Nyheter
Kultursverige om privatkopieringsavgiften: "Lagen är modern och teknikneutral"

Kultursverige om privatkopieringsavgiften: "Lagen är modern och teknikneutral"

67 kommentarer

Av 2016-02-11 14:37


Företrädare för tolv kulturorganisationer beskyller i dag stora teknikföretag som Sony, Telia Sonera och Samsung för att inte betala privatkopieringsavgift, och därmed beröva landets kulturutövare lagstadgad ersättning. I en debattartikel på SVT Opinion uppmanar organisationerna, som ingår i intressegruppen Copyswede, företagen att "sluta beröva kulturskaparna de ersättningar de har rätt till". 

Man skriver att resurssvaga kulturskapare drabbas av teknikföretagens vägran att betala den omsusade avgiften, och trots massiv kritik mot lagen anser man att den är både "modern och teknikneutral" och att den inte behöver skrivas om för att passa ny teknik. 

Möjligheten att spara en kopia av en tv-serie, film eller ett musikstycke på sin dator, set top-box eller telefon är en viktig del av vår moderna kulturkonsumtion.

Detta är lagligt genom en begränsning i ensamrätten som kulturskaparna har till sina verk. Vi tycker det är bra och rimligt att möjligheten finns men självklart måste vi kulturskapare då kompenseras, vilket också EU-rätten kräver.

Avgiften i fråga handlar i grova drag om att en summa pengar tas ut för i stort sett alla lagringsmedier som kan användas för att lagra upphovsrättsskyddat material. Avgiften ska ersätta upphovsmannen för eventuella kopior. Exempel: du köper en låt och låter din bror göra en kopia (vilket är lagligt), då ser avgiften till att artisten får ersättning också för kopian. För en hårdisk som är större än 80 GB, vilket de ofta är idag, är avgiften 80 kr vilket motsvarar en månads Netflix-tittande. Eller 6,6 köpta låtar på Itunes.

Vissa teknikföretag delar inte uppfattningen att vissa av deras enheter används för privatkopiering, och vägrar därför betala avgiften. Och många ser avgiften som en kollektiv straffavgift, att alla som sitter på ett lagringsmedium (mobiler, datorer, surfplattor...) tvingas betala ersättning till kulturskapare för att deras material piratkopieras.

Att piratkopieringen gått ner kraftigt det senaste decenniet tack vare tjänster som Spotify och Netflix nämner inte artikeln, bara att "ersättningarna förhandlas löpande mellan parterna, och kan sättas ner delvis eller till noll om privatkopiering inte förekommer."

Debattartikeln är underskriven av en rad kulturorganisationer. Det är inte alldeles glasklart på vilket sätt Teaterförbundets, Sveriges dramatikerförbunds och Svenska tecknares medlemmar drabbats av den digitala privatkopieringen.

Ni FZ-läsare som till äventyrs sitter på en lagringsenhet, t.ex. i datorn, spelkonsolen eller mobilen, har bidragit till kulturskaparnas väl. På en modern konsol med över 80 GB lagringsutrymme är privatkopieringsavgiften 80 kr, eller ungefär 2,5 procent av priset.

I vad som ser ut som en icke-slump publicerades debattartikeln dagen innan filmaren Daniel Bramne släpper Copygate, en Kickstarter-finansierad dokumentär som ser på Copyswedes verksamhet ur ett kritiskt perspektiv. Mer om filmen på copygate.eu.

När privatkopierade du senast?
 
Dokumentär vill granska Copyswedes avgifter
I morgon släpps Copygate, dokumentären om Copyswede
Piratjägaren Pontén: Vår förtjänst att det blivit färre illegala tjänster
Tacka Copyswede för dyrare konsoler

Hämtar priser från Prisjakt.nu ...

Priser från Prisjakt.nu Prisjakt.nu

Twittra

Facebook

Kommentarer
Dölj toppkommentarer Toppkommentarer
 • Mindrax
  Mindrax 2016-02-11 15:44
  Köper man en ny bil får man snart betala en extra skatt på den med för att du "kan smuggla" varor från Tyskland osv.
  Så staten kan täcka "förlusterna av smugglingen" :)
  Sen får man väl betala pengar till brottsofferfonden med eftersom du prylar hemma som du kan misshandla och döda folk med, som t.ex lampfötter och stekjärn.
  Sverige är en parodi på sig själv och omvärlden skrattar åt oss.
  Välkomna till cirkus Svea.
 • Bahoven
  Bahoven 2016-02-11 15:07
  Hur kan vi vara ett av de modernaste av länder men fortfarande så åldrade regler ? Du KAN se på tv. Betala. Du KAN privatkopiera. Betala.

  Sen har jag personligen inte mycket till övers för kulturSverige. Den klicken får väl anpassa sig som alla andra. Istället för att jaga företag och piratebay servrar.
 • Mindrax
  Mindrax 2016-02-11 15:30
  Scam!!!

  Handlar bara om pengar och de har hittat ett sätt att lura till sig pengar på en luddig lagtolkning.
  Att tvinga folk att betala för något de "kan göra" men kanske inte gör är skrattretande.
  Det försökte Radiotjänst med men det lyckades vi hejda.
  Dags att svenska folket gör slag i saken och motarbetar CopySwede och staten.
Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
FZ