Massiv kritik till trots – i lördags blev kemikalieskatten verklighet, och många elektronikprodukter prishöjdes med som mest 400 kronor.

Många spelrelaterade produkter omfattas av skatten, däribland spelkonsolerna. Vi har använt Prisjakt för att se hur mycket priserna ökat för de vanligaste spelmaskinerna. Så här ser det ut:

Playstation 4 "Slim"

Prishöjd omrking 400 kr av flertalet listade butiker, förutom någon eftersläntare ligger de lägre priserna nu på ungefär 2 800 kronor. Vilket ligger i linje med ett skattepåslag med 400 kronor.

Playstation 4 Pro

Prishöjd 300-500 kr av åtskilliga butiker, de flesta höjningarna är på 400 kr.

Xbox One S

I nuläget bara en prishöjning, men en stor sådan: 600 kronor. Markant högre lägstapris på konsoler i lager än innan skattehöjningen.

Nintendo Switch

Många prishöjningar på ca 300 kronor. Samtidigt har någon sänkt priset, och den finns i skrivande stund från 3 390 kronor (lägsta Prisjakt-priset stämmer inte).

Kemikalieskattens syfte är att få elektroniktillverkare att hitta alternativ till potentiellt hälsofarliga kemikalier som flamskyddsmedel. Men den har som sagt kritiserats, bland annat för att vara tandlös (Sverige är en liten marknad), att den missgynnar svensk export och att den baseras på produkternas hela vikt istället för på hur mycket potentiellt farliga kemikalier de innehåller.