För att fräscha upp kunskaperna hos er som sov på historielektionerna så var Alexander son till kung Filip av Makedonien. När denna dog tog Alexander över kungatronen och inledde ett tio år långt fälttåg österut långt in i det persiska imperiet. Vid 33 års ålder dog han, men hade då åtskilliga gånger vunnit mot perserna och även grundat staden Alexandria i Egypten.

Till skillnad från förra tilläggspaketet Barbarian Invasion får man nu en helt ny karta som sträcker sig från de grekiska territorierna långt österut ända till Indien. Även om vissa områden fanns med i originalet ser kartan något annorlunda ut för att bättre passa in i Alexanders fälttåg.

Det stora fälttåget skiljer sig något från singleplayer-delarna i de tidigare tilläggen. Här tar man rollen som just Alexander och skall lägga ett antal städer för sina fötter. Problemet är att man måste vara lika snabb som underbarnet själv vart. Man har nämligen bara 100 rundor på sig att nå målen. Därför har man aldrig chansen att stanna till och bygga upp sitt rike utan får satsa på att rekrytera legosoldater från vischan. Det ställer nya krav på spelaren och passar kanske inte den som föredrar att avancera långsamt och säkert. Man får se till att inte bli belägrad och inlåst i en stad utan måste kunna vinna fältslag mot klart sämre odds.

Valmöjligheterna är lite färre gentemot tidigare tilläggspaket, man kan nämligen endast spela som Alexander. Barbarerna är dessutom en väldigt liten del av singleplayer-delen och blir oftast utrotade tidigt.

Precis som vanligt får man också ett antal nya historiska slag, mer precist sex stycken. Svårighetsgraden här börjar däremot ganska högt och redan under första slaget ställs man mot vad som känns som omöjliga odds. Inget negativt i utmaningar, men när man försökt olika strategier tio gånger utan att lyckas blir man lätt irriterad.

Alexander ståtar med fyra nya folkslag och hela 60 nya enheter. Bland arméerna hittar vi makedonierna, perserna, indierna och barbarer. Även om det faktiskt finns ett stort antal nya enheter så skiljer de sig inte märkbart från de vi sett tidigare. Alexander förlitar sig framförallt på sina falanger, som sig bör för en grekisk härförare. Om man inte rekryterar bågskyttar och kavalleri bland legosoldaterna får man förlita sig till sitt spjutinfanteri. Spelsättet liknar mycket det från originalet när man tog rollen just som grek. Långa frontlinjer med falanger och ett fåtal andra sämre trupper som understöd i bakgrunden.

Slutord

Alexander levererar en intressant del av den antika eran till skrivbordsgeneralerna. Den nya singleplayer-delen ställer nya krav på spelaren vilket tvingar fram ett nytt hektiskt spelsätt man kanske är ovan vid. Tyvärr känns dock nyheterna något sparsmakade. De många nya enheterna har måhända sina specialiteter men ger få nya taktiska möjligheter. Folkslagen har stora likheter med folkslag från originalet och man känner ganska snabbt igen taktikerna och striderna. För den Total War-frälste är Alexander ett klart köpvärt tidsfördriv, men det känns som om det börjar bli dags för Medieval II istället.

Testsystem

Athlon64 X2 4800+
2048 MB RAM
Geforce 7800 GTX