black Mesa

#Half-Life är sexton år gammalt. #Black Mesa, modden som gav klassikern ny HD-skrud, var i sin tur under utveckling i åtta år. Men tiden har knappast sprungit ifrån en av de största klassikerna. Den vansinnigt ambitiösa modden bevisar gång på gång att Gordon Freemans odyssé genom forskningslabbet är relevant också år 2014. Det är dessutom ingen bokstavstrogen restaurering. Teamet har haft fräckheten att förändra banor där de anser att det behövs, de har spelat in ny dialog med egna skådespelare. Och handlaget är skickligt nog för att de ska lyckas. En retailversion till Steam är förvisso på gång, men Black Mesa är redan nu en makalös bedrift.