World of Tanks är spelet som på egen hand bevisade att free-to-play-marknaden kan vara extremt, nästan löjligt lukrativ. Utvecklarna #Wargaming har med de pengar de tjänat på sitt stridsvagnsspel köpt upp välkända studior och expanderat över hela världen. De har släppt #i[iWorld of Warplanes"][/i], och jobbar febrilt på #World of Warships. Det verkar inte finnas någon gräns för hur långt det här kan gå, men kan det verkligen gå att pressa in alla dessa stridsvagnar och få ett onlinespel att funka på Xbox 360?
Spelets princip är densamma som på PC: hoppa in i en slumpmässigt vald strid, 15 stridsvagnar mot 15 fiender, och tjäna xp och silverpengar när du skadar fienden och tar målområden. Med din xp kan du uppgradera din stridsvagn i ett tämligen linjärt träd av uppgraderingspaket, som i slutänden leder till en ny stridsvagn på en högre nivå. Det finns tio nivåer i Xbox-versionen, och de första fyra rusar du snabbt igenom. Att ta sig upp till nivå fem eller högre kräver däremot en större investering i speltid och en viss skicklighet.
Smutsen skakar visserligen av stridsvagnen, men det är en städmetod med nackdelar.
De olika fordonen gör spelet lite mer varierat. Du kan välja mellan lätta, medeltunga och tunga stridsvagnar samt pansarvärnsfordon och artilleri. Det sistnämnda är det enda som skiljer sig från mängden, då de kan stå långt bakom striden och skjuta understödjande eld på mål som dina allierade ser. Men att lära sig utnyttja de olika klasserna på ett effektivt sätt är en rolig och belönande upplevelse som ger spelet lite mer djup. Det behövs, eftersom det här i praktiken är en lätt stympad version av PC-spelet.
Det finns tre spellägen, på sju olika, tämligen små kartor. Standard har två baser, du måste försvara din egen och inta fiendens. Encounter har bara en bas, och de båda lagen börjar lika långt ifrån den. Det lag som intar basen vinner. I Assault-läget har bara det ena laget en bas, och det andra laget ska ta den ifrån dem. I praktiken uppfyller man dock aldrig de här målen, eftersom det är lätt att allvarligt skada eller förstöra stridsvagnar med ett eller ett par skott och eftersom du inte kan respawna. De flesta matcher slutar med att det ena laget är totalförstört efter ett par minuter. Den 15-minuters tidsgräns som finns uppnås i praktiken aldrig.
Med spaken i näven
Det fungerar överraskande bra att styra stridsvagnar med Xbox-kontrollen. Vänsterspaken styr själva vagnen och högerspaken siktet. Din kanon följer sedan siktet med en viss fördröjning – irriterande långsam på tunga fordon. När ditt hårkors blir rött vet du att fienden är i siktet och kan skjuta. Därefter avgör din besättnings träning om du träffar, och din beväpning och ammunition om du gör någon skada.
Just ammunition och småprylar som förbättrar besättningen, eller reparerar skadade vagndelar, är saker du kan köpa för guldpengar, (som du måste betala riktiga pengar för att få) eller en större summa silverpengar (som du förtjänar i spelet). Guldet kan även användas för att köpa premium-medlemskap, med vilket du får 50 % mer xp och silver för varje strid. Det är inte helt gratis: ett års medlemskap kostar runt en femhundring. Men spelet bjuder ändå på så mycket gratisinnehåll att går att få ut mycket nöje av det utan att betala en spänn.
Dåliga teamwork-möjligheter smärtar i ett lagspel.
World of Tanks: Xbox 360 Edition är en förenklad version av ett redan enkelt och lättfattligt PC-spel. Det är inte nödvändigtvis något negativt, och den generösa gratismodellen gör det här till en given nedladdning för varje Xbox-spelare som är det minsta intresserad av andra världskriget, stridsvagnar eller enklare actionstrategispel. Jag har skitkul med World of Tanks på Xboxen, precis som jag hade på PC. Det är trist att spelet har så få funktioner för att slå sig samman med kompisar (du kan sätta ihop en grupp med maximalt tre spelare), särskilt som lagarbete är så vitalt för att vinna. Men som snabb, oförarglig underhållning är World of Tanks extremt svårslaget och väl värt att lägga ett par sömniga eftermiddagar på.