Det kommer bli busenkelt den dagen jag börjar övningsköra för att ta körkort – jag har ju lirat massor av Mario Kart och GTA genom åren! Så brukar jag i alla fall resonera, och nu visar en ny studie att jag inte varit helt fel ute i mitt resonemang.

Forskare har undersökt visuell motorik, förmågan att synkronisera visuell information med fysisk rörelse, som bland annat används när man kör bil och spelar spel. De har mätt förmågan via en simulator där testpersonerna fått köra ett virtuellt fordon längs en väg där utmaningen ligger i att inte driva för långt från mitten.

Testpersonerna bestod av folk som inte spelat tv-spel förut. De delades in i två grupper: en fick spela #Rollercoaster Tycoon 3 med jämna mellanrum, den andra #Mario Kart (vilken version framgår inte). Resultatet visade att de som spelade Mario Kart fick allt bättre testresultat i simulatorn, medan sådan utveckling saknades hos de som lirade Rollercoaster Tycoon 3.

Det finns några variabler att ta hänsyn till i testet. Till exempel så spelades Mario Kart med motion control-ratten. Att spelet i fråga är lätt att lära sig är en förutsättning för att förbättringen i förmåga ska kunna ske, så att hoppa direkt in i ett svårare och mer komplicerat racingspel borde inte ha samma effekt.

Läs mer om studien hos psychologicalscience.org.