#Xtrfy XG1-R LED har oändlig potential, även om det kan ta tid att hitta den. Den fysiska konstruktionen är synnerligen trevlig med ett 1,3 kilo tungt tangentbord som inte glider. Någon har dessutom tänkt till och placerat extratangenterna för makron och liknande ovanför de vanliga tangenterna. Mycket bättre än att placera extratangenter bredvid och därigenom ge känslan av att man är en konsertpianist med en mus till höger om klaviaturet.

Det gedigna chassit innehåller min personliga favorit av mekaniska switchar: de linjära icke-taktila Cherry MX Red. Jag gillar dem tack vare den låga tryckvikten och att de mycket snabbt registrerar att man trycker ner dem. Samtliga tangenter har dessutom LED-belysning – generellt sett vita men det finns några tangenter som är röda, till exempel Caps Lock och Num Lock.

Det finns en del detaljer med den här typen av hårdvara som får anses som ett krav, vilket gör att det inte får något plus i kanten när det finns men förtjänar ordentliga örfilar när det saknas. I det avseendet klarar sig XG1-R LED helt örfilsbefriat. Här finns full USB N-Key Rollover med 1000 Hz polling rate, så i teorin kan du sätta dig på tangentbordet och det registrerar ändå varje individuell tangenttryckning.

Någon har tänkt, och placerat extratangenterna ovanför standardtangenterna.

Allt detta är ju bara verktyg för ditt användande, så vad erbjuder tangentbordet för anpassningsbara detaljer? Egentligen bara två typer: makron och discoinfluerad LED-belysning.

När det gäller makron är tangentbordet lite som en dator utan skärm. Det finns nämligen inte någon programvara på datorn för att göra detta, allting programmeras och lagras i tangentbordet utan någon som helst inblandning från datorn. Fördelen är att man slipper pyssla med att installera program och drivrutiner, och flyttar du tangentbordet till en annan dator har du har alla inställningar och makron med dig helt automagiskt. Nackdelen är däremot att man tappar lite av översikten. Stundtals känns det som att man konfigurerar i blindo, och det är en inlärningströskel att hamna på god fot med tangentbordet. Du kan även bli riktigt avancerad om du är på det humöret. Det går nämligen att använda "macro in macro", det vill säga att du skapar makron som vanligt och därefter skapar ett nytt makro som kan spela upp kombinationer av makron och tangenttryckningar. Rätt använt och med lite fantasi finns det nästan ingen hejd på vad du kan åstadkomma.

Gamingläge på riktigt

Det är inte speciellt ovanligt att tangentbord skryter med ett gamingläge, vilket för det mesta bara brukar vara en omskrivning för att det stänger av Windows-tangenterna. XG1-R LED har en helt annan inställning till det där med gamingläge. Det kallas för Key Mask Mode och enkelt uttryckt väljer du helt fritt vilka tangenter som ska fungera och vilka som ska vara helt avstängda. Aktivera gamingläget och de avstängda tangentera stängs av fullständigt, stäng av det och allt fungerar som vanligt igen. Mycket praktiskt, men precis som makroprogrammeringen lider det av den bristen att det inte är speciellt uppenbart hur man ska konfigurera funktionen. Den näsduksstora manualen förklarar hjälpligt hur det ska göras, men det mesta handlar helt enkelt om en aningen frustrerande process att prova sig fram.

Cherry MX Red, mums för finsmakare av mekaniska tangentbordsswitchar

Manualen är inte mycket bättre på att förklara hur det där med belysningen på tangenterna ska uppträda. Och när jag säger uppträda, så menar jag just det. Här finns givetvis de sedvanliga alternativen för av/på och ljusstyrka, men det finns lite mer än så. Ska de ha fast sken eller pulsera? Kanske på equalizerliknande manér reagera på ljud i omgivningen för att göra ljuseffekter på tangentbordet? Ett ganska meningslöst partytrick, men småkul första gången man testar. Ett annat partytrick är att stänga av LED och låta en tangent inklusive omgivande tangenter lysa upp när du trycker ner den. Jag vet inte vad det ska vara bra för, men det fungerar och ser lite småhäftigt ut. Kanske är det ett självändamål.

Xtrfy XG1-R LED känns på ganska många sätt som en hardcore-tangentbord, och inte enbart på bra sätt. Det är ett välkonstruerat tangentbord med övervägande vettiga funktioner och utan egentliga brister i hårdvaran. Däremot blir du utlämnad åt egen experimentlusta eftersom manualen är så ytlig. Efter att ha studerat den grundligt har man nästan mer frågor än svar, och eftersom allt görs på tangentbordet utan inblandning av skärmen blir det ofta att man får testa, göra om, testa, göra om, och fortsätta tills man lyckats. Jag hade hellre sett en fläskig manual, om än bara som nedladdningsbar PDF, än servetten som medföljer. Det känns till och med som att tangentbordet lurar på hemliga funktioner, dolda likt skatter redo att upptäckas om man väl hittar rätt kod.

Själva tangentbordet är det dock inget som helst fel på, och det går inte att komma ifrån att Xtrfy XG1-R LED är fruktansvärt skönt och kompetent.