Har du helt missat Battlefield Heroes kan jag i korta drag beskriva det som en gratis, nedladdningsbar, nedbantad, mainstreamversion av #Battlefield 1942 (eller konsolaktuella #1943) som efter några glas hamnat i säng med grafikerna från #Team Fortress 2. Dice tar det roligaste från tidigare Battlefield-spel och bakar ihop det till en egen produkt att sprida till de stora massorna (och stäkra varumärket inför kommande titlar). Det märks att just 1942 stått för mycket av inspirationen till Heroes, speciellt de härliga gliringarna som möjligheten att åka med på flygplanens vingar.

Unika karaktärer

Om du öppnar plånboken

Battlefield Heroes fungerar som så att du registrerar dig på spelets hemsida, tankar ner ett par hundra megabyte och sedan spelar via webbläsaren. Men du spelar inte på en hemsida, din webbläsare startar spelet som en slags plugin i fullskärmsläge. Dice har varit snälla nog att låta din hårdvara anpassa sig till spelet på ett bra sätt, vilket gör att även äldre datorer kan klara av det.

Innan du kan snöra på dig kängorna och ge dig ut på slagfältet måste du skapa en karaktär. Först ska du välja vilken sida du vill spela på: Royal Army (tänk de allierade) eller National Army (tänk tyskarna). De båda sidorna har inga speciella egenskaper utan skiljer sig bara rent estetiskt.

- Stig-Björn, tog du med dig kaffet och sockerkakan?

När du valt sida är det dags att välja vilken klass du vill spela som: gunner (stor kille med maskingevär), soldier (allroundkille) eller commando (krypskytt). Varje klass har fem, sex olika färdigheter och här återser vi karaktärsystemet från #Battlefield 2: din figur samlar, likt i valfritt rollspel, erfarenhetspoäng och när du når en ny nivå får du spendera en liten summa poäng på dina färdigheter. När klassen är vald får du ändra din karaktärs utseende och här har utvecklarna lagt mycket av krutet. De vill nämligen att du ska öppna din plånbok för att göra din karaktär så speciellt som möjligt. Spelet är som sagt gratis men om du vill kan du lägga några av dina slantar på att köpa nya kläder till din soldat. I skrivande stund är det väldigt vanligt att se soldater i Michael Jackson-kläder springa omkring på slagfälten.

Är gratis verkligen gott?

Dice bjuder på små gratiskarameller

Det som slog mig när jag hoppade in på min första runda var hur segt gubbarna rör på sig. När man är van vid snabba förstapersonsspel känns det som att man springer fram i sirap. Kanske är det tredjepersonskameran som bidrar till detta men efter en stunds spelande har man anpassats sig. Det nästa som slår en efter några timmars spelande är bristen på innehåll. Fyra kartor (som egentligen inte skiljer sig så jättemycket från varandra) och ett ganska magert utbud av vapen gör att känslan av upprepning snabbt infinner sig. Att levla upp din karaktär känns heller inte som det påverkar nämnvärt.

Lennarts försök att använda ett flygplan för att skjuta ner flaggan som fastnat i trädet misslyckades fatalt

På det stora hela är Battlefield Heroes ett trevligt och underhållande spel - i kortare doser. Att det är gratis är ett stort plus i kanten, men bristen på innehåll gör att det inte känns färdigt, det känns mer som att man spelar en demo. Dice måste i framtiden se till att spelarna får lite nya kartor och annat trevligt, annars är risken stor att servrarna kommer gapa tomma. Speciellt när #Battlefield 1943 kommer till pc i höst.