I Capcoms senaste actionlir antar du rollen som Wayne och guidar honom i hans sökande efter Green Eye, en stor äcklig pryl som hade ihjäl hans farsa. Förutom den obligatoriska busslasten med vapen och granater får du med jämna mellanrum ta kontroll över någon av flera Vital Suits, robotar utrustade med tyngre vapen.

Hårdingen Wayne

- en vacker hämnare

Grafiken är stabil och precis lika härlig som man förväntar sig. När man får se dussintals flygande, lysande insikter sväva över vattenfall av lava utan att spelets frame rate sjunker blir man extra förtjust. Skuggor däremot lägger sig lite där de känner för det och bryr sig inte om bagateller som ljuskällor, men tyvärr är man så pass van med det från tidigare spel att man inte bryr sig märkvärt. Designen varierar mellan att vara plagiat och fascinerande. Vissa insekter får dig att nästan dra efter andan på grund av storleken och detaljerna, medan andra bara tvingar dig att sucka och undra vad H. R. Giger gör nu för tiden.

Även om valet att låta snön ha en så central roll är smått beundransvärd, påverkar den bandesignen minmalt. Du skjuter dig igenom samma gator, grottor och fabriker som du gjort så många gånger tidigare. Precis som i Dead Rising fortsätter Capcom sin kampanj mot de som inte har HD-TV, även om det märks mest på texter som är så gott som oläsliga. Något som annars är så gott som utdött gör storslagen återkomst i Lost Planet: de osynliga väggarna som säger åt dig vart du kan gå och inte. Hustak, gränder, eller varför inte kullar skyddas av osynliga väggar som gör att ett redan linjärt spel känns ännu mer instängt. Med tanke att vapenarsenalen innehåller en änterhake är det förvånande att det är så få tillfällen då den kommer till användning. Haken är dock bättre anpassad online, där den kan användas för taktik istället för linjär förflyttning.

Singleplayer är indelat i uppdrag som avslutas med en boss. När fienderna har dödats släpper de ifrån sig Thermal Energy som används som liv för din Vital Suit eller som påfyllnad av Waynes liv när han är på fots. T-energin samlas på lager, men sjunker stadigt även när du inte tar skada. Om du har tänkt att överleva är du tvungen att ständigt fortsätta springa framåt för att ha en chans att överleva när de där stora asen till fiender dyker upp.

Insekterna har en svag punkt där de tar emot skada. Dessa kan sitta på benen, över ryggen eller kanske på svansen, men de är inte svåra att missa då de lyser upp ordentligt. I strid med insekter förväntar man sig inte mycket till mänskligt beteende; det är helt förståeligt att de fortsätter sina försök att döda Wayne tills de själva är döda. När man däremot börjar skjuta på människor, snöpiraterna, och de helt saknar verklighetsuppfattning och inte förstår att fara kanske nalkas när vänner till höger och vänster dör som flugor, är det inte lika underhållande.Även om det alltid är intressant med bosslagsmål erbjuder de inte någon intellektuell utmaning utan endast en sanslös mängd kulor.

Kass AI, halvdant online

- Lost Planet rår inte på konkurrenterna

Multiplayer är som roligast när man är fler än tio på samma bana och det slängs granater och någon hoppar in i Vital Suit och äger alla andra, men dessa stunder är inget som står sig i jämförelse med vare sig Gears of War eller Rainbow Six: Vegas.

Det är också i jämförelse som Lost Planet tappar mest. Temposkillnaden som erbjuds av Vital Suitsen hjälper inte så hemskt mycket för göra ett monotont spel mindre monotont och bristen på co-op är påfrestande. Samtidigt som det levererar enormt häftiga strider följer det en något gammaldags standard för actionspel. Säkert kommer flera älska den action som spelet mer eller mindre bara består av, men avsaknaden av djup och variation skrämmer bort minst lika många. Fienden är inte av kvalité lika mycket som kvantitet, och bandesignen lämnar dig för det mesta uttråkad när grafiken inte längre känns lika fräsh.

Detta är ett perfekt exempel på varför man ska hyra innan man bestämmer sig för köp. När spelet som billigast går för över 500 kr är det inte värt hålet i plånboken för de som redan äger Gears of War och Rainbow Six: Vegas. Som ett tredje val är Lost Planet värd sin placering, även om det är tveksamt hur länge det får behålla positionen.