Du har fluktat på bilderna, dregglat över 17 minuter gameplay från kampanjen men tänker säkert “jamen, var är multiplayer?”. #Dice gjorde precis samma sak när #Battlefield 3 annonserades, tjatade nästan hål i huvudet på oss hur stark och engagerande singleplayer var. Vi fick vänta flera månader innan de första glimtarna visades. Kanske är detta också deras enda chans att visa att de kan mer än multiplayer. När väl spelarantal, kvadratkilometer och klasser börjar diskuteras hamnar gärna den asociala upplevelsen i skymundan. Men Lars Gustavsson, Mr. Battlefield som vi gärna kallar honom eftersom han varit med från starten, är ändå självsäker när vi mötte honom igår.

– Kommer folk inte att bli nöjda är jag den första att börja gråta, tro mig. Jag har kul redan nu i speltesterna på studion.

Vi kommer att återvända till intervjun med Lars i nästa (och säsongsavslutande!) avsnitt av Fragzone på måndag. Gårdagen, och förmodligen den närmsta tiden, var vigd åt singleplayer och snack om Frostbite 3. Och precis som det redan har börjat snackats om att nästa generations konsoler inte blir ett jättekliv i grafisk prakt handlade den nya spelmotorversionen snarare om detaljer än polygoner.

Fler detaljer, mer drama?

Ett exempel är att animationssystemet Ant (som från början kommer från Fifa-serien) vidareutvecklats så att rörelser bättre kan anpassas till vad som händer runt omkring. Som när vi i filmklippet ser soldaterna ge eldunderstöd åt soldatkamraten Irish och skott som snuddar vid fiendernas kängor får dem att dansa åt sidan. Dice verkar också ha tagit åt sig av kritiken gällande färgsättningen och Gustav Tilleby, Art Director, var mån om att få fram budskapet om hur Battlefield 4 kommer att ha mer variation på den fronten. Tyvärr fanns det ingen möjlighet att fråga honom om vad han själv tyckte om den kritik Battlefield 3 fick på den punkten, då blev vi istället bortskyfflade till nästa presentation. Kommunikationen var enkelriktad, så att säga.

Och visst såg det fantastiskt ut när vi fick de 17 minuterna livedemonstrerades för oss. Stefan Strandberg, som tidigare varit ansvarig för ljudbilden i Battlefield-spelen, är nu Game Director och höll en inlevelsefull presentation hur de tänker när de bygger upplevelserna i spelet, i synnerhet det vi nu alla har fått se. Hur det börjar väldigt klaustrofobiskt i den instängda bilen, övergår till de trånga korridorerna i den översvämmande och övergivna skolan, för att sen ge oss en snabb utomhusvy genom fönstrena under eldgivningen. När vi sedan kliver ut ur skogsdungen och får blicka ut över ett ökenlandskap blir också effekten förstärkt av det vi har upplevt innan.

We heard you like multiplayer so we put some...

Här vill Dice också betona hur kampanjen i Battlefield 4 förändrats, blivit mer öppen för att tillåta fler egna kreativa lösningar. Att du som spelare också ska vara mindre följare, och mer ledare, och därför kunna kommendera dina kamraters eldgivning. Eller en tillfällig bekantskap som helikoptern. Den självklara referensen blir såklart Brothers in Arms men Strandberg menar att spelet inte vilar sig på den spelmekaniken men den finns där som ett komplement. Ett alternativ. Kanske vill du hellre ta jeepen och sprida bly och död med den toppmonterade kulsprutan.

Där spelar också den utökade förstörelsen in. Medan vi nästan hade fler sådana valmöjligheter i Bad Company-serien tillät kampanjen i Battlefield 3 inte särskilt mycket på den fronten. Något i alla fall jag saknade. Dice egen paroll är mer av multiplayerupplevelsen i singleplayer, mer valfrihet och mindre ledsagande vilket på pappret låter som om de har lärt sig sin läxa. Hur de presterar på det verkliga provet, multiplayer, återstår att se.