#Microsoft har aldrig gjort någon hemlighet av att de vill få Windows 7- och 8-användare att gå över till Windows 10, och de flesta hemanvändare kan uppgradera utan kostnad. Nu sätter företaget en blåslampa i baken på alla som ännu inte skaffat tian.

I ett långt blogginlägg förklarar man att support-policyn ändrats så att man inte kommer ge support till Windows 7 och 8 i system med Intel Skylake-processorer.

Fram till den 17 juli 2017 fortsätter Microsoft ge support till Windows 7- och 8-system med Skylake-processorer, därefter släpper de enbart kritiska Windows-uppdateringar till de gamla operativsystemen. Vill du ha full support efter det får du vackert uppgradera till Windows 10, eller köra en processor som är äldre än Skylake-serien. Eller hitta ett annat operativsystem.

Microsoft förklarar den ändrade support-policyn med Windows 7:s höga ålder och äldre teknik blir påfrestande för systemet, både prestanda- och säkerhetsmässigt. Det låter som ett rimligt argument för att överge sjuan, men mindre hållbart som argument för att släppa Windows 8 – åttan och tian bygger på samma grundplåt. Fast det är klart, det är väl ungefär tre personer i världen som valt att inte uppgradera till tian från Windows 8.

Windows 7 was designed nearly 10 years ago before any x86/x64 SOCs existed. For Windows 7 to run on any modern silicon, device drivers and firmware need to emulate Windows 7’s expectations for interrupt processing, bus support, and power states- which is challenging for WiFi, graphics, security, and more. As partners make customizations to legacy device drivers, services, and firmware settings, customers are likely to see regressions with Windows 7 ongoing servicing.

Med äldre processorer fortsätter Microsofts support till januari 2020 för Windows 7 och till januari 2023 för Windows 8.1.