#Zenimax menade allvar med anklagelserna om att gänget bakom virtual reality-hjälmen Oculus Rift snyltat kod från Zenimax-ägda företag. Den amerikanska utgivaren har lämnat in en stämningsansökan mot #Oculus VR och dess grundare Palmer Luckey för "olaglig förskingring av Zenimax företagshemligheter".

Bakgrunden är att John Carmack och andra medarbetare på #Id Software, som ägs av Zenimax, ska ha hjälpt till med utvecklingen av Oculus Rift sedan 2012, skriver Washington Post i en sammanfattning. När Oculus visades på E3-mässan 2012 fick den massiv uppmärksamhet och den efterföljande Kickstarter-kampanjen överskred insamlingsmålet med nästan tio gånger. Carmacks och de andra Id-medarbetarnas bidrag till Oculus fick en juridisk munkavle på sig – de inblandade skrev på ett så kallat non-disclosure-agreement, ett avtal som reglerar vad som får sägas och inte.

Zenimax menar att Oculus och Luckey bröt mot avtalet när Oculus hamnade i rampljuset, och att Zenimax inte fick det erkännande företaget förtjänar. Det, och det påstådda snyltandet av kod framtagen av Zenimax-bolag, är skälet till stämningen.

Oculus VR bestrider anklagelserna och menar att de saknar grund. Man säger följande till Washington Post:

Stämningsansökan inlämnad av Zenimax saknar grund. Som vi tidigare sagt bidrog inte Zenimax till någon Oculus-teknologi alls.

Zenimax äger flera tunga spelstudior som står bakom åtskilliga storspel, bland dem Id Software (#Doom 4, #Quake), #Bethesda (#The Elder Scrolls Online, #Skyrim), #Arkane Studios (#Dishonored) och svenska #Machinegames (#Wolfenstein: The New Order).

John Carmack grundade Id Software i början av 90-talet och är affischnamnet framför andra vad gäller att koda spel. Han lämnade Id i november förra året för att på heltid jobba med Oculus. Att han en period jobbade för både Id och Oculus är välkänt – i juli förra året blev han teknisk chef för Oculus. Och i mars stod det klart att lilla, gräsrotsfinansierade Oculus köps av giganten Facebook.