Kommer du ihåg när stentvättade jeans var "fränt" och ozonskiktet hostade astmatiskt av alla ungdomar som fixade "frillan" med monstruöst stora hårspraysflaskor? Då minns du också Manuel Noriega, Panamas forna diktator som störtades av USA kring årsskiftet 1989-1990.

Den gamla generalen är nu förbannad på sin ofrivilliga medverkan i #Call of Duty: Black Ops 2, och följaktligen har han stämt #Activision.

I går lämnade Noriegas advokater in en en stämningsansökan till en domstol i Los Angeles, skriver Court House News. Han anklagar Activision för att olovligen använda hans goda (nåja) namn för att tjäna pengar. I stämningsansökan står bland annat detta:

Svaranden [Activision, reds anm.] har medvetet och systematiskt utnyttjat bilden av käranden [Noriega, reds anm.] för att öka sina intäkter och royalties, på kärandens bekostnad och utan dennes samtycke.

Ex-diktatorn menar att spelet utmålar honom som "kidnappare, mördare och statens fiende" och han vill ha upprättelse för kränkning och för att Activision tjänat pengar olovligen samt använt olagliga affärsmetoder.

Activision får svårt att neka till att man nyttjat Noriegas person för att bygga Black Ops 2-storyn – se själv.

Activision har ännu inte svarat på stämningsansökan. Men det är osäkert om Noriega har något att säga till om i frågan – sex års diktatur gjorde honom till en offentlig person, och tillsammans med en spektakulär detronisering är han en typisk symbol för den sorts mellanamerikanska miltiärdiktaturer som var vanliga på 70- och 80-talen. Därmed kan man argumentera för att hans gärning är nutidshistoriskt allmängods. Återstår att se om domstolen delar det synsättet, eller om de ger Noriega rätt.

Manuel Noriega är i dag 80 år gammal, och han var Panamas diktator mellan 1983 och 1989. När USA invaderade landet strax innan jul 1989 flydde han till Vatikanens ambassad. Han gav upp efter tio dagar på ambassaden, bland annat efter att USA-militären spelat hårdrock på hög volym för att driva ut honom.

Han fördes till USA och dömdes 1992 till fängelse för drogsmuggling, utpressning och pengatvätt. 2010 utlämnades han till Frankrike där han dömdes till sju års fängelse för bl.a. pengatvätt. 2011 var det utlämningsdags igen, nu till hemlandet Panama där fängelse åter väntade, den här gången för brott mot de mänskliga rättigheterna under sin tid som diktator. Han sitter fortfarande inlåst i Panama.