Ett tungt namn bakom Netflix-Witcher menar att det ofta är "nödvändigt" att förenkla berättelsen från böckerna. Series exekutiva producent, Tomek Baginski, berättar för polska Wyborcza (via Redanian Intelligence) att han förstår att bokläsare kan känna sig "sårade" men "serien är gjord för en stor massa, med olika upplevelser, från olika delar av världen; en stor del är amerikaner".

En högre nivå av nyanser och komplexitet har en mindre målgrupp.

"Amerikaner" låter som en udda förklaring. Baginski säger att när han försökte pitcha en icke-släppt film, som var en sci-fi-tolkning av Warszawaupproret, så stötte han på amerikansk patrull.

För amerikaner var det totalt obegripligt, för komplicerat. Därför att de växte upp i en annan historisk kontext, där allt var arrangerat: Amerika är alltid de goda, resten är bad guys. Det finns inga komplikationer.

De begrep inte turerna med tyskar, ryssar och soldater från Ungern och Ukraina, menar han.

Förändringar skedde också då en skådespelare blev sjuk, och produktionen inte kunde stoppas. Baginski menar att förändringar ibland går "för långt", men att beslut måste fattas och att man tvingas leva med dem. I en separat intervju på Youtube-kanalen Imponderabilia skyller Baginski också på unga tittare. Sådana som vuxit upp med Youtube och Tiktok, som inte har tålamod för...

...långa och komplicerade kedjor med orsak och verkan.

Det är givet att många böcker eller bokserier förenklas när de omformas till tv-serier. Inte sällan på grund av tidsbrist. Och visst: stora serier behöver vända sig mot stora målgrupper, men att svepande skylla på "ungdomar" och "amerikaner" är kanske att gå lite väl långt.

Tredje säsongen av The Witcher på Netflix är i mål, och därmed också Henry Cavills tid som Geralt. Kritikernas omdöme har varit okej, medan tittarnas varit svalare. Men kanske framför allt: tittarsiffrorna tycks dyka. Det är svårt att peka ut en enskild faktor, men kritik mot seriens förenklade handling kontra böckerna har dryftats. Det har viskats om att skälet till Cavills avhopp finns här – men är bara spekulationer. Cavill har inte gett någon tydlig förklaring till avhoppet.

I nästa säsong ansluter Liam Hemsworth. Eventuellt i mot- snarare än medvind.