Forumregler

Det har nog aldrig förekommit en sajt på nätet där alla är helt överens. Det kommer alltid finnas åsikter som går isär och det är det som ger bränsle till debatten. Men det är samtidigt alltid väldigt viktigt att man som användare respekterar de medmänniskor som också skriver på sidan. Vissa av våra regler är självklara, andra är satta för att de hjälper oss forma sajten som vi vill ha den. På den här sidan finns de allihop så att du aldrig ska behöva känna dig osäker på vad som gäller.

 • Allmänna regler

  Vi stödjer tanken på en öppen debatt, och alla åsikter är tillåtna - så länge de inte kan betraktas som kränkande och/eller stötande för enskilda personer. Yttrandefriheten är något vi håller högt, men detta innebär naturligtvis inte att det är fritt fram att skriva vad som helst.

  • Svensk lag
   Vi tillåter inte inlägg som bryter mot eller uppmanar till brott mot svensk lagstiftning.
  • Inga personangrepp
   Alla kan inte vara kompisar, men vi tolererar inga personangrepp och definitivt inga hotelser - oavsett om de är allvarligt menade eller ej.
  • Diskussioner om potentiellt illegal fildelning är inte tillåtna.". Vi godtar inte heller länkar eller tips om fusk till multiplayerspel; som till exempel bottar eller olika exploits.
  • Illegala substanser
   Vi tillåter under inga som helst omständigheter diskussioner relaterade till droger eller narkotika. Detta förbud omfattar effekter, legalisering, odlingsförsök, jämförelser med lagliga alternativ och allt annat vad gäller stimulantia och uppiggande preparat (utom kaffe). Inget drogtrams i vårt forum, helt enkelt.
  • Ingen diskriminering
   Det är inte tillåtet att uttrycka sig nedlåtande mot någon utifrån ursprung, kön, religion, politik eller något annat.
  • Ett konto per person
   Vi tillåter bara ett konto per person. Om någon upptäcks med mer än ett konto så kommer bara det senast skapade att behållas. Vill du ändra namnet på ditt konto tar du kontakt med en forummoderator eller admin. Vi kan dock inte garantera att namnbytet kan genomföras.
  • Särskilda regler
   I vissa av våra underforum (exemelvis Köp & Sälj) gäller ytterligare lokala regler förutom de som är beskrivna här. Dessa omnämns i så fall i klistrade eller viktigt meddelande-trådar och finns alltså överst i respektive forum.
  • Moderatorerna har sista ordet
   FZ:s moderatorer har rättighet att utan förvarning radera inlägg (fastän det i sig inte bryter mot någon direkt regel) eller ta bort användare då de anser att det är befogat. Moderatorernas beslut är inte möjliga att överklaga.
  • Övrigt
   Reglerna kan när som helst ändras och det är ditt eget ansvar att hålla dig uppdaterad om dem. Är ändringen av betydande karaktär kommer medlemmarna på sajten att meddelas om detta. Genom att logga in på FZ.se godkänner du dessa regler och binder dig vid att följa dem under din varaktighet på sajten. Medlemmen kan också avstängas utan förvarning. FZ kommer aldrig att lämna ut eller sälja personuppgifter eller e-postadresser till tredje part utan medlemmens utryckliga godkännande.
 • Generella tips

  Forumet är en plats med enormt mycket text skriven av våra besökare och därför råder specifika regler i forumet utöver de som står ovan.

  • Tänk till innan du skriver
   Diskussionsforum är väldigt aktiva och chansen är stor att din fråga redan har besvarats en eller flera gånger. Kolla igenom de gamla inläggen och använd sökmotorn innan du skriver ett nytt inlägg. Skriver du för att be om hjälp bör du delge så mycket information om problemet som möjligt.
  • Spamma inte
   Vi ser allvarligt på spam, det vill säga alla typer av skräpinlägg. Som spam räknar vi upprepade meddelanden i ett och samma ämne (t ex länkar till andra sidor eller otillbörlig reklam), meningslösa eller off topic-inlägg som skrivs för att irritera eller förstöra för andra, eller olika "rekordförsök" som går ut på att skriva så många inlägg som möjligt i en diskussion.
  • Håll dig till ämnet
   Gör ditt bästa för att beskriva ditt inlägg så korrekt som möjligt i ämnesfältet (rubriken), inget är så irriterande som att leta igenom 100 trådar där inte en enda handlar om det som rubriken säger.
  • Övrigt
   Kritisera gärna det som sägs, skrivs och görs av oss och andra; men kritisera i så fall de åsikter någon har, inte personerna som torgför dem. Om alla följer dessa regler blir det trevligare för oss alla. Den som bryter mot reglerna, blir i första hand varnad, i andra hand avstängd en kortare period eller permanent (vid upprepade förseelser).
 • Regler gällande bilder och signaturer

  Särskilda regler gäller för bilduppladdning. Genom att använda bilduppladdning godkänner du dessa regler. Du är själv ansvarig för innehållet i bilderna. Läs mer om dessa särskilda regler här.

  • Forumavatar
   Avataren behöver inte föreställa medlemmen men får inte vara störande eller stötande. Avataren får inte heller bestå av eller likna FZ:s logotyp. Dimensionerna får inte överstiga 480x480 pixlar. Formatet måste vara PNG, JPEG eller GIF.
  • Signaturer får, med centrerad layout, vara maximalt fem rader långa. Tomma eller delvis brukade rader räknas som hela rader. Signaturer får maximalt innehålla tre olika färger. Svart, röd och länkarnas blå färg är ett exempel.

Synpunkter på moderering eller webbplatsen

Om du har synpunkter på ett enskilt modereringsfall får du gärna kontakta oss via kontaktformuläret. Skriv inte om det i forumet. Mer allmänna synpunkter på forumet eller webbplatsen i övrigt går det däremot bra att lämna genom att skapa en tråd i forumdelen Feedback.

Moderatorer

Den dagliga driften av diskussionsforumet sköts av förtroendevalda medlemmar, så kallade moderatorer. Dessa finns för att vara hjälpsamma och göra forumet så trevligt som möjligt, men deras uppgift är också att se till att reglerna följs. För att underlätta moderatorernas arbete kan du anmäla överträdelser genom att klicka på knappen ”anmäl” i inläggets nedre kant. Det går också bra att använda den funktionen för att få hjälp av moderatorerna om du exempelvis råkat stava rubriken på din tråd fel eller av misstag placerat den i en forumdel där den inte hör hemma.

Rättigheter

FZ hävdar ingen äganderätt till användargenererad information. Genom att använda våra tjänster, lägga ut text, bilder eller annan media, ger du emellertid FZ obegränsat tillstånd att globalt och royaltyfritt reproducera, anpassa och publicera materialet.

Användargenererad information

Vem som helst kan registrera ett användarkonto och använda FZ:s tjänster. Alla inlägg i forumet, kommentarer till artiklar, gallerier samt annonser i marknad är användargenererad information och återspeglar inte FZ:s synsätt eller ståndpunkter.

Personlig integritet

All inkommande datakommunikation lagras, inklusive IP-adresser och annan metadata. Den sparade informationen kan användas för att undersöka och följa upp eventuellt missbruk av tjänsten.

Villkor och regler kan ändras. Om så sker meddelas ändringen i forumet.