Någon PHP-kunnig?

Medlem
Någon PHP-kunnig?

Tjenna,

Jag har ett litet problem. Jag driver en hemsida som regelbundet uppdateras med en massa bilder. Varje gång jag lägger upp bilder så lägger jag först in alla thumbnailsen och varje thumbnail länkas sedan till en större version av bilden.

Eftersom detta är ett ganska tidsödande arbete så undrar jag om det går att göra det med ett PHP-script eller liknande? Det är ju bara ett stycke html-kod som ska generaras i praktiken.

Jag är inte helt ny på programmering men jag har aldrig kodat i PHP förrut så jag skulle behöva lite guidning till hur ett sådant script skulle se ut.

Medlem

Det är självka länkningen som du vill ha genererad?


signatur

Man mår bra av Apple produkter!

Lej
Medlem

Här är ett simpelt scrit som gör thumbnails för alla jpg, gif och bmp filer som ligger i samma folder som scriptet. Thumbnailsen länkar till bilden.

glob() returnar en array med alla filer/foldernamn som matchade sökkriteriet (första argumentet). Flaggan BLOG_BRACE gör så att {a,b,c} i första argumentet matchar "a", "b" och "c".

En foreach loop går igenom alla filer som returnerades och skriver ut en länk för varje. echo outputtar text på sidan och operatorn "." används för att sammanfoga strängar

Jag använde ' runt strängarna eftersom de innehåller " och på så sätt slipper jag använda \ (vilket är phps escape character)

<?php foreach (glob("{*.jpg,*.gif,*.bmp}", GLOB_BRACE) as $filename) { echo '<a href="' . $filename . '"><img height="50" width="50" SRC="' . $filename . '"></A>'; } ?>

finns många sätt att sätta ihop strängarna ett annat vore t.ex:

echo "<a href=\"{$filename}\"><img height=\"50\" width=\"50\" SRC=\"{$filename}\"></A>";

för att det ska fungera med variabelnamnen i strängen som här måste man använda dubbla " runt strängen.

Medlem

Kanon, tack för det.
Jag har dock redan gjort thumbnailsen... dom ligger som en undermapp i samma mapp som själva bilderna... kan man modifiera scriptet på nått vis så att den hämtar bilderna från thumbnailsmappen, lägger ut dom i en tabell på hemsidan och länkar sedan thumbnailsen till själva bilden?

Exempel på hur jag vill att det ska se ut finns här:
[http://www.futureidiots.com/pics/index.htm]

Det är den sidan jag vill automatisera... den görs i dagsläget manuellt.

Medlem
Medlem

Lej: gör den där verkligen thumbnails eller är det bara att bilderna visas på en mindre yta? Tänker på datamängden och att thumbs gärna bör vara mindre även till filstorleken.


signatur
Medlem
Skrivet av Lej:

Lej: gör den där verkligen thumbnails eller är det bara att bilderna visas på en mindre yta? Tänker på datamängden och att thumbs gärna bör vara mindre även till filstorleken.

Den där ändrar bara hur bilderna visas, hela bilden skickas fortfarande.


signatur

I never hate in plural.

1
Skriv svar