En sak som utvecklarna har hajpat mycket är systemet för folkmassor. Som lönnmördare måste du kunna smälta in i folkmängden efter att ha gjort något "tvivelaktigt" och det funkar någorlunda bra. Är du jagad av vakter kan du försöka springa ifrån dem och sedan gömma dig bland befolkningen. Sätt dig på en bänk, agera munk eller göm dig i en hög med hö - valet är ditt. Folket i städerna (och på landsbygden) är dock inte bara där för syns skull, de agerar ganska likt hur riktigt folk agerar. Börja klättra uppför en kyrkvägg mitt inne i en stad och folket nedanför börjar undra vad du håller på med. Knuffas du för mycket på stadens gator blir folk irriterade och vakter börjar titta snett på dig. Om du råkar mörda någon på ett inte fullt så diskret sätt får folk panik och springer skrikande därifrån.

Revolutionerande PC-version?

- Eller bara mer av samma?

Nytt i PC-versionen är, som tidigare nämnts, att det finns fyra nya sätt att luska fram information på. I Archer Assassination ska du döda ett antal bågskyttar uppe på taken utan att bli sedd, i Rooftop Race ska du ta dig mellan punkt A och B innan tiden tar slut. Merchant Stand Destruction går ut på att ha sönder några försäljares gatustånd och Escort går helt enkelt ut på att se till att en person tar sig säkert mellan två punkter. Även intelligensen på vakterna har fått sig en boost då de reagerar mer naturligt än tidigare. Mördar du någon i smyg och vakterna ser att det bara är du där så antar de helt naturligt att det är du som gjort det.

Trots nya sätt att fiska information på är spelet tyvärr fortfarande ganska enformigt. Lönnmorden är ganska lika varandra och sättet de utförs på varierar inte alltför mycket. Att styra med mus och tangentbord är ganska knepiga till en början men efter ett tags spelande sitter de faktiskt bra. Lite väl många knappkombinationer att hålla reda på dock. Det finns till exempel sex olika sätt att röra sig på: gå sakta, gå rätt på, gå diskret, springa, springa och tacklas och slutligen springa fort. Till en början var även striderna ganska förvirrande i och med alla knappkombinationer, med det klarnade med tiden. Om du har tillgång till en Xbox 360-handkontroll kan du välja att köra med den, vilket fungerar riktigt bra. Tyvärr blir striderna grymt lätta när man nått en viss färdighet och det blir då till och med svårt att dö i strid.

Grafiken är underbart vacker (om din hårdvara orkar måla upp de högsta inställningarna) och ljud och musik håller båda toppklass. Animationerna kan vara helt underbara att se på, speciellt när Altaïr slänger sig omkring som en Tarzan på droger.

Bra trots bristerna

- Sammanfattningsvis är detta ett utmärkt spel

Assassin's Creed är ett spel som kunde ha varit mycket bättre. Friheten är inte så fri som man tror, kontrollerna är till en början ganska förvirrande, konsolportningen lyser ibland igenom lite väl mycket och det är många småsaker som stör (man kan till exempel inte avbryta mellansekvenserna). Men i det stora hela är Assassin's Creed till Windows ändå ett bra spel som skänker många timmars underhållning. Men väntade du dig en revolution så får du vänta lite till.