Webbkameror finns i överflöd. Sedan pandemin har många av oss behövt använda en för hemarbete vilket inte bara gjort det svårare att få tag på en kamera, utan även att billiga och ibland dåliga produkter ökat i pris. I denna djungel är det svårt att veta vilken av dem som passar just dig bäst. En webbkamera behöver man ofta testa så att bildkvalitet och eventuellt ljud och användarvänlighet faller dig i smaken.

Här idag ska jag försöka hjälpa till på den fronten då jag ska testa Arozzis första alster i webbkameradjungeln, en modell som de kallar Occhio. För er som inte vet det är Arozzi ett svenskt företag i grunden, som mest är känd för sina gamingmöbler som gamingskrivbord och stolar.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Robin Andersson

  • Användarnamn: @uberpwnage2.0

  • Registrerad: 2009

  • Plats: Norrland

  • Specialitet: Actionspel, rollspel, allt om Japan

Robin Andersson är en välkänd medlem och moderator på FZ. När han inte städar i forumet och håller koll på livesändningarna spelar han såväl gamla som nya spel, där spelintresset varit en del av hans liv sedan barnsben och dessutom blivit allt större med tiden.

Till favoriterna hör League of Legends, The Witcher och Apex Legends, men även japanska rollspel och klassiker som Super Mario. Inte helt otippad gillar Robin även hemelektronik och inte minst att testa de senaste speltillbehören till gamingdatorer.

På FZ har han smeknamnet Uber. Ibland med ett "U" och i vissa fall ett "Ü". Det finns även diskussioner om det uttalas "ownage" eller "pwnage" – kalla honom vad ni vill!

Läs mer om FZ:s testpiloter

Första intryck

Webbkameran finns tillgänglig i två modeller: En vanlig och en variant med tillägget "RL". Som ni kan se på bilderna nedan betyder "RL" att det följer med en ring light som sitter fast på webbkameran. Den agerar som ljuskälla och kan ställas in för olika vitbalanser och ljusstyrka.

Specifikationer Occhio

Egenskap

Värde

Upplösning

2 Mpx.
1 920 × 1 080 px.

Bilduppdatering

30 FPS

Censor

CMOS

Format

MJPEG/YUV/H.264/H.265

Synfält

90°

Mikrofon

Ja. Dubbla, rundupptagande

Vikt

223 g.

Dimensioner (B x D x H)

8 × 12 × 7 cm

Stativgänga

1/4-tum

Anslutning

USB 2.0 (Type-A)

Pris

79 euro,
129 euro (RL)

Kartongen är inte större och mer märkvärdig än den behöver vara.

Då en webbkamera inte har mycket att säga till om rent storleksmässigt är kartongen kompakt och innehåller inte mycket mer än produkten och en liten instruktionsbok. På kartongen står att läsa lite om kamerans funktioner, bland annat att det är en 1080p med 30 FPS-kamera, har dubbla mikrofoner och fokus på något de kallar för "True Privacy" som jag ska berätta om senare.

Jag gillar lådan och hur det är paketerat. Vissa produkter kommer i större lådor med en massa fluff, men här har du du en mindre kartong med fokus på det viktigaste. Vid sidan om ser ni även ett större paket, som innehåller Occhio RL, den med ring light. Även den är paketerad på ett bra sätt och innehåller bara det mest väsentliga – produkten.

Test

Occhio kopplas in med USB Type-A till en dator och är sedan redo att användas. Det behövs ingen mjukvara för att få kameran att rulla. Kameran är alltså helt och hållet plug and play vilket är skönt när man vill komma igång och använda produkten så fort som möjligt. Den kan sättas fast på datorskärmen, men också på olika stativ med vanligt förekommande 1/4-tumsgänga

Ur lådan vill jag påstå att Occhio gör ett fenomenalt jobb med allt vad ljus heter. Jämför man med den populära Logitech C920 är det enorm skillnad, och då har jag inte hunnit jämföra mot varianten med den extra ljusringen, som dock talar för sig själv i klippet nedan. Vid jämförelsen använder jag en egen billig lösning för ljussättningen, med ett par vanliga bordslampor.

Att enkelt kunna komma undan med en så pass enkel lösning jag har för ljus är fantastiskt. Occhio lyckas automagiskt fixa till det med fokus och ljuskorrigering på ett bra sätt så jag i min omgivning egentligen inte behöver göra så mycket ändringar för att få ett bra resultat. Vitbalans är något jag haft problem med då det ofta blir för orange eller för blått, men jag känner inte att det är något större problem här.

De två mikrofonerna som finns att använda är dugliga. Inget som är lämpligt att använda till någon seriös produktion, men ska du bara prata med någon vän eller ha enkla möten för jobbet är de helt okej. I videon nedan kan du höra hur de låter.

Occhio levererar bild i upplösningen 1080p i 30 FPS vilket räcker mer än väl för streaming samt möten för jobb och skola. Vid fullskärmsläge kan det se lite grynigt ut beroende på ljusförhållande, men överlag tycker jag det ser bra ut. I många fall är också bilden mycket mindre i möten och vid streaming. Eventuellt svagt ljus och mer grynighet syns därför knappt i sådana situationer.

Ett ljusstarkt alternativ

Återigen, Occhio gör i mitt test ett fantastiskt jobb med att bara fungera av sig själv, men omgivande ljus och liknande spelar roll. Om det skulle vara så att du har svårt att få ljuset att bli rätt när du ska använda en webbkamera har du möjlighet att köpa en variant av Occhio som har en ring light.

Occhio kommer i två varianter. Den vanliga och en med ljusring.

Tyvärr går ljusringen inte att ta loss.

En ljusring har på senaste blivit mycket populär för streaming eftersom fokus med dem är att lägga ljus på just ansiktet. I grunden har de varit mycket populära för personer som gör videor om smink så att ansiktet är väl upplyst, men de fungerar lika väl för annat där ditt ansikte ska synas.

På denna variant går det att klicka ovanpå webbkameran för att ändra belysningen mot blått, orange eller vitt sken. Genom att hålla ned touch-knappen går det även att justera ljusstyrkan och stänga av belysningen helt. Den är lätt att använda och den gör ett förträffligt jobb, bra mycket bättre än min egen lösning, som ändå fungerar bra för mig.

Det enda jag skulle säga är ett minus med denna variant är att ljusringen sitter fast i webbkameran. Om skärmen används i ett trångt utrymme hade det varit skönt att kunna ta loss den, men nu är det inte möjligt. Denna variant kräver också att du har två USB-portar lediga – en för kameran och en för ljusringen.

True Privacy

Arozzi lägger stor vikt i något som kallas för "True Privacy" med Occhio. Det betyder att när du slutar använda webbkameran behöver du inte vara rädd att någon hackare ser eller hör vad du pysslar med. I vanlig ordning ligger mute-funktionen för webbkameror i mjukvarunivå, samt att kameran inte har någon form av lock så det gör att dölja vilket gör mikrofonen är sårbar för hacking.

För att skydda dig och din integritet har Arozzi gjort två saker. För videodelen följer det med ett magnetiskt linslock som lätt sätts framför linsen. Det kan även tas loss och sättas på Occhios baksida medan man spelar. Mikrofonen har en hårdvarubrytare för att bryta strömmen när den inte används, vilket gör att den inte kan bli hackad för att avlyssna dig.

Mikronen stängs av med en hårdvaruswitch, och kan således inte hackas.

Linslock följer med och är magnetiskt. Det kan sättas på baksidan när Occhio används.

Behöver man vara rädd för att bli hackad? Det vet jag inte, men det är ändå en funktion jag inte ser som dålig. Jag kan tänka mig att sådant blir allt vanligare ju mer digitaliserad världen blir, och att hårdvaruswitchen för mikrofonen och linslocket finns är absolut inte dåligt. Vill man känna sig helt säker så skulle jag säga att det här är en bra funktion, och jag har aldrig tidigare sett en webbkamera med detta.

Ingen egen mjukvara

Uppdatering 2021-09-29: Arozzi har berättat för oss att egen mjukvara för Arozzi Occhio är på väg. Den kommer finnas redo för nedladdning (givetvis gratis) på deras hemsida i mitten av Oktober.

Tyvärr följer det inte med någon egen mjukvara för den som skulle vilja korrigera något. Det tycker jag är synd då det blir svårt hålla bilden konsekvent mellan alla olika program och situationer där en webbkamera kan tänkas komma väl till pass. Tidigare i texten nämnde jag att webbkameran fungerar bra ur kartong, vilket den gör i mitt test, men det är inte säkert att det är så för alla.

Vissa har lättare för att fixa ljus och annat som kanske stör eller behöver korrigeras. I mitt tycke borde det finnas grundläggande mjukvara för beskärning, vitbalans och mörkerläge för att ge möjlighet att göra ändringar som genomsyrar all användning. I dagsläget är användaren alltså fast med det som kan anpassas i olika program där kameran nyttjas, och finns det ingen vettig möjlighet för sådant är det upp till vad Occhio själv klarar av.

Slutsats

Allt som allt är jag mycket nöjd med Occhio. Den levererar en bra bild direkt ur lådan som jag tror kommer passa de flesta. Jag gillar hur bra den är på att ta hand om ljus och använda den på ett bra sätt. Det går att köpa "Occhio RL" som innehåller en ring light om man inte har många bra lampor hemma, men det bästa är att man inte på något sätt måste. En enkel lampa räcker faktiskt!

Tyvärr går ljusringen inte att ta loss på ring light-varianten. För en framtida version hade jag gärna sett att ljusringen är ett tillbehör som kan köpas till, istället för att den sitter fast i en annan Occhio. Ett annat minus är som nämnt att det inte finns egen mjukvara för att kunna göra små korrigeringar som hänger med i vilket program du än använder den. De gånger det är viktigt, som för en stream, finns det oftast stöd för det i just det programmet, men ett alternativ på plats hade inte skadat.

Integritetsfunktionera som de kallar för "True Privacy" tycker jag också om. De sticker inte ut i användande så mycket, med mute-knappen som här har blivit en hårdvaruswitch, men gör ändå en enorm skillnad för de som vill känna sig säkrare där hemma.

Prismässigt är jag nöjd och kan utan problem rekommendera produkten. För den som inte är insatt kan det låta dyrt att lägga 500 kronor extra för en ljusring, men tittar man på vad de kan kosta att köpa separat från annat håll kan den summan öka rejält. Den är också mycket användbar och de olika ljusskenen och ljusstyrkan som kan kalibreras gör den extra pengen klart värt det.

Occhio kommer gå lös på 79 euro och ljusring-varianten för 129 euro, vilket motsvarar 800 respektive 1 300 kronor inklusive moms.