Om du någon gång kört krigsspel på dator är chansen stor att du satt dig bakom spakarna på en stridsvagn. Battlefield-serien, #Red Orchestra, #Armed Assault och åldringen M1 Tank Platoon är några av alla de lir som förmedljar den barnsliga glädje det innebär att forcera naturen med mer än 50 ton bepansrad metall. Och det blir inte tristare av att du har förödande eldkraft till hands.

Men hur är det att åka stridsvagn på riktigt? Vi på FZ-redaktionen har ännu inte lyckats nästla oss in på något regemente för lite smygkörning. Det har däremot våra redaktionsgrannar på Din Teknik gjort. De startade nyligen en avdelning kallad "Helgläsning", tidningsartiklar publiceras på webben, och det senaste inslaget är ett test av en Leopard 2 i den skånska myllan.

Leopard 2 Improved är en av världens bästa stridsvagnar, den har 1 500 hästkrafter under huven, väger 62,5 ton och kan köra 70 kilometer i timmen. I terräng. Kanonen är hysteriskt stor och snurrar ett varv på några sekunder, vagnen är fullpackad med extrem teknik: halogensläckare som stoppar en katastrofal krutbrand på några sekunder, ett sikte som gör att du ser en människa i totalt mörker på flera kilometers avstånd, pansar som stoppar en pil av volframkarbid som slår in i chassiet med 5 000 kilometer i timmen, tröghetsnavigering, eldledning där besättningarna i stridsvagnarna knappt behöver tala med varandra. Lägg därtill att det sprutar rejält med lera när man drar på i svängarna.