Alla som har spelat multiplayerspel vet att språket ibland kan vara väldigt hårt men de blir ganska så triviala i jämförelse med vad en del personer i spelbranschen får utstå. De senaste veckorna har flera uppmärksammade incidenter inträffat men det är långt ifrån första gångerna det sker. Eller sista.

Anita Sarkeesians videoserie fortsätter att sporra starka reaktioner, både för och emot, men få kan nog sympatisera med de som tar det tio steg för långt. I svallvågorna från hennes senaste video har hoten varit så påträngande att hon känt sig tvingad att lämna sitt hem. Även de som ställer sig bredvid henne blir drabbade, exempelvis Tim Schafer som fick ta emot ett bombardemang av missnöje efter att ha delat hennes film via Twitter.

Familjer och barn hotas

Sarkeesian är tyvärr långtifrån ensam om att bli hotad till livet. När #Treyarch släppte en balanseringsgspatch till #Call of Duty: Black Ops II blev några så upprörda att de inte bara hotade design director David Vonderhaar utan även hans barn. Samma sak hände Jennifer Hepler efter släppet av #Dragon Age II som en del fans av det första spelet tyckte var fördummat. Till och med indieälsklingen Markus Persson har hamnat i onåd hos de som representerar det allra sämsta med internet.

En viss skillnad finns också mellan hoten mot män respektive kvinnor, där de sistnämnda tyvärr ofta hotas på en sexuell nivå med våldtäkter och andra orimliga hemskheter.

Att internets anonymitet kan dra fram det allra värsta ur en del människor är inget nyhet, med allt fler borttagna kommentarsfält som följd, men lägstanivån sjunker allt lägre. Det är skrämmande hur vissa människor anser sig ha rätt att hota en person till livet på grund av att deras åsikter skiljer sig mot de egna. Eller att ett vapen i en fiktiv värld gör lite mindre skada än tidigare. Hotar istället för att sakligt kritisera.

Hur ska man gå tillväga för att förändra spelkulturens avigsidor? Att acceptera att såväl kreatörer som deras familjer blir hotade är inget alternativ men hur bekämpar man attitydsproblemen som tyvärr färgar oinsattas syn på något som egentligen ska vara underhållning för alla?