Vid första, andra och tredje anblicken framstår Ducky Shine DK9008S som vilket mekaniskt tangentbord som helst. Det är tillräckligt tungt och gediget för att kunna användas som tillhygge på LAN-partyn och det ansluts via USB (det medföljer även en adapter för PS/2). Du behöver inte bekymra dig om drivrutiner eller extraprogram, det är bara att trycka dit och börja använda. Alla tangenter har individuella dioder med fem olika ljusstyrkor, det går också att växla mellan olika ljusscheman. Du vill kanske inte ha hela tangentbordet upplyst utan bara de mer gaming-relaterade WASD och piltangeterna? Inga problem. Ducky erbjuder totalt sex olika diodfärger, och även om det är mer dekoration än funktion kan det vara värt att tänka på vad som erbjuds när du investerar.

När man bara tittar på tangentbordet från någon meters håll har man svårt att förstå finessen med det.

Om du väljer att använda PS/2-adaptern har tangentbordet N-Key Rollover, medan det har valfria sex tangenter om du använder USB. Inget rafflande, utan enbart standard. Och tangentbordet använder givetvis de sedvanliga Cherry MX-switcharna.

Dessa färgglada switchar

Tangentbordet använder precis samma switchar som de flesta andra mekaniska tangentbord, nämligen Cherry MX-switchar, vilket är likvärdigt med hög kvalitet och lång livslängd. De påstår att varje switch ska hålla för 50 miljoner nedtryckningar, men jag har fortfarande inte testat det i praktiken. Å andra sidan har jag heller aldrig upplevt att ett switch har slutat fungera.

Diodfärg och switchfärg är helt olika saker.

Vi kan konstatera att DK9008S finns med fyra olika typer av switchar: bruna och blåa taktila switchar och svarta och röda linjära switchar. I det här testat har jag satt tänderna i de röda eftersom jag trivs med linjära switchar med lätt tryck. Om du föredrar någon av de andra varianterna, satsa på switchen du tycker om i stället. Här kommer en kort guide till de olika varianterna, så du vet vilka du har att välja mellan:

Brun - medeltrög taktil switch som kräver 45 grams tryck och med ganska distinkt feedback. Kan närmast beskrivas som ett mellanting mellan linjär och taktil switch.

Svart - hård linjär switch som kräver från 40 upp till 80 grams tryck och är därmed den tyngsta varianten.

Blå - medeltrög taktil switch som kräver 50 grams tryck, och är den modell som oftast associeras med mekaniska switchar tack vare sin extrema taktila feedback och "skramliga" ljud när man använder det.

Röd - lätt linjär switch som kräver från 30 upp till 60 grams tryck, vilket gör switchen väldigt lätt (lätt som i "lågt tryck", inte lätt som i "inte svårt").

Jag har alltså testat ett tangentbord med röda switchar, men det säger sig själv att resten av tangentbordet fungerar likadant oavsett switcharna, på samma sätt som en katt inte blir en hund bara för att du byter halsband på den.

Det lilla extra

Ducky Shine DK9008S erbjuder som sagt inte speciellt mycket utöver det absolut mest nödvändiga, men det finns faktiskt några detaljer att peka på. Det finns till exempel fyra extra tangenter som erbjuder extrafunktoner som att starta webbläsaren och e-postprogrammet. Nyttan av detta är säkerligen individuell, jag tycker personligen att det är väldigt praktiskt.

Gamers brukar ofta hysa ett visst hat mot Windows-tangenten. Tangentbord brukar ofta få skäll för att spelutvecklare inte har stängt av dem, alltså, att tangenterna gör som de blir tillsagda och öppnar Start-menyn även när man spelar. Det har Ducky löst genom att placera switchar på tangentbordets undersida, där du kan välja hur du vill att Windows-tangenten med flera tangenter ska fungera. Praktiskt (men det hade varit ännu mer praktiskt om de hade placerat en guide till switcharna på tangentbordets undersida i stället för i formen "lättborttappad papperslapp").

På undersidan finns fyra switchar där du kan anpassa tangentfunktioner.

Men även om information inte är Duckys starka sida, så är de duktiga på att göra tangentbord. Det känns väldigt gediget och det är bekvämt att använda. En liten men ack så praktisk detalj är att sladden är en helt vanlig USB-sladd som anslutas till en mini-USB-kontakt i tangentbordet. Vad som är så praktiskt? Om du vill ha en annan sladd än den som medföljer, till exempel med annan längd eller färg, eller om det börjar bli glapp i sladden du använder, då är det gjort i ett nafs att byta.

Om du inte vill ha en massa krimskramsiga extrafunktioner utan bara ett gediget tangentbord, då ska du tafsa på ett Ducky trots att priset ligger på drygt 1500 spänn.