Sverige kommer införa en åldersgräns för användning av sociala medier. En ny lag kommer kräva att du är som yngst mellan 13 och 16 år gammal för att få använda till exempel Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat.

Det säger konsumentminister Per Bolund (MP) till SVT, och förklarar att lagen är en anpassning till EU:s dataskyddsdirektiv som presenterades i december.

SVT frågar Bolund om det kan bli 16-årsgräns för sociala medier i Sverige:

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns, säger Bolund. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna.

Dataskyddsdirektivet sägs vara framtaget för att värna EU-medborgarnas personuppgifter och ge enhetliga regler för att förenkla handel.

Lagen ska vara genomförd inom två år. Var åldersgränsen för sociala medier hamnar är ännu inte beslutat, men den landar alltså mellan 13 och 16 år. Dock utesluts man inte från att använda sociala medier om man är yngre, men målsmans tillstånd kommer krävas. I alla fall om man vill vara lagen till lags.

Facebook har redan i dag 13-årsgräns för att använda tjänsten, och enligt reglerna görs inga undantag. Så här står det under punkt 4.5: "Du får inte använda Facebook om du är under 13 år."

Ett par stora frågor återstår att lösa innan lagen klubbas, till exempel en definition av vad sociala medier är. Facebook, Instagram och en del andra är vedertagna, men Youtube? FZ:s forum...? Och kanske ännu viktigare: vem ska se till att lagen efterlevs? Och hur ska det gå till?

För en sån här lär kunna kringgås: