Ja, jag vet att den första filmen om Shrek var minst lika rolig för vuxna som för barn. Särskilt om man såg den amerikanska versionen där Eddie Murphy gjorde åsnans röst och Mike Myers var Shreks - precis som i tvåan och trean.

Ändå finns det något oroväckande med vuxna människor som - utan att ha barn med sig - går på bio för att se en animerad film om ett träsktroll och hans åsnekompis. Därför är det rätt skönt att Shrek the Third-spelet inte vänder sig till dessa människor utan i stället är ett renodlat barnspel som jag förmodar att de flesta växer ifrån någon gång i mitten av mellanstadiet.

Du kan välja vilken av huvudkaraktärerna från filmen du vill styra och sen gör du egentligen inte så mycket annat än att springa runt och dunka till fiender eller samla föremål. Du måste rädda dina gamla vänner i "Landet långt långt borta" eftersom prins Charmig, med hjälp av sin armé av onda sagofigurer, gör allt för att erövra kungatronen. Kampen utspelar sig i välkända miljöer från filmen, som piratskeppet, den onda drottningens slott och träsket.

Fiona hoppsparkar

Shrek och de andra som du har till ditt förfogande har alla olika specialförmågor som bemästras med två kombinerade knapptryckningar. Fiona är till exempel en hejare på hoppsparkar. Får du inte till dem får du i stället gå in för ett ihärdigt hamrande på X-knappen. Efter några fullträffar kan du avsluta snyggt som en gentleman genom ett tryck på Y-knappen och se Shrek dela ut en serie örfilar som får din motståndare att gå upp i rök.

Det finns 20 nivåer allt som allt i "Story mode" och en van spelare kan säkert klara sig igenom dem alla på en kväll. Då återstår att gå till "Gift shop" och köpa roliga kostymer eller nya svårighetsnivåer för alla mynt man har plockat upp, att spela mot sina kompisar eller att ta sig an något av minispelen. I "Multiplayer mode" är du utrustad med katapulter och armborst och målet är att förstöra sin kompis slott innan han skjuter ditt i sank.

Roliga minispel

De fem minispelen är roligare (även här kan du spela mot dina kompisar). Här gäller det bland annat att samla grodor, sänka piratskepp med kanonkulor, kasta tomater på måltavlor och undvika att träffa dina vänner.

Kontrollerna i "Story mode" är enkla, du styr din figur med den vänstra analoga spaken och trycker på Y-knappen om du vill lyfta upp något. X används för att attackera motståndare och B för att göra det med extra mycket kramp vilket tar lite längre tid än de snabbare X-attackerna. A-knappen används för hopp och den högra "triggerknappen" för att skydda sig mot fiendens slag.

Krångligare än så är det inte och det ska det väl inte behöva vara. Jag är rätt säker på att många recensenter kommer att gnälla över spelets enkelhet liksom att grafiken inte närmelsevis går att jämföra med det man ser i Shrek 3 som animerad långfilmen. Men går man och väntar på Grand Theft Auto IV eller Halo 3 är det inte Shrek the Third man ska fördriva tiden med.