Vad tycker ni om achievements/trophies?

Medlem

Gillar hur de gjort det i Shadow Tactics/Desperados III. Alla uppdrag har ett antal badges som man får för att lösa uppdragen på speciella sätt eller begränsa vad du kan göra, t.ex använd inte disguse.

Det viktiga här är dock dessa badges syns inte fören du klarat uppdraget första gången. Det gör att de inte styr hur du spelar när du spelar igenom spelet första gången utan är istället där för att ge replay value. Du har incitament att gå tillbaka och köra uppdragen igen.

Ambassadör
The Elder Scrolls Online

Jag älskar achievements.. I spelet ESO som jag spelar varje dag, där får man coola titlar, coola saker man kan köpa osv.. Sedan så tycker jag om att det ploppar upp att man har klarat av en viss sak i ett spel.


signatur

Admin för SpelClockers

Guildmaster för ESO guilden Fragzone på PC-EU - den enda officiella FZ guilden. Vill du ha en inbjudan, sicka ett PM!

Ord är mer än tre bokstäver...

Avstängd
Skrivet av anon_328494:

Men det måste väl gå att stänga av såna notiser även på Xbox? Till Playstation går det att stänga av så att det inte dyker upp info om trophies, kan inte tänka mig att det är annorlunda på Xbox. Så blir du störd borde du kika inställningar och ta bort

Haha jag har aldrig tänkt på det! Det ska jag kolla, tack för att du uppfriskar mitt svaga sinne


signatur

Tommy Tommy, pulver på min stjärt.
Tommy Tommy, vita moln av fjärt.

Medlem

Får en att göra en massa extra saker så jag tycker det är skoj.
Förr så jagade jag de aktivt och kollade listor innan jag började spela, nu så är det mest för skoj.
Förutom min Platina i Driveclub, den la jag ner väldigt mycket kraft på på kort tid. Men jag fick den.

Medlem

Jag gillar dem men hatar verkligen när de är näst intill omöjliga att få eller när de har lagt dem på multiplayer som jag sällan spelar, tex Red Dead Redemption 2 så är det ganska fattigt med achievements i sp men massor i mp.

Medlem

Jag är också kluven. Det kan ge mervärde och vara kul att jaga achievements, men det kan också styra upplevelsen för mycket. Det bästa är att ignorera dem första genomspelningen och sen om man vill spela igenom igen kan det vara kul att ge en lite extra mål och hjälpa en upptäcka sådant man missat första gången.

Av någon anledning har jag också mest brytt mig om det förr när jag spelade mycket Xbox360, aldrig på Steam eller någon annan plattform. Dock har jag börjat bry mig igen i Sea of Thieves (antagligen för att det är en sandlåda utan speciellt mycket andra fasta mål annat än att ha kul), men då är det enbart inom spelet i sig, vilket också är lite befriande att inte kunna mäta mellan spel hur många achievements man har.

Medlem

Vill tillägga att det är viktigt med snygga troféer också. Att få en grådassig trofé som i Warhammer Inquisitor är inte lika kul som läckra och färgsprakande, exempelvis som i Blades of Time.

Skrivet av Anthrax:

Det jag önskar att man kunde göra dock är TA BORT sådana man inte vill ha. Det är otaligt många spel man bara testar, inser att de är skräp men så ligger det typ 1-5 trophies eller whatever som skräpar. Vet ej hur Steam och Xbox funkar som platform, men PS tillåter inte att man tar bort något. Du har för alltid en aslång lista med trophies som är urusel och ful för att du bara ville prova något spel.

Håller med, det blir mycket scrollande. Man borde kunna dölja iallafall.


signatur

Har jag drabbats av PMA? Positiv Mental Attityd.

Medlem
Skrivet av Paddington:

Vill tillägga att det är viktigt med snygga troféer också. Att få en grådassig trofé som i Warhammer Inquisitor är inte lika kul som läckra och färgsprakande, exempelvis som i Blades of Time.

Håller med, det blir mycket scrollande. Man borde kunna dölja iallafall.

Dölja går faktiskt men det löser egentligen inte huvudproblemet. Dock lite lättare navigering åtminstone.

Medlem

De senaste jag fått har varit roliga att få iafa. Jag fick en slumpmässigt efter 2700 timmars spelande i coh2 och så fick jag ”go outside” i Stanley Parable utan att veta om den, så inget fusk och inget medvetet väntande. Jag tänkte ”vad i hela friden är det DÄR”?


signatur

Har jag drabbats av PMA? Positiv Mental Attityd.

Medlem

Jag är väldigt kluven.

I vissa spel har jag tänkt att jag måste ta alla för att spelet är väldigt kul, till en början. Men allt eftersom så har nog trophies gjort att jag slutat spela spelet just för att man fastnat i ett läge där man letar efter collectibles eller kollar guider för att slippa missa något.
Så jag har börjat bry mig mindre om just platinums och försöker bara njuta av spelet istället och om jag orkar ta en platinum på det så är det en bonus bara!

Har dock en kompis som blivit extrem, enligt mig. Han kan inte spela ett spel om han inte kan få platinum i det, även om han tycker att det ser kul ut. Och han måste även få platinum i alla spel han spelar, oavsett hur tråkigt/jobbigt han tycker det är.

Medlem
Skrivet av n1iz:

Har dock en kompis som blivit extrem, enligt mig. Han kan inte spela ett spel om han inte kan få platinum i det, även om han tycker att det ser kul ut. Och han måste även få platinum i alla spel han spelar, oavsett hur tråkigt/jobbigt han tycker det är.

Har också trillat ner i det kaninhålet. Undviker i regel spel med trasiga achievements/trophies. Till den kategorin räknar jag online-achievements, eftersom servrar alltid stängs ner förr eller senare.

Ser det som ett problem för det mesta, men samtidigt gör det att jag "bearbetar" spelen mer metodiskt. När jag är klar så finns det (oftast) ingenting kvar som jag inte redan har gjort eller upplevt i spelet. Då lämnar jag det bakom mig och går vidare.

Spelar extremt sällan om spel annat än just för att jaga achievements. Det har ju att göra med backlog också.

Medlem

Bryr mig väldigt sällan om att ta platinum eftersom jag tycker att det oftast kräver att man får lägga mycket tid och ibland sitta och leta information på nätet. Vill gärna hinna spela så mycket som möjligt och undviker därför gärna att lägga för mycket tid på att jaga platinum. Det tar glädjen ur spelandet för mig och känns mer likt arbetsuppgifter att sitta och beta av. Vill spela för att det är kul och avkopplande. Har flera spel som jag spelat +100 timmar - Death Stranding, Valhalla, RDR2 - men som jag ändå inte är i närheten av att ta platinum i trots att känslan av att ha gjort ”allt” infunnit sig för längesedan. Då har jag svårt att hitta motivationen att fortsätta när det ligger annat och väntar i backloggen. Att aktivt sitta och ta platinum vid en första genomspelning av ett bra spel är helt uteslutet för mig.

Vissa troféer vill jag dock ha för att känna mig färdig och då kan jag grinda lite innan jag lägger ifrån mig spelet, absolut. Är svag för alla typer av collectibles så det är ofta sånt jag i så fall lägger tid på och där mina personliga mål ligger. Försöker dock hålla det på en rimlig nivå och tröttnar jag så får det vara.

Har väl 25-30 spel till PS4 och har tagit 3 platinum och resten har jag tagit 50-80% av troféerna. Ghost of Tsushima var det senaste spelet som jag tog platinum och det var ett år sedan nu.

Medlem

Jag är personligen inte en achivment hunter men tycker dock det kam fylla ett syfte i att ge spel en extra krydda. Då menar jag mer "udda" achivments i stil med att klara alla sidequests , att klara ett mission på ett speciellt sätt , att klara ett mission/chapter/spel på en viss tid och så vidare. Achivments som tex klara x chapter/mission/quest/spelet ser jag som rätt onödiga då de inte direkt ger något eller är ett direkt bevis på något (med reservation här för onlinespel där tex rank och speltid kan vara en indikatior).

Medlem

Jag gillar att samla troféer och jag ser det som en hobby. Visst får det mig att undvika vissa spel om jag tycker att trofélistan ser för jobbig ut men samtidigt är det ett bra sätt att motivera att jag inte behöver spela alla spel som släpps.
Avskyr troféer som har med PvP att göra så jag håller mig till ensamspel.
Sen har jag två profiler på mitt Playstation där en är mer casual och en är renodlad troféjakt.

Jag håller med andra i tråden om att dom bästa troféerna är dom som man får för specifika spelsätt och utföra saker som man kanske inte hade gjort i vanliga fall. Tycker exempelvis att Dishonored har bra troféer där ena halvan är fokuserad på att klara spelet utan att döda någon och den andra halvan är motsatsen, döda allt.


signatur

PSN: OAKTHYR

Medlem
Skrivet av Paddington:

och så fick jag ”go outside” i Stanley Parable utan att veta om den, så inget fusk och inget medvetet väntande. Jag tänkte ”vad i hela friden är det DÄR”?

Hahaha ja just det den minns jag när jag spelade det. Undrar om jag har fått men borde ha gjort det vid det här laget. Flera år sedan jag spelade det.

Medlem

Kan vara kul om du springer på något achievement som 0.05% har, men annars är det take it or leave it.

Medlem

För det mesta ointressant.

Medlem

Beror väldigt mycket på spelet. Överlag så struntar jag för det mesta i det, men spel som Assassin's Creed kan jag nörda ner mig rejält i och jaga achivments. Gärna när man gjort klart mainstory och bara kan springa runt och göra saker samtidigt som man kanske lyssnar på en podd.

Har aldrig riktigt förstått det här med att spela om ett helt spel bara för att plocka någon achivment här eller där.

Medlem

Kan ärligt säga att Switchen får betydligt mindre speltid just av den anledningen att det inte finns något liknande system där. Det borde inte spela roll men det spelar stor roll. 50+ Platinum på Playstation och närmare 100k GS på Xbox skvallrar om att det spelar större roll än vad det borde.

Alla troféer eller achievements är inte till det bättre men ofta ger det ett mervärde och förlänger min egen speltid som jag har tillsammans med ett spel. Monster Hunter World och 250 Vaal Hazak senare, jag menar dig!

Skriv svar