#Funcom ger i dag en första lägesrapport för #The Secret World, mmo-liret som släpptes i början av juli och där de som var med från premiären nu börjat betala prenumerationsavgiften efter 30 dagars gratisspelande. Och det är dyster läsning om du investerat i det norska företaget – aktien har sjunkit som en sten sedan releasen. Kursen har sedan början av juli sjunkit från drygt 17 norska kronor till i trakterna av 4 kronor i dag.

I dagens rapport gör Funcom klart att man inte tror sig nå något av de två mål man satt upp för spelets tolv första månader. Det första var att spelet skulle sälja 30 procent bättre än #Age of Conan (omkring 1,3 miljoner kopior) och ha sisådär 500 000 prenumeranter. Mål två, som kallas Conan-scenariot, har siffror någorlunda i närheten av Age of Conan som måttstock, närmare bestämt 1 miljon sålda spel och en stabil prenumerationsstock på 280 000 spelare. Men det tror Funcom alltså redan nu att man missar, och man har tagit fram ett nytt scenario där siffrorna stannar på mindre än hälften av Conan-scenariot.

[video=11912]

Lanseringstrailern för The Secret World.

En bidragande orsak till de missade målen är att spelet fått förhållandevis låg "Metascore", alltså snittbetyg på samlingsajten Metacritic. I nuläget ligger snittet på 72/100, baserat på 42 recensioner. För ett nytt namn som The Secret World kan så låga siffror inverka negativt på försäljningen.

Men det finns trots allt ett par positiva inslag i sorgebeskeden. Kostnaden för att hålla The Secret World igång är avsevärt lägre än för Age of Conan, och spelarna tycks mer nöjda med spelet än snittrecensionen – metabetyget från läsarna är i nuläget höga 8,4. För att styra The Secret World mot en mindre dyster framtid kommer spelet framöver släppas på Steam.