En ny rapport talar sitt tydliga språk: de svenskarna som lägger ner mest tid på spel är unga män.

För tolfte året i rad har .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) gett ut rapporten Svenskarna och Internet, som bland annat handlar om vårt spelande. I undersökningen har över 3000 svenskar i åldrarna 3-99 tillfrågats om sina spelvanor.

Ungefär hälften av oss spelar, men sett till kön och ålder är skillnaderna stora. Det märks inte i tidigt; flickor och pojkar i åldrarna 3-10 spelar ungefär lika mycket. Också på de äldre spelarna är könsskillnaderna mer jämlik. Men däremellan märker vi kraftiga differenser.

Medan tjejer från 10-årsåldern fattar tycke för bloggar och sociala nätverk och därav minskar sitt spelande, så går utvecklingen rakt åt motsatta hållet för killarna. 90 procent av män i åldern 16-25 spelar medan motsvarande kvinnliga siffra är 60 procent. Ännu tydligare blir skillnaden om vi tittar på det dagliga spelandet. Varannan grabb i 12-15-årsåldern spelar men bara 15 procent av tjejerna gör detsamma.

I tabellen undertill ser vi tydligt utvecklingen. Män och kvinnors spelintressen når en topp ungefär samtidigt, men männens är dramatiskt mycket högre.