För alldeles för många år sedan var techno den enda musikgenren som existerade för mig, gärna så minimalistisk som möjligt, där trummor och bas fick leka med tempoväxlingar helt själva. Åren har gått (jag har fem grå skäggstrån!) och trots att de gamla husgudarna Prodigy dånade ur högtalarna så sent som i förra veckan är beats inte längre huvudfödan i min musikaliska diet. Trots det blev jag väldigt nyfiken på #Beaterator, #Rockstars gamla webbtjänst som paketerats om till Playstation Portable med draghjälp av demonproducenten Timbaland, vars hitlåtar du inte lär ha kunnat undvika de senaste åren.

Hm, vad ska jag göra med alla pengasäckar?

Det första som möter dig är valet mellan två lägen, Live Play eller Studio. I det förstnämnda slängs du rakt in i loopjonglerandet där bas, trummor, synthar och effekter dras igång och stängs av i realtid. Totalt åtta kanaler är kopplade till de fyra knapparna och med lite finess kan du skapa en låt utan att ens ha rört ett klaviatur genom att välja från färdiga mallar och finjustera innehållet efter eget tycke. Själv tyckte jag mig inte märka någon större skillnad mellan medvetet tryckande och de slumpade stycken som uppstod i fickan men det är en lättillgänglig och snabbstartad lekstuga för dig som vill experimentera på tunnelbanan.

Spelets, eller snarare programmets, egentliga styrka hittas i studioläget där du i princip har total frihet, du är inte låst till någon genre. Även här har du åtta kanaler att leka med och medan latmaskar säkert kan göra storverk med det matiga ljudbiblioteket kommer ambitiösa musiker på språng att vilja göra allt från grunden, vilket är fullt möjligt. Förutom att placera ut de färdiga instrumentljuden i valfri takt och form kan du till och med påverka hur de låter via en rad knappar och vred; varför inte köra trumljudet baklänges med eko? Det är här din talang och kreativitet tar över och min brist på desamma vara ger mig ångest. När du är klar med din skapelse kan du exportera den som midi-fil på ett minneskort.

Rattar för den rattokige rattaren

Samtidigt som jag som lekman inte kan se några begränsningar har jag svårt att föreställa mig att en seriös musikproducent skulle använda Beaterator professionellt. Jag tror också att avståndet mellan att lattja i detta till att skapa något som får folk att skaka rumpa på ett dansgolv är minst lika långt.