Ofta på ett bra sätt. Den som är exkluderad, inte hörs eller syns får chansen att göra just det - höras, synas och i bästa fall inkluderas. Och ofta kan de som exkluderar tas med fullständig överraskning; de hade ingen susning om att det ens fanns någon eller något som inte fick vara med. Det ligger ju liksom i sakens natur, att den som är osynliggjord inte syns.

Det gäller såklart mycket i spelvärlden, den del av kulturen som ständigt stängs ute från just kulturforum. Men även e-sporten, denna nördarnas egen sport. Som när 40 000 sa till SVT att Emil "HeatoN" Christensen, Sveriges största och mest meriterade e-sportstjärna genom tiderna, borde få vara med i Mästarnas mästare.

Profilbilden från Facebook-sidan, skapad av Christian Norgren

Allt började med ett upprop på Fragbite och en särskild Facebooksida för syftet, "HeatoN till Mästarnas mästare". I skrivande stund har den 40 000 likes.

"det var sannerligen ett viktigt steg för it-ålderns folksport"

Allt slutade med att Emil fick vara med i Eftersnack, pratprogrammet som diskuterade det senaste inslaget. Det är långt kvar till att vare sig han eller någon annan e-sportare får vara med i det verkliga programmet, men det var sannerligen ett viktigt steg för it-ålderns folksport. Det är gott och väl med alla miljontals människor som tittar på e-sport på Twitch eller via andra webbkanaler, men det är ändå något särskilt med att få vara med där vanligt folk ser en; Mästarnas mästare ses av över två miljoner tittare och är år efter år en av de största tv-snackisarna. Våra gamla idrottsidoler är oss kära, och att få komma dem nära under förhållanden som just det här programmet ger är fascinerande.

Den eviga frågan - är e-sport sport?

Att inte ha med e-sportare har å andra sidan sin logik. Dels är det ju den eviga frågan om det ens är en sport eller inte. Mot det kan man ju anföra att det finns andra sporter som inte kräver värst mycket mer fysisk prestation än dataspelande, säg skytte eller pilbågsskytte. Ändå är de OS-grenar och sport. Men kanske kommer man runt hela problemet med att just kalla det sport, till skillnad mot idrott. Kollar man hur SportAccord, som samlar i princip alla internationella idrottsförbund under sig, definierar sport så hör absolut e-sport dit.

Är detta mer sport än e-sport?

Men den diskussionen är kanske ändå inte väsentlig i det här sammanhanget; Mästarnas mästare är underhållning och det vinnande konceptet består i en mix av att tittaren känner nostalgi och samtidigt kommer nära sina gamla idoler på ett nytt sätt. Det som behövs är just att idrottspersonen väcker nostalgiska minnen hos tillräckligt många för att vara intressant i programmet. Därför är också alltid idrottare från olika grenar med, somliga bryr man sig mer om än andra - och somliga känner man kanske knappt till. Eller snarare så här: somliga bryr jag mig mer om än andra - men det behöver inte vara samma för dig. Du kanske inte ens känner till de jag bryr mig om, och såvidare.

Och det är här som hela kampanjen runt HeatoN blir så intressant. På mindre än ett dygn fick Facebook-sidan mer än 17 000 likes. Det fick till och med gammelmedia att rapportera. Redan efter 4000 likes skrev Expressen "Tusentals hoppas på Heaton i SVT-succén". Aftonbladet hakade på, Metro och även SVT Nyheter som skrev: "Esport-fansen har sagt sitt. Nu vill de se en esportstjärna i nästa Mästarnas Mästare. Uppropet som startade på Facebook sent i går har redan fått tiotusentals följare".