Det franska mediebolaget #Vivendi har tagit över #Gameloft, en fransk spelstudio inriktad på främst mobilspel. Övertagandet sker efter att en majoritet av aktieägarna sagt ja till Vivendis bud, som Gameloft motsatt sig, uppger Bloomberg.

Vivendi kontrollerar 56 procent av rösterna i bolaget, och övertagandet tros vara ett steg på vägen för attskaffa ägarmajoritet i franska #Ubisoft, som också motsätter sig att bli uppköpt.

Vivendi tänker sätta in sitt eget folk i styrelsen efter årsstämman den 29 juni, och därmed ta kontroll över bolaget. Michel Guillemont tros lämna VD-posten inom kort. Vivendi äger omkring 18 procent av Ubisoft och ska ha krävt styrelseposter. Familjen Guillemont, som grundat de båda bolagen, kontrollerar omkring 15 procent av rösterna i Ubisoft.

Ett bud från Vivendi till Ubisofts aktieägare är nu nästa logiska steg, säger analytiker på Liberum Capital. Ett sätt för Ubisoft att motstå budet är att ta hjälp av en så kallad "white knight", vilket är en mer välvilligt inställd kraft (t.ex. ett företag) som köper en stor del av aktierna i bolaget för att motverka att det köps upp av i det här fallet Vivendi. Den strategin använde Gameloft mot Vivendi i februari: man vände sig till kanadensiska investerare för hjälp, vilket alltså inte gick vägen.

Vivendi ägde tidigare #Activision Blizzard, men sommaren 2013 gick företagen skilda vägar i en affär värd tiotals miljarder kronor. En affär som med tanke på Activision Blizzards farmgångar ter sig en aning märklig.

Ubisoft grundades av familjen Guillemont 1986, och i dag är företagets största titlar #Assassin's Creed, #The Division och #Far Cry. Yves Guillemont är VD för företaget, och bror med Gameloft-VD:n Michel. Ubisoft brukar ses som det tredje största spelföretaget i världen, efter giganterna #EA och #Activision Blizzard.