Vi får en dålig start på relationen, nya #Grand Theft Auto V och jag. FZ:s recensionsexemplar – som vi ju får för att kunna berätta för spekulanter om spelet är något att ha – anländer ett dygn efter att spelet börjar säljas, och två dygn efter att vissa andra spelmedier släppt sina recensioner. Det kommer i form av nedladdningskod, som det tar PS4:an fem timmar (ja, du läste rätt)att installera. Det första rånet genomför jag två gånger eftersom spelet hänger sig på Franklins första uppdrag och inget finns sparat efter omstart.

Trevor är lika charmig som vanligt.

Där slutar bekymren, och oron för random-krångel à la #Assassin's Creed: Unity förverkligas aldrig. Och Trevor, Michael och Franklin kan fritt spela ut sina register av charm och egoism, satir och strålande skådespeleri, och det står snabbt klart att #Rockstars mästerverk inte åldrats en rynka sedan urpremiären förra hösten.

Nya Grand Theft Auto V är till stora delar samma spel. Låt vara polerat och uppsnyggat, men det är samma historia om tre kriminella öden i en omöjligt-att-inte-älska-pastisch av Los Angeles med omnejd. Att det bär samma namn känns ärligt, och Rockstar väljer det trots att en av nyheterna – förstapersonskameran – är en av de största förändringarna sedan kameran klev ner från himlen och satte sig strax bakom Claudes axel i #GTA 3.

Närspel

Det ligger ett gediget arbete bakom fps-vyn, utvecklarna har inte nöjt sig med att peta in kameran i spelarens skalle och slaska dit ett par snyggare arm- och vapentexturer. Rörelsekänsligheten kan ställas in för både kameran och siktet, och individuellt beroende på om du rör dig till fots, med flyg eller med bil. I det förstnämnda fallet kan du också välja hur brett synfältet ska vara. Behöver du hjälp att sikta finns tre alternativ, utöver det helt oguidade siktandet. Kontroll-layouterna har blivit fler, och har förinställningar för allt från vänsterhänta till fps-älskare. Du får dock idka googling eller trial & error för att hitta favoriten, för översiktsgrafiken sjunger otydlighetens lov.

På väg mot nya spännande, högupplösta äventyr.

Att se Los Santos gator med egna (nåja) ögon gör skillnad. Staden kommer närmare, blir mer levande och direkt uppslukande. Jag förnimmer solens värme på Santa Maria Beach, känner avgasdoften vid de gigantiska korsningarna och ser eftermiddagssolen förlora kampen mot smogen, precis som i Los Angeles. Visserligen också som i originalspelet, fast genuinare. Vill du kan du logga in på Rockstars Social Club och lyfta över din GTA Online-karriär från PS3- och Xbox 360-versionerna.