Inlägg av fanboyen

Inlägg som fanboyen har skrivit i forumet

Skrivet av kalle.lindestrom:

I princip alla äger fonder via premiepensionssystemet jo.

Nej det gör inte alla alls...långtids sjuka och folk med olika bidrag gör det inte!
hur tänker du där

https://secure.pensionsmyndigheten.se/AllmanPension.html

"Alla som arbetat eller bott i Sverige får allmän pension, som grundas på alla inkomster du betalar skatt för. Det gäller även inkomster som till exempel arbetslöshetsersättning, sjuk- eller aktivitetsersättning och föräldrapenning. Det finns också delar som inte är inkomstgrundade, som garantipension".

Om du någon gång i livet haft en inkomst så finns det tillgångar i form av fonder som fritt kan förvaltas av individen via premiepensionen. Att det sedan Inte tillkommer mer pengar utifrån spelar ingen roll för placeringsbeslut kan tas löpande ändå.

Gör du inget aktivt val så får du en standardfond (AP7 Såfa).

Dock har du en poäng i att vi kan förlora en del individer men en överväldigande majoritet bör ändå kunna svara på våra frågor. Tack för feedbacken.

Orcs!: del 1 - Battle for Middle Earth 2

Om ni gillade det ni läste får ni gärna hjälpa mig genom att svara på en enkät om sparande kopplad till min kandidatuppsats i ekonomi.
Länk: https://mdh16.typeform.com/to/D0B8VH

Orcs!: del 1 - Battle for Middle Earth 2

Johan Olander här på FZ påpekade i mitt förra inlägg att jag bedrivit falsk marknadsföring och försökt snärja läsare med något så billigt som grönskinnade muskelberg. Därför ska detta nu gottgöras med ett något kortare inlägg dedikerat till våra vänner (och fiender) orcerna.

Orcs, Orcer, Orcher, grönplyten. Kärt barn har många namn.

Vi gamers har ett särskilt förhållande till dessa ofta barbariska bestar med aggressionsproblem nog för att sätta skräck i vilken terapeut som helst. Vi känner framförallt igen dem från världar och miljöer så som Sagan om Ringen, Warhammer och Warcraft.

I dagens inlägg ska vi se närmare på ett strategispel som för drygt en månad sedan fyllde hela 10 år. Det är värt att fira och jag tycker att alla som inte har testat spelet ska ge det en chans.

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II (PC, Xbox 360)
Detta är långtifrån att vara det första eller sista spelet i det för många välkända Midgård men det är i mina ögon det bästa strategispelet på temat.

Vi får här privilegiet att kommendera Midgårds mörka arméer i form av Isengård med sina disciplinerade och kraftfulla Uruk-hai (som avlats fram genom att mixa människor med orcer). De har en förkärlek för sprängmedel, ballister och vargar och gynnas av att vara den enda stereotypt onda faktionen som kan mura in sig själva och är därför defensivt starka. Att de sedan ser extremt badass ut är bara en bonus.

Mordor har stor nytta av sina pöbel-orcer som fungerar ypperligt som kanonmat, lockbete eller för att trakassera fienden. Omsättningen på orcer är hög och förmodligen är denna brist på uppskattning en av förklaringarna till att de är konstant förbannade.

Ett annat välkommet tillskott är vättarna (aka goblins) som i likhet med Mordor har enheter väl lämpade för att kasta på fienden i våg efter våg. Samtidigt finns här kraftfullare enheter i stil med spindelridande vättar och halv-troll som med sin storlek och styrka inte lika enkelt blir mosade av fientligt kavalleri. Murar är ingen match för dessa smidiga små krabater.

På grund av orcernas karaktär kräver de hård styrning (regelbundet smisk och dödshot) för att kunna strida effektivt. Därför passar det alldeles ypperligt att det även finns inkluderat en Sims-liknande orc-generator där du kan bygga din alldeles egen orc-general av valfritt snitt. Här nedan illustreras en uruk i bärsärk-skrud som påminner mycket om de bärsärkar vi kan se i filmen Sagan om de två tornen.

Var kommer då alla dessa Orcer ifrån egentligen? I Midgårds universum finns det ett flertal teorier till varifrån och hur de skapades och det är inte alldeles solklart då författaren Tolkien har varit inne på flera spår. En teori är att de skapades av Melkor/Morgoth som är en föregångare till den mer välkände huvudantagonisten Sauron i Sagan om Ringen. Detta gjordes genom att korrumpera/tortera och omforma alver och eventuellt andra varelser i syfte att tjäna mörkrets makter.

Det finns mycket mer att säga på temat men jag sparar det till nästa gång. Om det finns intresse kan jag fortsätta serien och eventuellt dyka djupare eller utforska flera spel.

Om ni gillade det ni läste får ni gärna hjälpa mig genom att svara på en enkät om sparande kopplad till min kandidatuppsats i ekonomi.
Länk: https://mdh16.typeform.com/to/D0B8VH

#blogg

Det här är förmodligen det enda spelet jag sitter och känner att jag bör införskaffa en ny konsol för i dagsläget.

Det är någonting speciellt med Sonys in-house-utvecklare och exklusiva titlar överhuvudtaget. Nintendo verkar förlita sig på att alla alltid vill spela den 319:e utgåvan av Mario/Zelda/Pokemon och de förlitar sig i stor utsträckning på att varumärkena ska göra jobbet åt dem.

Microsoft hoppas att folket inte ska tröttna på pang-pang (de har förmodligen rätt) och har historiskt saknat bredd.

Jag kanske är en fanboy, vem kunde ha anat...

Skrivet av kalle.lindestrom:

jag svarar om jag får feedback på mitt svar sedan i form av hur det gick osv!

och det finns ett fel i frågorna. ni antar man har minst en fond ..alla äger inte fonder

I princip alla äger fonder via premiepensionssystemet jo. Jag har lagt upp en tråd under allmänt som jag kommer lägga upp lite information i och har redan gjort. Kul att du är intresserad i alla fall.

Info om premiepension: https://secure.pensionsmyndigheten.se/Premiepension.html

Trådlänk: http://www.fz.se/forum/allmant-snack/studenter-soker-gamers-v...

Skrivet av waeress:

Done!

Men jag blir nyfiken på vad ämnet är när ni riktar en enkät om det till gamers? Eller det kanske inte är den enda gruppen?

Det är inte den enda gruppen men det är en viktig grupp i mina ögon! Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det vi vill undersöka är om det finns samband mellan vissa beteenden och förmågor.

T.ex. kanske det kan finnas ett samband mellan antal års eftergymnasial utbildning och sättet eller frekvensen på vilket man söker information.

Vi har fått in en del svar idag och redan nu kan det urskiljas en del intressanta saker, även sådant som inte är fokus i undersökningen. T.ex. att de allra flesta är överens om att det är väldigt viktigt med sparande men att långtifrån lika många sparar privat till pensionen eller kanske håller sig uppdaterade kring sitt sparande.

Sparande är viktigt och betydelsefullt: 7/7 (45%), 6/7 (29%), 5/7 (14%) = 88% över 5/7 vilket får tolkas som att de allra flesta anser sparande vara viktigt och betydelsefullt.

Andel som sparar till pensionen privat: 56%, detta kan tyckas mystiskt givet ovanstående.

Vi tackar för all hjälp och hoppas på ännu fler svar!

Skrivet av Johan Olander:

Alltså, jag känner att jag blivit lurad. Trodde den handlade om orcher, men har i alla fall svarat så bra jag kunnat.

Nej, jag läste kanske inte hela blogginlägget utan väl utvalda delar

Bara för din skull så blir nästa inlägg om orcher.

Skrivet av Algoroth:

Mina svar är inskickade! Väldigt trevlig undersökning angående sparande. Lycka till med din examen!

Tackar så hemskt mycket!

Hjälp en gamer ta examen!

Hej alla glada på FZ! Nu har jag snart gått klart min ekonomiutbildning och får äntligen tid över för spel. Total War: Warhammer är på ingång och Orcher ska slaktas inom kort.

Nu skulle jag behöva er hjälp att svara på en enkät jag och mina kamrater behöver få in svar på för att kunna genomföra vår uppsatsundersökning. Jag skulle vara oerhört tacksam för svar och önskar er alla en trevlig valborg.

Länk till enkät: https://mdh16.typeform.com/to/D0B8VH

#blogg

Studenter söker gamers villiga att svara på enkätundersökning om sparande!

Hej! Vi är tre studenter som söker swedditörer villiga att svara på en enkät om sparande. Det skulle vara en stor hjälp i vårt uppsatsarbete och vi tackar för alla svar.

Länk: https://mdh16.typeform.com/to/D0B8VH

Problemet med fysiska tidningar är att det inte finns kommentarer. Hade FZ inte tillåtit kommentarer hade jag inte använt sajten.

Jag förstår inte den negativa inställningen till Xbox One:s bakåtkompatibilitet. Jag är inte ens intresserad av konsolen men bitterheten här är otrolig. Xbox One-ägare får en gratis uppdatering som möjliggör hyfsad bakåtkompatibilitet som inte ens utlovats tidigare, alltså schysst mervärde.

FZ:s reaktion: "Allt utom PC är skit" från ingenstans, "det kan jag spela på Xbox 360, det här är dåligt", "jobba på nya spel istället".

Vad fan är det för fel på er? Det är som att bli erbjuden en gratis pizza och sedan våldsamt kverulera över ingenting istället för att bara säga "nej tack, jag [1] gillar inte pizza [2] har redan pizza [3] gillar en annan typ av pizza".

Skrivet av Jaxz:

Usch vad jobbigt detta blir, att tvingas ta upp ps3 handkontrollen istället för min ps4 kontroll och byta till en annan tv kanal. Allt detta för att kunna spela min gamla spel igen som jag ändå inte spelat på ett år eller mer. Detta skulle ju verkligen få mig att spela dem igen...eller inte...

Bakåtkompatibilitet öppnar också upp en möjlighet för dem som skippade förra generationens konsoler att spela äldre spel utan att behöva köpa ytterligare en konsol.

Vill du byta användarnamn med mig? Det kanske passar dig bättre.

Skrivet av RiddarKatig:

Jag tycker du har i princip rätt men samtidigt tror jag man måste acceptera att det är problemet går djupare än så. Det är en svårt fråga. Å ena sidan ska man inte vara för klåfingrig å andra sidan ser det ut att ta skitlång tid att vrida mot ett jämställt samhälle om man inte skyndar på det på något sätt (förutsatt för att man nu VILL ha ett jämställt samhälle. Att inte tro på ett jämställt samhälle är ju också en åsikt som jag har full respekt för).

När jag tänker på mitt idealsamhälle ser jag framför mig ett samhälle där människor har grundläggande möjligheter att ta sig dit de vill av egen kraft. Det förutsätter t.ex. att vi kollektivt går in och täcker skolavgifter, sjukvård etc. Jag kan förstå resonemanget, att det går att påskynda önskvärda effekter genom ingripanden och påtryckningar, kanske till och med tvång.

Problemet är att vad som är önskvärt är högst subjektivt och öppnas den dörren finns det många andra saker som skulle kunna motiveras på samma sätt och tvingas på medborgarna med eller mot deras vilja. Det är folket som ska styra staten, inte staten som ska styra folket. Om folket vill ha kvotering och det är en brännande het fråga kommer det att märkas men rent principiellt tycker jag att det är samma typ av diskriminering vi ser ner på från tidigare generationer. Till exempel fängslande, avrättning eller andra grymma straff för kättare eller andra oliktänkande.

Jag tycker i någon mening att metoderna är minst lika viktiga att ta i beaktande som slutmålet.

Exempel: jag vill få alla människor i Sverige att plantera ett träd, ge någon en kram eller klappa ett djur. Om jag uppmuntrar till det är det beundransvärt men om jag håller en pistol mot någons huvud och säger "klappa jycken eller dö" har slutmålet mindre betydelse. Det jag försöker säga är att det finns stora risker i att sluta ta hänsyn till offer (t.ex. en mer kompetent man som söker ett jobb i spelbranschen men väljs bort p.g.a. kön) för att vi anser slutmålet vara ädelt.

Ideologier i sig själva kan av majoriteten upplevas vara onda (kommunism, nazism etc.) men i grund och botten har det ingen betydelse vad som är slutmålet för ideologin, ondskan ligger i hur det uppnås, metoderna som används. Ett milt exempel kanske skulle kunna vara nedskräpning i Singapore som kan leda till dryga böter på några tusenlappar. Om straffet i stället var fängelse eller avrättning hade poängen framgått ännu tydligare. Nej, vi ska inte skräpa ner. Ja, ändamålet är ädelt och positivt för samhället, men är det rätt?

Skrivet av RiddarKatig:

Så om någon tycker något annat än dig så håller du för öronen? Rätt vekt om du frågar mig.

Det kan tyckas vekt men samtidigt får man ju ha förståelse för att människor i sina hobbies helst lämnar politiken bakom sig eftersom vi blir matade med det konstant i andra sammanhang. Sedan är det ju FZ:s fulla rätt att publicera precis vad de vill, vi läsare kan ju bege oss någon annanstans om vi inte gillar innehållet. Samtidigt kan det diskuteras hur pass smart det är långsiktigt att inte lyssna till kritik från sin läsarkrets istället för att jaga kortsiktiga klick eller försöka påverka massorna i någon riktning.

Mycket av det Thomas skriver om är intressant men ibland hade det kanske varit bättre om texterna var av mer utredande karaktär och lät läsaren dra en egen slutsats istället för att redan i utgångspunkten konstatera att det är ett "strukturellt problem".

Det finns ingenting fel i grundtanken, mångfald är trevligt.

Jag har dock ingen som helst förståelse för hur personer och organisationer som påstår sig vara emot diskriminering kan vara villiga att göra just detta när de aktivt väljer bort individer för att de råkar ha fel hudfärg, sexuell läggning eller kön.

Om vi verkligen menar att ytliga attribut inte ska spela någon roll och att det är personen på insidan som räknas kan vi ju inte börja diskriminera åt andra hållet istället och tro att det ska lösa någonting. An eye for an eye makes the whole world blind.

Att tvinga fram 50/50 fördelning i alla sektorer är lite som att slå ihjäl alla våldsmakare för att försöka få fred på jorden. Vill vi ha riktig jämställdhet och jämlikhet mellan människor måste vi ju föregå med gott exempel och sluta bry oss om sådant som inte har med jobbet att göra överhuvudtaget...

Edit: Jag bör tillägga att det är mer än okej i mina ögon att uppmuntra intresse för olika sektorer för diverse grupper! T.ex. kvinnor och spelbranschen, det får bara inte bli så att personer plockas in bara för att de råkar vara just kvinnor, i vart fall inte om det handlar om statligt tryck. Kan företaget tjäna mer pengar på att anställa kvinnor är det såklart fullt logiskt och de har sin fulla rätt att anställa hur de vill.

Personligen såg jag mest fram emot GTA V (PC) och Pillars of Eternity som redan har släppts, annars är det Metal Gear Solid V i september.

Andra riktigt intressanta titlar som verkar dyka upp först 2016 är Uncharted 4 och Total War: Warhammer.

Det här är den bästa krönikan du har skrivit Thomas, som jag har läst i alla fall.

När ni frågar om trovärdigheten känns det dumt att fråga om TV och radio generellt. Det kan vara enorm skillnad mellan olika kanaler (t.ex. SVT, TV4 eller FOX News). Det är inte mediet som gör en källa trovärdig eller inte, det är aktören som verkar på plattformen. Beroende på vilken kanal det är jag tänker på kan ni få totalt olika svar.

Ett förslag skulle kunna vara att ni åtminstone delar in det i public service och privata alternativ.

Lycka till.

Skrivet av marcus8958:
Skrivet av the_apollo:

3D-kort var för den relativt nya tekniken som många blev besvikna på, och "mobilspel" är inget som blir framgångsrikt som spel, det är interaktiva appar, inte riktiga spel.

Rätt många spelutvecklare som önskar deras spel drog in lika mycket pengar som Angry Birds, Candy Crush, Clash of Clans osv.

Det mest intressanta i alltihop är att de som säger att mobilspel inte är riktiga spel många gånger håller fram äldre 2D-titlar som "riktiga" spel när det i princip är samma sak. Hade vi frågat någon på 80-talet om Angry Birds är ett riktigt spel så hade de trott att du är helt dum i huvudet som ens måste ställa en sådan fråga när något så enkelt som Pong är ett spel.

Många mobilspel går ju ironiskt nog tillbaka till rötterna även om de såklart paketerar om det för att passa dagens konsumenter. Ofta tycker jag att det kan vara riktigt skönt med back-to-basics-spel som Tetris eller avskalad strategi som Auralux.

Jag tror inte att det är spelen i sig själva det är fel på alltid, det är mer att "gamers" känner sig förmer och vill klanka ner på den smutsiga mobilpöbeln. Det är inte helt olikt kulturnissarna i finsalongerna som plockar isär abstrakt konst och ser ner på alla därhemma som bara bryr sig om det som är mainstream och inte skulle sätta sin fot på ett museum eller konstutställning.