En ny version av #Microsofts operativsystem Windows brukar normalt vara en stor och, mestadels, positiv företeelse för både vardagliga datorsysslor och spelande. Vissa versioner introducerar helt ny teknik, till exempel nya versioner av DirectX (som påverkar gamern), medan andra versioner tillför en rejäl polering av hela plattformen, exempelvis Windows 7.

Systemet har till ytan sett varit sig likt i många år nu, sedan Windows 95 faktiskt med ett antal kosmetiska och funktionella ändringar här och där. Windows 8 ställer detta helt på ändan, med en radikalt annorlunda gränssnittsdesign men relativt få stora nyheter riktade till gamern. Det lär ta lång tid innan gamers accepterar Microsofts nya system, men om man ser bortom den något splittrade ytan finns det en hel del intressanta nyheter som i framtida versioner kan skapa en riktigt bra helhet.

Ett platt fönster

Windows 8 använder en ny startskärm som lånar designspråk från det mobila operativsystemet Windows Phone. Denna startskärm ersätter helt och hållet den startmeny som använts sedan Windows 95. Här samlas alla applikationer du har installerade, oavsett om det handlar om traditionella program eller så kallade Windows 8-appar. Det är nämligen så att skrivbordet från Windows 7 fortfarande finns kvar och i princip är oförändrat. Ja, med undantag för att det inte finns någon knapp för startmenyn då.

Startskärmen kommer inte att gillas av alla inledningsvis.

Alla applikationer du kör på skrivbordet kommer att se ut och fungera precis som de gjorde i Windows 7, så vad du egentligen får är lite förenklat Windows 7 med en startskärm istället för startmeny. Det är större skillnader än så, och vi går in i de övriga förändringarna längre fram i testet, men vi vill direkt avfärda alla farhågor om att gamla Windows-upplevelsen har försvunnit. Det är snarare så att det är en hel del saker som tillkommit, något som det inte är helt säkert att du kommer uppskatta.

Plattan och skrivbordet är ett

Det är förstås inte utan anledning som Windows 8 använder en Windows Phone-liknande gränssnittsdesign. Windows 8 är utformat så att det ska kunna användas både på vanliga skrivbordsdatorer och på tablet-datorer, eller vanliga datorer med pekskärmar för den delen. Den nya startskärmen är bara en del av detta, på denna startskärm kommer du även att få tillgång till de så kallade Windows 8-apparna. Dessa är enkelt utformade applikationer som körs i fullskärmsläge och är utformade för att kunna användas via fingertryckningar och fingergester, men kan så klart även användas med mus och tangentbord. Du installerar och hittar dem i en applikationsaffär, i samma stil som de du använder på moderna smartphones.

Startknappen saknas, men skrivbordet är fortfarande detsamma.

Anledningen till att det är så här är att Microsoft vill komma in på tablet-marknaden där Ipad och diverse Android-produkter regerar för närvarande, och att göra Windows 8 till det gemensamma systemet för både skrivbordet och plattan innebär att de omedelbart bättre kan konkurrera med det försprång som #Apples Ipad har fått med åren.