7. Just Cause 3

Storheten ligger inte i storleken. Inte i nytänket eller grafiken, och definitivt inte i AI:n. #Just Cause 3 är tydligare än många andra spel summan av sina delar, en svulstig actionröjare som inte låter trovärdighet stå i vägen för underhållningsvärdet.

Rörligheten gör spelvärlden till en sandlåda sprängfylld med saker att upptäcka, sno, skjuta och spränga. Att ta sig till nästa uppdrag kan ta minuter eller dagar, men väl där väntar fler presenter som håller dig kvar ett tag till. Och lite till, för Just Cause 3 är en sandlåda i ordets rätta bemärkelse. Den kreativa krigarens dröm.

6. Pillars of Eternity

2016 var verkligen rollspelens år. Och det är på något sätt talande för genrens energiinjektion att ett av årets allra bästa spel var en retrodoftande Kickstarter-succé.

Det var såklart fansens kärlek till de gamla Baldur’s Gate-spelen som inspirerade #Obsidian Entertainment till att göra hyllade #Pillars of Eternity. Spelet fullkomligen osar sent 90-tal, fast med alla de bekvämligheter och effekter som vi vant oss vid och tar för givet 2015. Mysigare än så gär går det knappt att ha det i vintermörkret.