Sedan tidernas begynnelse har #Razer känt sig manade att ge oss gamers hårdvara som ska underlätta när vi spelar. För att vara lite extra uppfinningsrika har de även namngett produkterna efter olika djurarter. En gamermus från Razer har alltid fått ett namn relaterat till någon slags orm. När de nu lanserar sin Naga-mus visar en snabb sökning att det enligt gammal indisk folktro är ett övernaturligt väsen med ett människoansikte på en ormkropp. Det passar ju bra då musen i fråga är främst tänkt att användas av MMORPG-nördar.

Knappar och åter knappar

I ett traditionellt MMORPG får spelaren tillgång till en hel hög färdigheter och trollformler som används aktivt under exempelvis strider. I de flesta spel knyts dessa ”spells” till siffertangenterna på tangentbordet. Ingenjörerna på Razer har frågat sig "Varför inte sätta dessa tangenter på musen för att göra dem mer lättillgängliga?" Sagt och gjort, Naga levereras med totalt 17 knappar! Utöver de vanliga fem musknapparna finns på musens vänstersida, där man har tummen om man är högerhänt, fyra rader med tre knappar i varje. Dessa tolv knappar representerar siffrorna 0 till 9 samt tecknen + och ´. Med en liten knapp på undersidan av musen kan du även ställa in om du vill ha knapparna mappade till det numeriska tangentbordet.

Tanken är då att när du spelar till exempel #World of Warcraft använder du dina tolv vanligaste spells genom att klicka med tummen istället för att hoppa runt med fingrarna på tangentbordet eller klicka med musen som en galning. Musen lanseras med två addons (till WoW och #Warhammer Online) och Razer är generösa att skicka med ett litet träningskit att använda om man tycker de tolv knapparna är bökiga att hålla reda på. Detta träningskit består av små genomskinliga gummipluppar som man sätter fast på några av knapparna för att lättare känna vilka knappar som är var. Razer rekommenderar dock at sluta använda dessa när man känner sig tillräckligt duktig då gummiplupparna kan vara lite i vägen.

Under huven på musen hittar vi en 3.5 G-lasersensor på hela 5600 dpi. Vidare hittar vi 1000 Hz ultrapolling samt 1 ms i responstid. Båda dessa siffror stämde överens med de programvaror jag använde för att testa musens prestanda. Musen läser av 200 tum per sekund och levereras även med teflontassar med bra glid. Musens ergonomiska utförande känns dock inte helt hundra. Framåt- och bakåt-knapparna, som normalt brukar vara i läge med tummen, är placerade längst upp till vänster på den vänstra musknappen. För mig känns denna placering konstig och att klicka på dem med pekfingret känns inte bekvämt. På musens högra sida finns en liten utskjutning att placera ringfingret på men i början känns det svårt att hitta en behaglig vinkel. Jag har dessutom en normalstor hand så de med lite större händer kanske bör se upp.

Mjukvaran saknar det mesta

När Razer valt att lansera en mus för spelare som är vana vid att anpassa kontrollerna efter eget behov känns det konstigt att Naga skeppas med extremt fattig mjukvara. Totalt sett finns det bara fem inställningar att göra. Du kan ändra dpi, ställa in om du vill ha olika dpi för vågrät och lodrät, välja polling-värde samt ställa in två olika inställningar för hur den blå LED-lampan ska lysa. Det är allt! En sak som jag, och säkert många med mig, saknar är möjligheten att binda om knapparna till andra tangenter än de förutbestämda sifferknapparna. Razer säger att den möjligheten är på väg i en kommande uppdatering men i dagsläget får vi nöja oss med siffrorna.

Jag känner mig ganska kluven till Naga-musen. Prestandan är bra och det är alltid smidigt med många knappar, men ergonomin, priset (cirka 900 kronor) och den dåliga mjukvaran sänker helhetsintrycket. Musen gör vad den ska i spel som World of Warcraft och #Call of Duty: World at War, men nackdelarna går inte att bortse från. Bör provas innan eventuellt köp.

» Razer Naga på webben

Teknik

  • 5600 dpi 3.5G lasersensor

  • 1000 Hz ultrapolling / 1 ms responstid

  • 200 tum/sekund avläsning

  • Teflonfötter

  • 17 knappar, varav tolv på vänstersidan

  • Cirkapris: 900 kronor