Test/Hårdvara
Razer Chimaera

Razer Chimaera

25 kommentarer

Av 2011-07-06 12:00


I vårt allt mer trådlösa datorsamhälle låter ju trådlösa lurar till Xbox 360 som en god idé. Och med tanke på att Razer har tradition av att ta spelande på allvar borde ju deras stereolurar Chimaera ha en given plats i spelhyllan. Och så är de ju snygga också!

Man behöver vara lite teknisk för att testa lurar, och det gäller inte minst Razers kreation som går under namnet Chimaera. För alla som likt mig inte vill slita upp förpackningar med en frenesi som en arg gorilla är uppackandet av Chimaera ett bländverk av omvänd origami med flikar, papperslås och dolda utrymmen. Riktigt spännande faktiskt, det är som att gå på skattjakt.

Och skattjakten fortsätter vid installationen. De två uppladdningsbara batterierna ska placeras i lurarna, men var? Ingen batterilucka. Inga pilar, ledtrådar eller anvisningar. Till och med manualerna saknar anvisningar för batterimonteringen. Ett besök på webbplatsen avslöjar att man måste bryta loss en plastkåpa på höger lur för att hitta batteriluckan bakom vilken batterierna ska installeras.

Resten av installationen är i alla fall väldigt enkel, eftersom denna version av Chimaera är stereolurar och använder analogt ljud är det bara två phonokontakter som ska placeras mellan spelkonsolen och TV-apparaten för att lurarna ska få ljud. Det står på kartongen att lurarna är PC-kompatibla, vilket i och för sig stämmer, men där medföljer inte den nödvändiga sladden. Det finns även Chimaera som ger ett fejkat surroundljud – men här är det stereolurarna som testas.

Bild 353303
Lurarna pryder sin plats i spelhyllan.

Razer förtjänar beröm för att de lyckats göra lurarna med tillhörande laddningsstation väldigt snygga. Det är en ren prydnad att ha lurarna på laddning, hängandes på den svarta stolpen. Dessutom är det en klyftig lösning att lurarnas laddkontakter sitter på undersidan av bågen. Smidigt, enkelt och snyggt. Tre timmars laddning räcker till tio – tolv timmars användande, vilket borde räcka för de flesta.

Lurarna är för övrigt inte bara lurar utan ett komplett headset med smidig fällbar mikrofonbom. För att utnyttja mikrofonen måste du medelst en liten sladd ansluta headsetet till handkontrollen, men du slipper ju fortfarande vara förankrad till konsolen så det är fortfarande en smidig lösning. Lurar och mikrofon har dessutom individuella ljudkontroller, vilket är en bra detalj.

Bild 353302
Baksidan på laddningsstationen är sparsmakad men tydlig.

En sak som är mindre bra, eller i mitt fall näst intill värdelöst, är passformen på lurarna. Jag har ett hyfsat normalstort kranium och en frisyr som inte kräver byggnadstillstånd, och det finns ingen chans i världen att lurarna sitter bekvämt på mig. De är helt enkelt så mycket för stora att kuporna hänger på öronen utan att bågen knappt nuddar huvudet på minsta inställningen. Maximalt utdragna ligger bågen på huvudet som den ska och kuporna hänger inte på öronen, men det beror helt enkelt på att kuporna hamnar – bokstavligt talat – under öronen. Kuporna går dessutom inte att vrida eller vinkla åt något håll, vilket gör alla former av finjusteringar omöjliga.

Bild 353304
Du behöver huvud som en älg för att lurarna inte ska vara för stora.

Men hur är ljudet då? Eftersom de använder analoga signaler handlar det mest om vilket ljudkälla du kopplar in dem till, och med tanke på att både Xbox 360 och de flesta datorer har klart godkänt ljud rent hårdvarumässigt blir även det analoga resultatet riktigt bra. Det skadar ju inte att Chimaera har 50 mm-element med neodymmagneter, så om du vågar vrida upp volymen en aning får du riktigt trevligt tryck i lurarna. Till och med balansen i ljudbilden är riktigt bra. På lägre volymer får basen givetvis stå tillbaka för ett mer dominerande mellanregister och diskant, men det ligger ju rent fysiska egenskaper bakom det och inget som ska ligga lurarna till last.

Mikrofonen sitter längst ut på en gummiliknande arm som gör att den nästan är omöjlig att placera den i någon annan position. Nu gör inte det så mycket eftersom mikrofonen är föredömligt placerad och erbjuder ett helt okej ljud när du vill språka med vänner och fiender.

Om man ska sammanfatta Razer Chimaera konstaterar jag att utseende- och ljudmässigt får de klart godkänt. Den tekniska designen, inklusive passformen, är däremot nästintill en katastrof. Och för detta vill Razer ha i runda slängar 1500 – 1600 spänn. Jag återkommer med en kommentar när jag har slutat skratta.

Fakta


Lurar
Radiofrekvens: 2.4GHz
Räckvidd: 10 meter
Frekvensomfång: 20 - 20,000 Hz
Impadans: 32O vid 1kHz
Känslighet (1kHz, 1V/Pa): 105dB +/- 2dB
Element: 50 mm, med neodymmagneter
Batterier: 2 LR03-batterier (Upp till 12 timmars livslängd)
Laddningstid: 3 timmar

Mikrofon
Frekvensomfång: 130-10.000Hz
Känslighet: (1kHz, 1V/Pa): -42 ± 2dB
Signal-till-brusförhållande: > 55 dB
Pick-up pattern: Riktad

Anslutningar
Xbox 360 - Komponent HD AV-kabel
PC - 3.5mm lur- och mikrofonkabel (medföljer inte)
Motsvarande 3,5 mm-anslutningar i datorn


FZ:s betyg: 

 Tveksamt

Snygga
Kravet på stort kranium/turban
Priset
Det går inte att vinkla kuporna
Undermålig dokumentation

Bilder

Twittra

Facebook

Kommentarer
Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
FZ