Till ytan ser det bra ut. Alla fyra Grand Slam-tävlingarna är inkluderade (konstigt vore det väl annars?) och flertalet aktuella och klassiska spelare finns att välja med, åtminstone på herrsidan. Vilket får mig att drömma om ett fantastiskt karriärsystem likt det i Tiger Woods golfserie av samma utgivare.

Dock är det inte samma utvecklare, så tji fick jag där. Tvärtom, snarare. Den enda ljuspunkten är just det faktum att alla fyra Grand Slam-arenorna finns med. Du spelar en 10-årskarriär där varje år är uppdelat i kvartal, inför varje Grand Slam. Där förbereder du din skapade spelare genom att delta i mindre turneringar eller träna slag med John McEnroe. Det finns dock enbart åtta turneringar totalt att delta i, så efter ett år finns det inget ytterligare kvar att spela. Det finns visserligen möjlighet att spela enskilda matcher och massvis med statistik, så helt meningslöst är det inte, men i jämförelse med tidigare nämnda konkurrent #Top Spin 4 ligger de i lä.

Moraliskt dilemma: slå bollen eller hjälpa den just boll-knockade kameramannen?

En annan sak som känns tråkigt med karriärläget är svårighetsgraden. Den blir svårare allt eftersom åren går, så de första två-tre åren vinner du lätt alla Grand Slam utan svårighet, om du har två fungerande tummar. Då känns det ganska meningslöst att fortsätta spela bara för att det blir svårare...

Knappdöden är här

Utvecklarna på #EA Canada har börjat få som vana att frångå de traditionella fyra knapparna i sina spel och låta mer och mer gå över till att nästan enbart använda sig av de två styrspakarna (som i #NHL 12, exempelvis). Så även i #Grand Slam Tennis 2, där du styr spelaren via vänsterspaken och racketen via högerspaken (både sikte och hårdheten i slagen). Det ger ett intressant nytänk som ger en helt annan spelkänsla. Förmodligen är det lite "smaken som baken" där, men personligen tycker jag det är mycket roligare. Vill du ha lite motion kan du även spela med din Move-kontroll. Något som är både svårt och frustrerande inledningsvis, men väldigt tillfredsställande när du lärt dig rätt teknik.

Södertäljes garageportskung föräras en plats i spelet.

I övrigt finns det inte särskilt mycket extra för att höja spelglädjen. Du kan lira klassiska Grand Slam-matcher (till exempel Becker vs Edberg) som börjar vid en viss tidpunkt i matchen där du ska klara en viss utmaning (i detta fall spöa Edberg trots underläge 2-1 i set). Vill du spela över nätet (hehe) går det givetvis, med enkelmatcher eller turneringar mot andra tennisentusiaster världen över. Roligast i tennisspel är enligt mig att spela mot en polare i vanliga enkelmatcher (eller två mot två), och där är underhållningsfaktorn hög i detta spel.

Man ska ha i åtanke att Grand Slam Tennis 2 är EA Sports första försök till PS3 och Xbox 360 (#första upplagan var en lite barnsligare version till Wii), så med det sagt är detta en överraskande bra rookie. Men det finns mycket kvar att bygga på för att nå upp till det superba Top Spin 4. Inte så mycket i själva matchspelet, men allt runtomkring. Men om jag känner EA Sports rätt kan detta bli en ny succéfylld spelserie.

Fotnot: recensionen bygger på PS3-versionen av Grand Slam Tennis 2.