Skaparna av The Witcher är de polska utvecklarna CD Projekt. De har samarbetat med det välkända Kanada-baserade Bioware. Spelet baseras på fantasynoveller skrivna av Andrzej Sapkowski vilka bland annat handlar om spelets protagonist - Geralt. Om han nu är en direkt tolkning av böckerna lär utvecklarna ha hittat honom bakom ett skynke snarare än i Tolkiens värld.

Geralt

- En karl för sin kult

Allt handlar som sagt om monsterjägaren Geralt. Han har förlorat minnet i en hemsk olycka och glömt allt han någonsin har kunnat och det är upp till just dig att omskola honom! Geralt är 1200-talets motsvarighet till James Bond - han dödar monster och ligger med kvinnor. En ondskefull grupp kallad Salamander är ute efter både dig och kungadömet Vizima.

Till din hjälp har du en handfull kompanjoner som till och från assisterar dig i strid, men också med handelsvaror och annat matnyttigt. Men du skiljs snabbt från dina witcher-bröder innan du omskolat dig och istället gäller det att själv ta reda på vad som har hänt och vad du kan göra åt saken. Början är relativt fri från egna val, men ju längre tiden går desto fler val måste du göra om vem du verkligen är och vad du vill. Alla val du gör spelar roll (till skillnad från de flesta andra av dagens spel). Väljer du något i en dialog kanske inte du märker av det förrän timmar senare vilket är något som förhindrar extremt snabbsparande och laddande.

Vem Geralt är som person är alltså upp helt och hållet till dig. Samma gäller karaktärsutvecklingen. Varje gång du går upp en nivå får du poäng att lägga på diverse färdigheter. Dessa varierar - allt från slagsmål och kadaverstyckning till kunskaper om blommor och bär. CD Projekt har lovat 80 timmar av underhållning men självklart är det inte så långt för oss dödliga spelare, dock säkert runt 40 timmar vilket är klart godkänt.

Silver- och stålsvärd

- Det är användandet som spelar roll, inte storleken

Slagsmålssystemet är en saga i sig. Om du har spelat Sacred kommer du känna igen dig. Alla fiender har en cirkel runt fötterna som avslöjar hur mycket liv han, hon eller det har kvar. Som witcher har du valet mellan många olika vapen. Bäst är de speciella svärden du lärt dig att hantera. Ett är av silver vilket är bra mot alla ickemänskliga motståndare och ett stålsvärd som är bra mot ännu levande människor. Genom att pricka in när du börjar din attack går det att få till kombinationsattacker i upp till fem nivåer. Varje nivå gör mer och mer skada men det blir svårt att pricka in exakt rätt tid att utföra dem.

Dessa två svärd kan användas på tre olika sätt - styrka, snabbhet och grupp. Försöker du döda en smidig motståndare med styrka kommer det ta ett bra tag innan du träffar honom. Omvänt tar det väldigt lång tid att döda en stark motståndare med snabbhet. När du omringas av fler än tre motståndare är det bäst att använda gruppstilen som gör att Geralt fläker runt svärdet som en skoningslös köksfläkt. Varje stil går att uppgradera när du går upp i nivå och de slutgiltiga slagskombinationera är sanslösa.

Okej - jag ljög

- Det är storleken det handlar om

Som witcher är det viktigt att använda sig av sina alkemiska kunskaper för att tillverka drycker och gift att stryka på dina svärd. För att göra detta behöver du olika växter och delar av både monster och djur - men för att lyckas måste du plugga först. Genom att köpa och läsa böcker samt be gamlingar om information kan du plocka på dig de olika bären och blommorna. Inventariet fylls väldigt snabbt upp av hjärnor, tungor, blommor och alkoholhaltiga drycker.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=54826&w=150&h=96&s=&a=MyMDkzNGZlMG" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=54828&w=150&h=96&s=&a=UzZTZiMmU3Nz" style="border: 1px solid black"></img>

Om du vill spendera lite tid utanför huvudspelet eller om du är fattig finns det två minigames implementerade. Det ena är Yatzy - vilket av någon anledning kallas tärningspoker. Det andra minispelet är knytnävsslagsmål. Båda är på tok för enkla och blir mer och mer störande ju längre de spelas. I Yatzy är motståndaren oftast dum nog att kasta om en av de två tärningarna som bildar par och i boxningen handlar det om att först klicka med höger musknapp och sen med vänster om och om igen.