#Battlefield 3 släpps inom kort och är en av årets absolut hetaste titlar. #EA vill inte helt oväntat att #Dice förstapersonspangare får en lyckad start, men EA:s norska gren kan ha tagit sig en sväng söder om moralbarometern. Norska NRK rapporterar att EA selektivt väljer några få medier som får recensionsexemplar, samt ifyllande av en minst sagt ifrågasättbar enkät.

– Det är ett uppenbart försök till att manipulera medierna. Att EA vill ha insyn i vem som recenserar spelet, kan i praktiken betyda att de kan välja att ta bryta recensionsexklusiviteten om de inte är nöjda med valet av recensent, säger Jon Cato Lorentzen från Spillkritikerlauget.

Norska EA menar å sin sida på att det är del av den globala Battlefield 3-lanseringsstrategin.

– Det är en del av den globala Battlefield 3-strategin att välja ut ett knippe medier på världsbasis som får exklusiva pc-kopior. De är utvalda på grund av antal läsare och en subjektiv värdering, säger Ørjan Sveen på EA Norge till PressFire.

De utvalda norska spelmedierna fick en enkät skickad till sig där frågor i stil med vem som ska recensera, betyg på tidigare Battlefield-titlar, om denne gillar Battlefield eller Call of Duty, vad denne tycker om spelet och hur denne förhöll sig till betan.

– Alla som vänder sig till medier och tester för att bli omnämnda önskar att det sker utifrån de måttstockar de själva valt. Men några tricks är så luriga att man på ett sätt lurar sig själva, och det upplever jag att EA gjort i det här fallet. Det är medierna som måste till att påpeka att det här är oacceptabelt, säger Gunnar Bodahl-Johansen på norska Journalistinstitutet.

Norska EA-kontoret menar dock på att enkäten inte var tänkt att skickas iväg.

– Detta skulle inte ha skickats ut. Vi har tabbat oss och vi beklagar. Detta är varken något som har hänt tidigare eller något som vi tänker fortsätta med, säger Sveen.

Exakt vad som kokar bakom kulisserna är i skrivande stund oklart, men att ifrågasätta bjuder i regel på nya perspektiv.

Vilken rätt anser du att EA har när det kommer till begränsning av recensionsexemplar?