Att spela Playstation 4-spel över nätet kostar i dag pengar, precis som hos konkurrenttjänsten Xbox Live. För en kostnad på ungefär 480 kronor per år får du spela online, och dessutom tillgång till en handfull nedladdningsbara spel varje månad till PS4, PS4 och PS Vita. Och det står nu klart att värdet av de här spelen vida överstiger prenumerationskostnaden.

Push Square har sammanställt vilka PS Plus-spel du fått spela gratis varje månad under 2014, samt hur mycket spelen hade kostat att köpa och vilket snittbetyg de har på Metacritic. Allt som allt landar summan i Europa på 960 brittiska pund, eller lite över 11 300 kronor. Värdet per månad är således knappt 1000 kronor. Du får behålla spelen så länge du är PS Plus-prenumerant; om du avslutar abonnemanget försvinner de.

Det är inga nysläppta AAA-spel tjänsten erbjuder, men utbudet har överlag fått helt okej mottagande. Medelvärdet för betygen hos de europeiska spelen hos samlingssajten Metacritic ligger på 79, och 80 för Nordarmerika.

Överlag får du mycket spelvärde (som i värde på de spel du har tillgång till) för din knappa femhundring, även om du inte spelar allt. Samtidigt är det ett påtvingat mervärde; prenumererar du enbart för att kunna spela andra spel online har du ingen nytta av bonusarna.

#Microsoft har liknande tjänst, Games With Gold, för Xbox-spelare som prenumerar på Xbox Live Gold. Decembers gratisspel där är värda i trakterna av 500 kronor. Men här har du tillgång till spelet så länge du är Xbox Live Gold-prenumerant.

Uppdatering: Polygon har räknat ut att Xbox Live Gold-prenumeranter får tillgång till gratis spel månadsvis till ett värde av 584 dollar per år. För PS Plus är värdet 1349 dollar per år – alltså mer än dubbelt så mycket.