I tisdags släppte #Nvidia grafikkortet Titan X, ett veritabelt monster sett till både pris och prestanda. Våra kollegor #Sweclockers är en av de första sajter i världen att få tag på ett exemplar, och efter ett par intensiva dagar har de just släppt sitt stora test.

Titan X baseras på Nvidias senaste grafikarkitektur Pascal, som legat till grund för sommarens lansering av de imponerande prestandakorten Geforce GTX 1080 (läs vårt GTX 1080-test) och Geforce GTX 1070 (läs vårt GTX 1070-test). Precis som dessa kort används den snabba minnestypen GDDR5X, men till skillnad från syskonkortet är Titan X utrustat med hela 12 GB av detta grafikminne. Här finns även fler grafikkärnor än hos syskonen, hela 3840 grafikkärnor vilket kan jämföras med 2560 grafikkärnor i konsumentkungen Geforce GTX 1080.

Men det prestandamässiga hoppet är inte lika stort jämfört med GTX 1080 som specifikationerna skvallrar om. Åtminstone inte för upplösningen 1080p, där ökningen blir blott 16 procent överlag. Men prestandaskuttet blir allt större ju högre upplösningar som används, och i 4K-upplösning spelar Titan X i en egen liga.

När jämförelsen kommer till AMD:s toppkort just nu, Radeon Fury X, får Titan X skryta än mer. Titan X är mer än dubbelt så snabb som AMD:s toppkort i många spel, och när samtliga resultat sammanställs i ett prestandaindex är Titan X hela 78 procent snabbare än Radeon Fury X i 4K-upplösningar. AMD är med andra ord i stort behov av den nästkommande arkitekturen Vega (läs mer om Vega hos Sweclockers) som lanseras i början av 2017 som tidigast. Det ska dock tilläggas att ett Radeon Fury X kostar mindre än hälften av vad Nvidia begär för Titan X.

För den med djupa fickor kan Titan X beställas direkt från Nvidias webbshop till det facila priset 13 000 kronor. För fler detaljer om hur detta monster presterar går du vidare till Sweclockers djupgående analys.