Låt mig gör en sak klar från första början: har du redan tagit dig igenom The Godfather till något annat format finns det ingen som helst anledning att köpa The Don's Edition. Dock är Playstation 3-versionen ett bättre spel än originalet då den har begåvats med en rad förbättringar och nytt innehåll.

Ett år gammalt spel

- med en del nyheter och förbättringar

I grunden är det dock samma spel. Du träder således in i rollen som en ung uppkomling i maffiafamiljen Corleone och där börjar din klättring på karriärsstegen. Till en början är du en simpel buse vars enda uppgift är att kräva affärsinnehavare på pengar. Snart sätts du på hårdare prov i viktigare uppdrag som ger dig både mer respekt och nya roller i familjen.

Grand Theft Auto 3 är den uppenbara förebilden och även om det står i Rockstar Games banbrytande spels skugga gör det knappast bort sig. Förvänta dig alltså en mängd sidouppdrag, en hel del frihet och rejält med våld i alla dess former. Tyvärr går det bara att konstatera att uppdragen har en tendens att bli en aning monotona. De är helt enkelt för lika och risken är stor för att du lätt tröttnar och ser dem som ett tråkigt måste. Bättre ställt är det visserligen med de utmaningar du ställs inför när handlingen ska föras framåt. Ibland är de tagna från Coppolas film och dessa är skapade med så mycket respekt för originalmaterialet att det blir både stämningsfullt och underhållande.

Våld är som sagt en av spelets grundstenar och tyvärr är den inte helgjuten. Till största delen används ett "autoaim"-system, även om du kan sikta fritt om du vill, och även om det för det mesta fungerar okej kan det leda till frustrerande situationer, speciellt om du ställs mot flera motståndare. Närstridssekvenserna kan däremot vara riktigt tillfredsställande med en förvånansvärt bra implementering av handkontrollen sixaxis rörelsekänslighet. När du tagit ett fast grepp om en motståndare kan du nämligen vrida runt honom med kontrollen och du kan även dunka in honom i en bakomliggande vägg genom att trycka den framåt. Enkelt, effektfullt och inte alls lika krystat som det kan kännas i många andra spel där rörelsekänslighet slängts in utan eftertanke.

Förbättrat färdighetssystem

- men knappast bra

Att lägga in torftiga rollspelselement blir allt mer populärt också i actionspel och inte heller The Godfather: The Don's Edition har befriats från det. Nu har systemet för att öka din karaktärs färdigheter visserligen förbättrats jämfört med förra årets versioner, men det kan inte klassas som bra nu heller. Då är det betydligt roligare att anställa lägre rankade maffiamedlemmar som hjälpredor och i Playstation 3-versionen kan du även kalla in en "hit-squad" om läget skulle bli alltför prekärt. Med frikostiga mutor till polismakten kan du emellertid förebygga sådana situationer, då de kan besluta sig för att hjälpa dig om tillfälle ges.

Tyvärr har inte den visuella presentationen fått lika mycket nytt. Redan när The Godfather släpptes till PC och Xbox 360 såg det något ålderstiget ut och även om Playstation 3-versionen har fått både förbättrade ljuseffekter och mer varierade interiörer ser det knappast ut som ett "next-gen"-spel. Visserligen är det imponerande att du kan ta dig runt i New York utan några som helst laddningstider, men varken det eller de riktigt bra röstskådespelarprestationerna kan väga upp det faktum att staden ser både trist och livlös ut.

The Don's Edition är ett spel som inte utmärker sig på något sätt, varken negativt eller positivt. Visst, det har inte någon bländande grafik, men det finns betydligt värre exempel. Samtidigt hade spelet redan för ett år sedan goda sidor och dessa finns kvar, samtidigt som vissa har tillkommit och andra förbättrats. Detta gör det dock inte till ett måste, men hittar du det i någon spelbutiks begagnathylla eller på rea är det inte ett helt tokigt köp.