Spel jag minns: Little big adventure

Flakmonkey
Spel jag minns: Little big adventure

Det finns gott om exempel på spel som jag (och troligen många andra älskar), men som inte säljer i närheten av så många kopior som de förtjänar - eller åtminstone så mycket som jag tycker att de förtjänar. Kända exempel på detta är #System Shock, #Plancescape: Torment, #Grim Fandango och #Ico. Dessa figurerar ofta på listor där spelsajter och tidningar lista de mest underskattade spelen någonsing, men jag har alltid tyckt att de missat ett och det är #Little big adventure.

När det släpptes 1994 kände jag inte till det, utan det var min kompis Jonas som hade läst om det i PC Zone eller någon liknande tidning och köpt det rakt av. Det var alltså utan några förutfattade meningar alls som jag tittade på när han spelade och jag sögs in direkt. Idag är det nog svårt att se det stora i grafiken, men för 15 år sedan så var det något av det tuffaste jag sett. 3D-grafik hade man ju sett förut, men då var det väldigt platt till skillnad mot LBA som bjöd på betydligt rundare former. Kombinationen av tre och två dimensioner gjorde också att #Delphine Software kunde slänga in detaljer som hade gått förlorad.

<img src=http://www.fz.se/bilder/arkiv/z/zyiqfcv8b43aehjon917t6dsrmp20u5k.jpg>
Huvudpersonen Twinsen

Handlingen fokuserar på hjälten Twinsen och hans kamp mot Dr FunFrock. De båda bor på planten Twinsun som varit en fredlig och trevlig plats att leva på tills FunFrock steg in bilden det vill säga. Han tog makten över planeten och styr den nu med järnhand genom polis och militär. Befolkningens enda hopp är legenden om gudinnan Sendell som ska rädda dem, vilket har gjort att Dr FunFrock har stiftat en lag som förbjuder allt prat om den. En dag börjar emellertid gudinnan visa sig i Twinsen drömmar och när spelets börjar har han därför spärrats in - vilket du kan se i filmen längst ner i det här inlägget.

Självklart går resten av spelet ut på att se till att legenden går i uppfyllelse vilket innebär att du måste resa runt på planeten och använda både muskler och hjärna för att lista ut du ska kunna besegra FunFrock. Du måste prata med befolkningen (som i CD-versionen faktiskt hade egna röster vilket i sig var riktigt häftigt), smyga dig förbi vakter eller kämpa ner den med hjälp av din magiska boll. Det är ett äventyr med många beståndsdelar och det är just helheten som gör det så bra. Tittar du på dem en och en så är det förmodligen inte någon som står ut särskilt mycket, vilket troligen är en av anledningarna till att det aldrig blev någon försäljningssuccé.

En uppföljare kom dock men sedan var det stopp. Kanske var det någonting bra, det är ju kanske därför det fått sin kultstatus, men jag tyckte ändå då (och än idag) att det förtjänade betydligt mer uppmärksamhet och hyllningar än vad det fick... men men, i mitt gamerhjärta kommer det i varje fall alltid ha en mycket speciell plats.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/8n46Uou82fU&hl=sv&fs=1&color1=0x0066..."></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/8n46Uou82fU&hl=sv&fs=1&color1=0x0066..." type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

#blogg

Medlem
Spel jag minns: Little big adventure

LBA var ju klockrent!
Spelade bara ettan, då jag icke fick tag på tvåan då det begav sig, men attans va bra det var.

Off topic: läser ni på fragzone inte nyhetstips?
Har tipsat om att det släppts ett NHL10 demo för flera dagar sen, men inte en nyhet har kommit.
Trots att jag till och med hintat med en forumtråd

Medlem

Underbart spel, man blir nästan sugen på att gräva fram det igen

Medlem

Jag kommer ihåg att en kompis till mig spelade det för åratal sedan


signatur

Rawr

Medlem

Ännu ett spel jag har missat tyvärr...

Medlem

Little Big Adventure <3. Sjukt bra äventyrs lir. Riktig klassiker


signatur

Varning, ovanstående text kan innehålla särskrivning.

Medlem

Jag har för mig att jag spelade ett demo och tyckte det var roligt men tror aldrig jag prövade fullversionen.

Medlem

Jag har spelat LBA 1 och 2 ett flertal gånger, senast bara för något år sen. Voiceactingen är ofta ganska larvig men passar in på något sätt ändå. Men spelen är fortfarande enormt roliga även om grafiken kan ta en stund att komma över i början. Det absolut bästa med LBA är musiken däremot, ofta glada toner som får mig på gott humör.

Jag rekommenderar starkt att man testar spelet om man kan få tag på det. En remake nu för tiden skulle vara fantastiskt kul, men den chansen är minimal.

Medlem

LBA skulle ju passa klockrent med handkontroll om jag minns rätt. Så en remake på konsoll vore ju mysigt värre.


signatur

Varning, ovanstående text kan innehålla särskrivning.

1
Skriv svar